10% των φαντάρων είναι χρήστες ουσιών

a 32 Ειδήσεις
a 4502 Ειδήσεις

Υπολογίζεται ότι το 10% περίπου των φαντάρων μας είναι χρήστες μαλακών ουσιών εξάρτησης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου κατά τη διάρκεια παρουσίας του, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, για τη στρατηγική του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά τη διάσκεψη υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου για την πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης από τους εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Ο Υπουργός ανέφερε πως η στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Εθνική Φρουρά στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες. Αυτοί είναι η υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, η ανάπτυξη και προώθηση από το Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ εξειδικευμένων προγραμμάτων για καταπολέμηση των ναρκωτικών στη ΕΦ, η βελτίωση του Νομικού Πλαισίου του Υπουργείου Άμυνας ώστε να εισαχθούν πρόνοιες που να αποτελούν αντικίνητρο για χρήση ναρκωτικών από τους νέους μας, η αναβάθμιση της συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και άλλους φορείς, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση για αντιμετώπιση του προβλήματος και η αναβάθμιση της επικοινωνιακής εκστρατείας για προβολή μηνυμάτων προς την νεολαία και τους εθνοφρουρούς, τονίζοντάς ότι τα ναρκωτικά και το Πατριωτικό καθήκον δεν πάνε μαζί.

Είπε πως «η αυξητική τάση του φαινομένου που παρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία δυστυχώς επηρεάζει -ως επακόλουθο- και την Εθνική μας Φρουρά», σημειώνοντας πως «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η εγρήγορση επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε καθότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει συνεργό στην ώθηση των νέων για χρήση ουσιών».

Υπογράμμισε πως «σταθερός μας στόχος είναι η μείωση -και ει δυνατόν η εξάλειψη- της χρήσης των ναρκωτικών από τους οπλίτες μας. Όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ημικατεχόμενη πατρίδα μας χρειάζεται νέους με προσωπικότητες ισχυρές και ανθεκτικές, με υψηλές αρχές, αξίες και στόχους», ανέφερε.

Ανέφερε πως έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος επιτυχούς συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και πως σήμερα ανανεώθηκε η συνεργασία αυτή με την υπογραφή εκ νέου του Μνημονίου Συνεργασίας μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χρύσανθο Γεωργίου.

Είπε πως το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ για πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης από τους εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

«Η συνεργασία μας αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη σύγχρονη μάστιγα των ναρκωτικών, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων μιας σύγχρονης κοινωνίας και όχι μονόπλευρα και μονοδιάστατα. Το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο, ένα δίκτυ προστασίας και πρόληψης για τη νεολαία μας», είπε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε πως «ειδικότερα φέτος το Μνημόνιο δε θα περιλαμβάνει μόνο μεμονωμένα προγράμματα αλλά ένα σύνολο προγραμμάτων που θα απευθύνεται στους Εθνοφρουρούς μας ως μια ολοκληρωμένη βιοψυχοκοινωνική ενότητα.

Ανέλυσε τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Αμυνας που είναι η επιμόρφωση της στρατευμένης μας νεολαίας για τις ουσίες που είναι στον προθάλαμο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως το κάπνισμα και η χρήση/κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, η μέριμνα για την υγιή και για τη δημιουργική απασχόληση των εθνοφρουρών μας στον ελεύθερο τους χρόνο μέσα στα στρατόπεδα, με επιμορφωτικά μαθήματα, όπως εκμάθηση ξένης γλώσσας, πρώτες βοήθειες, χειρονακτικής φύσης δεξιότητες κ.ά, και άλλες πολιτισμικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες και το να δοθεί έμφαση στη σωστή συμπεριφορά και χειρισμό των εθνοφρουρών από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τη σύλληψη 19χρονου στρατιώτη ύποπτου για την καλλιέργεια ναρκωτικών έξω από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω επιστράτευση. Δυστυχώς, περιστατικά όπως αυτά, καταδεικνύουν ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι και να δείξουμε μηδενική ανοχή στα περιστατικά που παρουσιάζονται και σε συνεργασία με όλες τις αρχές να καταστείλουμε το φαινόμενο με στόχο, πάνω απ΄όλα να προστατεύσουμε τους νέους μας από τη μάστιγα αυτή, σημείωσε.

Είπε εξάλλου πως επίκειται η πραγματοποίηση έρευνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΦ και του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα χορηγηθούν εξειδικευμένα και ανώνυμα ερωτηματολόγια στους εθνοφρουρούς. Η έρευνα, ανέφερε ο Υπουργός, θα μας βοηθήσει να έχουμε πληροφόρηση για τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος στην Εθνική Φρουρά ώστε να σχεδιάσουμε και τα κατάλληλα προληπτικά προγράμματα για αντιμετώπιση του όλου θέματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα διαφανούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Δρα Χρύσανθος Γεωργίου είπε πως το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και Υπουργείου Αμυνας συνάδει με την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ 2013-2020 και προσαρμόζεται στο σχέδιο δράσης 2013-2016 με στόχο τη μείωση της πιθανότητας έναρξης χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ιδιαίτερα στο χώρο της Εθνικής Φρουράς αλλά και την αύξηση της πρόσβασης σε θεραπευτικές δομές για αυτούς που τις χρειάζονται.

Σημείωσε εξάλλου πως η οικονομική κρίση και οι οικονομικές ανισότητες που δημιουργούνται λόγω αυτής αυξάνουν τη χρήση ουσιών εξάρτησης, τονίζοντας πως η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί ως επιλογή της τη μείωση των δαπανών για την κοινωνική φροντίδα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και θεραπείας όσον αφορά την εξάρτηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ