Στην Αγία Νάπα διοργανώνεται η εκδήλωση «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή»

a 16 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 24 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στην Αγία Νάπα διοργανώνεται η εκδήλωση «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή” που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Παγκύπριος Πολιτιστικός Σύλλογος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αγίας Νάπας στις 7.30 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «στις 400 πόλεις παγκοσμίως που θα διοργανώσουν ταυτοχρόνως τον μήνα Σεπτέμβριο την εκδήλωση «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή» κατατάσσεται η Aγία Νάπα, που είναι η μοναδική πόλη της Κύπρου που θα φιλοξενήσει αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση».

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν «ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο Παγκύπριος Πολιτιστικός Σύλλογος, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δρ. Γιώργος Κιτρομηλίδης και η εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Κύπρο Γιούλα Ιωάννου – Πατσαλίδου, που ανέφερε ότι η Οργάνωση «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή» δημιουργήθηκε το 2011 και είναι ιδέα του Αμερικανού ποιητή Michael Rothemberg».

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου – Πατσαλίδου «σκοπός της Οργάνωσης είναι να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα μεταξύ των οποίων η ειρήνη, ο ρατσισμός, η δικαιοσύνη, η ανισότητα των φύλων και η φτώχεια και να δημιουργήσει ένα κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ τους».

Ανέφερε ακόμα ότι «η επιλογή της Επαρχίας Αμμοχώστου και ιδιαίτερα της Αγίας Νάπας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε ώστε να διεξαχθεί κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σε μια προσπάθεια να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα της αγαπημένης μας πόλης, στην παγκόσμια κοινότητα και να ζητήσουμε τη βοήθειά της στην επίλυση του προβλήματός της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί, ανάμεσά τους και Τουρκοκύπριοι, Κύπριοι ποιητές, μουσικά συγκροτήματα και το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλωσόρισμα από την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Αγίας Νάπας Μαρία Τοφινή -Τσαντίλα, χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου Δρ. Γιώργο Κιτρομηλίδη, το Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο και εισαγωγή στο ιστορικό της εκδήλωσης από την Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου.

Στη συνέχεια θα διαβαστεί το μήνυμα του Προέδρου της Οργάνωσης «100 χιλιάδες Ποιητές για την αλλαγή» Michael Rothenberg και θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Δρ. Γιώργο Κιτρομηλίδη με θέμα «Η Ειρήνη στη Λογοτεχνία», τον καθηγητή Niyazi Kizilyurek, με θέμα «Η μνησικακία και η μισαλλοδοξία ως εμπόδια στην ειρήνη», τον Δρ. Γιάννη Η. Ιωάννου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η Ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία» και ο Δρ. Κυπριανός Λούης με θέμα «Εκπαίδευση και Ειρήνη».

Στη συνέχεια οι ποιητές Αντης Κανάκης, Ολγα Ρουβήμ, Δημήτρης Κάγκας και Χαμπής Αχνιώτης θα απαγγείλουν ποιήματά τους και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Αδάμο Κατσιαντώνη, Μιχάλη Χατζημιχαήλ και το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Αγίας Νάπας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου στο τηλέφωνο 99-204657 και στην Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Νάπας στα τηλέφωνα 23-816307, 23-816347.

a2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πηγή: ΚΥΠΕ