110 κάμερες τροχαίας μέχρι το τέλος του 2015

cameras UK Ειδήσεις
cameras UK ΕιδήσειςΣυνολικά 110 κάμερες της Τροχαίας θα εγκατασταθούν πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους στους αυτοκινητόδρομους, για καταγγελία των παραβατών οδηγών. Η διαδικασία για προμήθεια του συστήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα προκηρυχθούν προσφορές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στους δρόμους θα τοποθετηθούν 90 σταθερές κάμερες και 20 κινητές. Οι κινητές θα βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους ώστε να τοποθετούνται όπου επιλέγουν τα μέλη της Τροχαίας, θα προβαίνουν σε ελέγχους και στη συνέχεια θα μετακινούνται σε άλλο σημείο.

Όπως έχει αποφασιστεί, το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από τον προμηθευτή, δηλαδή θα είναι με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Μέρος των εσόδων θα καταλήγει στον προμηθευτή και το υπόλοιπο στα κρατικά ταμεία.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιβαρυνθεί το κράτος με εκατομμύρια για τον εξοπλισμό, ενώ από τα εξώδικα θα πληρώνονται τόσο ο ιδιώτης όσο και το κράτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη, έχουν προσκληθεί οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους επί των εγγράφων και τώρα απομένει η προκήρυξη των προσφορών.

Πριν γίνει αυτό θα πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον νόμο περί εξώδικης ρύθμισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται.

Οι κάμερες θα καλύψουν εκτός από τους αυτοκινητόδρομους και τα μελανά σημεία στα οποία επισυμβαίνουν θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις ή δυστυχήματα με τραυματίες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθούν γενικά τα δυστυχήματα αφού, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, στόχος δεν είναι η είσπραξη χρημάτων αλλά να καταστούν οι οδηγοί πιο προσεκτικοί και να αποκτήσουν οδική συνείδηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, με την εγκατάσταση των καμερών της Τροχαίας, θα υπάρξει μείωση στα δυστυχήματα κατά 40%, όπως παρατηρήθηκε και στο παρελθόν όταν εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρώτο σύστημα πριν καταγγελθεί η σύμβαση από το κράτος. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι οι δύο κάμερες που λειτουργούν στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία έχουν συμβάλει στο να μην συμβούν δυστυχήματα, από τη λειτουργία τους και μετά, αφού οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ