120εκ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη στην Κύπρο

a 20 Ειδήσεις
a 4140 Ειδήσεις

Περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να απορροφήσει η Κύπρος από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014 μέχρι το 2020, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Γιώργος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι τα πρώτα τρία χρόνια του μνημονίου με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο.

Ο κ. Κουγιάλης διαβεβαίωσε τους Κύπριους πολίτες ότι ο ιός της ψευδοπανώλης που έχει πλήξει τη τελευταία εβδομάδα πτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς δεν απειλεί καθόλου την ανθρώπινη υγεία και σημείωσε πως εάν η έρευνα που έχει ζητήσει να γίνει καταδείξει ότι ο ιός έχει προέλθει από τα κατεχόμενα, τότε θα ζητήσει όπως ολόκληρο το ποσό των αποζημιώσεων καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για τα έτη 2014 – 2020, ο Υπουργός είπε ότι στόχος της Συνόδου ήταν «να συμφωνηθεί η μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής πριν το τέλος της Ιρλανδικής προεδρίας».

Πρόσθεσε ότι «μετά από ένα εξαντλητικό διήμερο συνεδριάσεων και διμερών επαφών οι Υπουργοί Γεωργίας έχουν συμφωνήσει σήμερα τα ξημερώματα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, έχει επίσης συμφωνηθεί και μεταξύ του Συμβουλίου και της Κομισιόν και πλέον το θέμα αυτό έχει πάρει το δρόμο για να συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο Υπουργός είπε πως από το Συμβούλιο Γεωργίας «η Κύπρος έχει κερδίσει αρκετά σημαντικά θέματα και το πιο σημαντικό είναι η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ από 50% σε 73% που αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για τα χρόνια 2014 και 2015.»

Εξήγησε πως αυτό που συμφωνήθηκε θα βοηθήσει αυτά τα δύσκολα δύο χρόνια να απορροφήσουμε με σωστό προγραμματισμό όλα όσα κονδύλια έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως «από το 2014 μέχρι το 2020 η Κύπρος μπορεί να απορροφήσει 120 εκατομμύρια ευρώ και θα προσπαθήσουμε τα δύο αυτά δύσκολα χρόνια να απορροφήσουμε όσα πιο πολλά χρήματα μπορούμε. Έχουμε καταφέρει και εξασφαλίσουμε ψηλότερη συγχρηματοδότηση και για το 2013, άρα αυτά τα τρία χρόνια του μνημονίου θα διευκολυνθούμε με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά».

Αναφορικά με εξελίξεις στο θέμα της ψευδοπανώλης, είπε ότι έχει «ζητήσει να γίνει μια έρευνα για να διερευνηθούν κυρίως τα αίτια αυτού του ιού και εφόσον αυτή η έρευνα ολοκληρωθεί θα συζητηθεί και αυτό το θέμα που μας ταλαιπωρεί εδώ και μία εβδομάδα, από την περασμένη Τετάρτη».

Από την ημέρα εκείνη, συνέχισε, «έχει τεθεί ένα πρόγραμμα έκτακτης δράσης από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οι οποίες δουλεύουν νυχθημερόν για να περιορίσουν το πρόβλημα στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, έχουν θανατωθεί γύρω στις 200 χιλιάδες πουλερικά και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί αυτή η ασθένεια προς το παρόν με επιτυχία, εύχομαι και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ανέφερε ακόμα ότι «γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθημερινά σε ολόκληρη τη Κύπρο, ευτυχώς δεν έχουμε άλλα κρούσματα σε άλλα μέρη, όμως χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσουμε αυτό τον ιό, γύρω στις 20 μέρες ίσως και περισσότερο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αληθεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ψευδοπανώλη έχει ήδη μεταφερθεί από την Κύπρο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός είπε «Όχι. Υπολογίζεται ότι αυτός ο ιός έχει έρθει από τα κατεχόμενα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, δεν είναι απόλυτα βέβαιο αυτό και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της».

Θέλω, συνέχισε ο κ. Κουγιάλης «να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι αυτός ο ιός δεν απειλεί καθόλου την ανθρώπινη υγεία».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος θα πάρει χρήματα από την ΕΕ για το θέμα αυτό, απάντησε πως «ένα μέρος των αποζημιώσεων μπορεί να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν οι έρευνες καταδείξουν ότι ο ιός αυτός προήλθε από τα κατεχόμενα, τότε θα ζητήσω όλο το ποσό της αποζημίωσης να καταβληθεί από την ΕΕ εφόσον οι δικές μας υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι για να αποτρέψουν αυτόν τον ιό».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το θέμα της ψευδοπανώλης δεν έχει συζητηθεί με τους άλλους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και πρόσθεσε πως έχει ενημερώσει γι’ αυτό «τον Επίτροπο Γεωργίας και την Ιρλανδική Προεδρία. Δεν συζητήθηκε καθόλου αυτό το θέμα αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο που είναι γύρω στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες».