Εκδήλωση Αγίας Νάπας: «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή»

poiisi 1 Νέα Αμμοχώστου
poiisi Νέα Αμμοχώστου

Διοργανώθηκε στην Αγία Νάπα εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, με τίτλο «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή» .

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «η Αγία Νάπα εκπροσώπησε την Κύπρο και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου σε εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, που διοργανώθηκε ταυτόχρονα το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου σε 450 πόλεις, 100 και πλέον χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εκδήλωση, που εντασσόταν στη Διεθνή πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης «100 χιλιάδες Ποιητές για την αλλαγή» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Παγκύπριος Πολιτιστικός Σύλλογος».

poiisi3 Νέα Αμμοχώστου

Στην εκδήλωση, η πρώην Επιθεωρήτρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κούλα Αφροδίση, ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή» Michael Rothenberg από την Καλιφόρνια, ο οποίος χαιρέτησε τη συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμια εκδήλωση για την Ειρήνη και ευχαρίστησε την εκπρόσωπο της Οργάνωσης Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου για την πρωτοβουλία της.

poiisi4 Νέα Αμμοχώστου

Χαιρετισμούς απηύθυναν «ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, τον οποίο εκπροσώπησε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Κιτρομηλίδης».

poiisi1 Νέα Αμμοχώστου

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι διοργανωτές με αυτή τους την πρωτοβουλία προωθούν την ανάδειξη του πολιτισμού και της ισχύος του, ως μέσου για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί κάθε μορφή τέχνης αντιστρατεύεται τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό και θέτει τις βάσεις για μια δίκαιη και ειρηνική ανθρωπότητα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας «εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή της Αγίας Νάπας στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό. Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Αγία Νάπα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 450 πόλεις ανά το παγκόσμιο που διοργανώνουν αυτή τη τόσο σημαντική εκδήλωση».

poiisi2 Νέα Αμμοχώστου

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στην επαναδιοργάνωση από το Δήμο του Συμποσίου Σεφέρη στις αρχές Νοεμβρίου και σημείωσε πως «η Αγία Νάπα δεν αγοράζει μόνο πολιτισμό, αλλά ο ίδιος ο Δήμος δημιουργεί πολιτισμό».

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης στην Κύπρο Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου αναφέρθηκε στο ιστορικό της οργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης και είπε ότι «δημιουργός της Οργάνωσης «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή» είναι ο Αμερικανός ποιητής Michael Rothenberg. Ιδρυσε την Οργάνωση το 2011 με στόχο να προβάλει τα προβλήματα που απασχολούν την Παγκόσμια Κοινότητα, όπως η ειρήνη, ο ρατσισμός, η δικαιοσύνη, η φτώχεια και η ανισότητα, τα οποία είναι στις προτεραιότητες της οργάνωσης»,.

poiisi5 Νέα Αμμοχώστου

Η κα. Πατσαλίδου σημείωσε ακόμα ότι «ανέλαβε τη διοργάνωση της εκδήλωσης με στόχο να προβληθεί το πρόβλημα της Αμμοχώστου ανά το παγκόσμιο» και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο «που αγκάλιασε την ιδέα και έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του» και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου Δρ. Γιώργο Κιτρομηλίδη για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι στην εκδήλωση ο Δρ. Γιώργος Κιτρομηλίδης πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με θέμα «Η Ειρήνη στη Λογοτεχνία» και αναφέρθηκε κυρίως στην ελληνική και κυπριακή λογοτεχνία, διαβάζοντας αποσπάσματα κειμένων για την ειρήνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο Τουρκοκύπριος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Niyazi Kilziyurek, «μίλησε για τη μνησικακία ως παράγοντα που συμβάλλει στις διαμάχες και τις συγκρούσεις και αναφέρθηκε σε γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Κύπρου».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Γιάννης Ιωάννου «αναφέρθηκε σε αριστουργήματα της ευρωπαϊκής κυρίως λογοτεχνίας που έχουν ως θέμα την ειρήνη. Επίσης ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Μιχαλάκης Λοϊζίδης, που εκπροσώπησε τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανό Λούη, αναφέρθηκε στη συμβολή της εκπαίδευσης στον αγώνα για την ειρήνη και σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου που προωθούν την ειρήνη».

Στη συνέχεια οι ποιητές Αντης Κανάκης, Ολγα Ρουβήμ, Δημήτρης Κόγκας, Χαμπής Αχνιώτης και Εύα Αργυρού απήγγειλαν ποιήματά τους για την ειρήνη και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι Αδάμος Κατσαντώνης, Μιχάλης Χατζημιχαήλ και ο Χορευτικός Ομιλος του Δήμου Αγίας Νάπας.

Πηγή: ΚΥΠΕ