Πρόστιμο €10.000 σε εταιρία για παραπλανητικά sms

Συνολικά έξι παραβάσεις διαπίστωσε ο βοηθός Επίτροπος Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων από εταιρεία που έστελνε παραπλανητικά μηνύματα σε καταναλωτές και φούσκωναν οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων τους, εφόσον απαντούσαν σε σύντομα μηνύματα τετραψήφιων αριθμών.

Τα μηνύματα ανέφεραν μεταξύ άλλων «Kalimera ti kaneis?», «pos eisai simera» κ.α. Με την απόφαση του ΓΕΡΗΕΤ, στην εταιρεία που είναι εκχωρημένοι οι αριθμοί αυτοί, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο €10.000, το οποίο καλείται να καταβάλει στο Λογιστήριο του Ρυθμιστή εντός δύο μηνών.

Παράλληλα, η εταιρεία καλείται να επιστρέψει το ποσό των χρεώσεων προς όλους τους καταναλωτές που υπερχρεώθηκαν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2013, ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλει παράπονο ή όχι. Το ποσό αυτό μπορεί να αποδοθεί είτε στο ΓΕΡΗΕΤ, είτε σε οποιαδήποτε άλλη Αρχή της Δημοκρατίας.

Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας της εταιρείας ενώπιον του βοηθού Επιτρόπου Πέτρου Γαλίδη, ως αποτέλεσμα παραπόνων που υποβλήθηκαν από καταναλωτές, οι οποίοι απαντούσαν σε μηνύματα, τα οποία έλαβαν χωρίς να γνωρίζουν ότι υπόκεινται σε υπερτιμημένες χρεώσεις.

Αποτέλεσμα, συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας να χρεωθούν μέχρι και €250. Κατά την εξέταση προέκυψαν έξι παραβάσεις από το ΓΕΡΗΕΤ για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

1. Παρέλειψε να τηρήσει νόμιμο αρχείο χρηστών, οι οποίοι έδωσαν ρητά συγκατάθεση στην εταιρεία να επικοινωνεί μαζί τους για σκοπούς προώθησης των υπηρεσιών της.

2. Παραπλάνησε τους καταναλωτές παραλείποντας να τους παρέχει ορθή και πλήρη πληροφόρηση ως προς τους όρους χρήσης ή/και τις χρεώσεις των υπηρεσιών της.

3. Παραπλάνησε τους καταναλωτές παραλείποντας να δηλώνει σε κάθε προωθητικό υλικό σαφή περιγραφή της χρέωσης και ιδίως, κατά περίπτωση, την τιμολόγηση ανά μήνυμα, τον συνολικό αριθμό μηνυμάτων που απαιτούνται για την παροχή της υπηρεσίας και το συνολικό μέγιστο κόστος της υπηρεσίας για τον χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.

4. Παραπλάνησε τους καταναλωτές παραλείποντας να αναγράψει στα προωθητικά έντυπα ή/και ηλεκτρονικά μηνύματα την ταυτότητα ή την επωνυμία της καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.

5. Παρέλειψε να ενημερώσει ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικα άτομα. 6. Παρέλειψε να ενημερώσει άμεσα και χωρίς χρέωση τον τελικό χρήστη για την επιτυχή ή μη χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024