11 εκ. ευρώ για ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας

cf5396592a60ee165f86be10a17250b6 L Ειδήσεις
cf5396592a60ee165f86be10a17250b6 L Ειδήσεις

Τα ευρωπαϊκά σχέδια ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 11 εκ. ευρώ και η διαδικασία άντλησής τους από τους δικαιούχους, απασχόλησαν τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου Χρίστος Φωτιάδης ανέφερε ότι το σχέδιο νεανικής επιχειρηματικότητας απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 20-40 χρόνων, ενώ το σχέδιο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 18-55 χρόνων που τους τελευταίους έξι μήνες ήταν άνεργοι ή μισθωτοί.

Ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά αφορούν όλες τις δραστηριότητες εκτός εκείνες που αφορούν την παραγωγή ή μεταποίηση ή εμπορία γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων, τον τομέα της αλιείας και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι οποίες καλύπτονται από άλλα σχέδια.

Όπως είπε, «για τη χρηματοδότηση των σχεδίων αυτών υπάρχουν διαθέσιμα 15,3 εκ. ευρώ για την 7ετία με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης. Για την πρώτη πρόσκληση θα διατεθούν για την νεανική επιχειρηματικότητα 8 εκ. ευρώ και για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα 3 εκ. ευρώ».

Κάλεσε τους δικαιούχους «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έγκαιρα διότι στόχος μας είναι να απορροφηθούν αυτοί οι πόροι την επόμενη διετία».

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι στις 11 Μαΐου.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης δήλωσε ότι 950 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί στην Κύπρο από ευρωπαϊκά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 για αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο «τα οποία θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας», ενώ, ανέφερε, επιπλέον πόρους μπορούν να διεκδικήσουν οι Κύπριοι πολίτες μέσα από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα ανέρχεται στα 11 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι άρχισε ήδη μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για να μπορέσουν οι πολίτες να αντλήσουν αυτά χρήματα.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε ότι «ανταλλάξαμε πολύ χρήσιμες απόψεις και εισηγήσεις», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα και θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και να αξιοποιήσει αυτά τα σχέδια».

Ανέφερε ότι στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο υπό την αιγίδα του Προέδρου Αναστασιάδη με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για άντληση αυτών των χρημάτων.

Όπως είπε, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και η συμπλήρωση των αιτήσεων είναι πολύ πιο εύκολη από ότι προηγουμένως

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε από το Υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει σε περαιτέρω δημοσιοποίηση των προκηρύξεων έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει για τα σχέδια αυτά και να υποβάλει αιτήσεις».

«Υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα η προβολή από τα τηλεοπτικά κανάλια ενός διαφημιστικού σποτ με άτομα που στο παρελθόν πήραν χορηγίες από διάφορα σχέδια», είπε.

Κάλεσε επίσης το αρμόδιο υπουργείο «να προχωρήσει σε περαιτέρω απλοποίηση των εντύπων έτσι ώστε η διαδικασία να μην είναι γραφειοκρατική και άρα αποτρεπτική και κυρίως να μην αναγκάζει τους αιτητές να προσφεύγουν σε διάφορους συμβουλευτικούς οίκους καταβάλλοντας σημαντικά ποσά για τη συμπλήρωση των εντύπων».

Ο κ. Κώστα εξέφρασε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων και εισαγωγής ασφαλιστικών δικλείδων «που να διασφαλίζουν ότι οι χορηγίες θα καταλήγουν στους πολίτες που πραγματικά τις έχουν ανάγκη».