Πρόταση για γλυπτό στην Αγία Νάπα “Φύλακας Άγγελος της Καλοσύνης και Ειρήνης”

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 11 152C23.32.45 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 11 152C23.32.45 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κύριος Γιάννος Καρούσος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δέχθηκαν την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Μέγαρο, τον καταξιωμένο Ρώσο γλύπτη, Πετρ Στρόνσκι. Ο Στρόνσκι, που είναι επίσης Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Πολιτισμού και Τέχνης της Ρωσίας, θα δωρίσει στο Δήμο Αγίας Νάπας ένα γλυπτό με θέμα «Φύλακας Άγγελος της Καλοσύνης και Ειρήνης». Ο σκοπός της επίσκεψης του Ρώσου καλλιτέχνη ήταν η συζήτηση των λεπτομερειών που αφορούν το άγαλμα και η επιλογή τοποθεσίας για την εγκατάστασή του. Ο καλλιτέχνης θα εισηγηθεί το χώρο που θεωρεί ως τον καταλληλότερο για την ανάδειξη του αγάλματος και η επιλογή του θα επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Αγίας Νάπας .

3.AngelinSiofok Balatonlake Hungary Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το άγαλμα του Αγγέλου θα είναι φτιαγμένο από μέταλλο, fibreglass και θα είναι επιχρυσωμένο. Θα έχει ύψος τρία μέτρα και θα ζυγίζει 600 κιλά. Το κόστος της κατασκευής του θα είναι εξ’ ολοκλήρου επιχορηγημένο από Ρώσους επιχειρηματίες. Ο Δήμος Αγίας Νάπας θα επωμιστεί μόνο τα έξοδα μεταφοράς του αγάλματος από τη Μόσχα στην Κύπρο και εγκατάστασής του.

1.GuardianAngelwithIcon NyaganRussia Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πετρ Στρόνσκι δώρισε παρόμοια αγάλματα σε πόλεις που έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και ιδιαίτερα με τη Διεθνή Ακαδημία Πολιτισμού και Τέχνης της χώρας. Πρόσφατα δωρήθηκε ένας Άγγελος στην πόλη Νιάγκαν της Ρωσίας, ο οποίος κρατά μια εικόνα, ενώ από το 2014 ένα τέτοιο γλυπτό κοσμεί το παραλιακό μέτωπο των Καννών στη Νότια Γαλλία. Ο Άγγελος των Καννών σηκώνει στα χέρια του το Χρυσό Φοίνικα. Το 2012 ένας άλλος Άγγελος, που κρατά ένα περιστέρι, τοποθετήθηκε σε ψηλή κολώνα στη λίμνη Μπαλατόν της Ουγγαρίας. Παρόμοια αγάλματα έχουν τοποθετηθεί στη Σλοβακία, αλλά και στην Ιερισσό της Ελλάδας.

2.AngelinLaCroisette Cannes France Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Στρόνσκι επέλεξε να δωρίσει το γλυπτό του “Φύλακα Αγγέλου” στην Κύπρο, προς τιμήν των πολύχρονων στενών σχέσεων της Ρωσίας με τη χώρα μας κι επειδή επίσης, η Διεθνής Ακαδημία Πολιτισμού και Τέχνης της Ρωσίας διατηρεί παράρτημα στην Κύπρο. Διευθύντρια του παραρτήματος είναι η ιστορικός Τέχνης, Μαρία Παφίτη, η οποία το 2011 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα αναγορεύτηκε σε επίτιμη ακαδημαϊκό της Ακαδημίας. Όταν ο Στρόνσκι πρότεινε τη δωρεά του γλυπτού στην Κύπρο, η Παφίτη εισηγήθηκε να δωθεί στο Δήμο Αγίας Νάπας, ο οποίος τυγχάνει ίσως της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας στο νησί μας και εξυπηρετεί με αυτό τον τρόπο το σκεπτικό δημιουργίας του Αγγέλου, που είναι η προαγωγή στη δημόσια συνείδηση των οικουμενικών αξιών της φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.

4.Angelmodel Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Άγγελος θα τοποθετηθεί στην Αγία Νάπα το 2017 και αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο, το οποίο σύμφωνα με τον καλλιτέχνη θα προωθήσει την πολυ-πολιτισμική κατανόηση και συνεργασία διεθνώς, και ιδιαίτερα με τις πόλεις που ήδη φιλοξενούν το “Φύλακα Άγγελο”.

2a.PetrStronskiywiththeAngelinLaCroisette Cannes France Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews