100% καθαρές οι κυπριακές παραλίες- Πρώτη θέση ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ

a 43 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2249 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στα εξαιρετικής ποιότητας κολυμβητικά νερά της Κύπρου, αναφέρεται ενημερωτικό βίντεο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τις προσπάθειες για διατήρηση της πρωτιάς, εξηγεί ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών.

Την πρώτη θέση, ανάμεσα στα είκοσι οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνει η Κύπρος για την άριστη ποιότητα των κολυμβητικών νερών που διαθέτει και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στις παραλίες, σύμφωνα με ενημερωτικό βίντεο που έχει αναρτηθεί πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργείται σε ετήσια βάση, σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πέραν των είκοσι χιλιάδων παραλιών, ποταμών και λιμνών, η πλειοψηφία των οποίων έχουν καθαρά νερά, κατάλληλα για κολύμπι.

«Εάν συγκρίνουμε τις Ευρωπαϊκές παραλίες: Κύπρος και Σλοβενία έχουν τα καθαρότερα κολυμβητικά νερά. Το 100% των παραλιών τους, είναι κατάλληλες για κολύμπι. Ακολουθεί η Μάλτα με 98,9%. Οι υπόλοιπες χώρες που είναι εξαιρετικά καλές για κολύμπι είναι η Κροατία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία.»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών και Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Αγγελος Οδυσσέως, επισημαίνει ότι φέτος έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Τμήματος Περιβάλλοντος συνολικά εκατόν δεκατρείς παραλίες .

O Άγγελος Οδυσσέως πρόεδρος της Επιτροπή Παραλιών δήλωσε ότι «Οι παραλίες μας είναι κρυστάλλινες και πεντακάθαρες. Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο με τις πιο καθαρές παραλίες της ΕΕ, αφού έχουμε απόλυτη συμμόρφωση και οι παραλίες μας χαρακτηρίζονται σαν εξαίρετες. Έχουμε ένα εξαίρετο σύστημα ελέγχου, οι έλεγχοι γίνονται ανά δεκαπενθήμερο και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις βαθμολογούνται σαν εξαίρετες.»

Ο κύριος Οδυσσεώς, τονίζει επίσης ότι σε πέντε παραλίες έχουν εγκατασταθεί εξειδικευμένα συστήματα πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, σε Πρωταρά, Αγία Νάπα, Λεμεσό, Πάφο και Πόλη Χρυσοχούς.


Πηγή: ΑΝΤ1