Εργασία για 1200 άνεργες γυναίκες

a 418 Ειδήσεις
a 6915 Ειδήσεις
Στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε απασχόληση οικονομικά αδρανών και άνεργων γυναικών που έχουν την ευθύνη φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς τους, στοχεύει το έργο «Επιδότηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας στο Πλαίσιο Συμφιλίωσης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου αυτού έργου… 

Οι οικονομικά αδρανείς ή άνεργες γυναίκες, αφού ενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα επιδοτούνται για το κόστος φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους με βάση το μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημά τους από εργασία και με καθορισμένα ανώτατα ποσά, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημείωσε, επιδιώκει μέσα από αυτό το σχέδιο την ένταξη γυναικών, που επιβαρύνονται με τη φροντίδα εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους, στην αγορά εργασίας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την απόκτηση εισοδήματος και την μείωση του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.171.600 ευρώ, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, και στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία 1.200 οικονομικά αδρανών γυναικών. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου, σημείωσε, έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

”Μέσα από το έργο, πέραν από το πρακτικό αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύουμε, αναμένουμε να εξαγάγουμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διασύνδεση κόστους, ποιότητα υπηρεσιών φροντίδας και την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας”. Η οικονομία έχει ανάγκη από το γυναικείο δυναμικό όπως και οι γυναίκες έχουν ανάγκη την εργασία στη διαδικασία οικονομικής, κοινωνικής χειραφέτησης και δημιουργικής αξιοποίησης των ταλέντων και δεξιοτήτων τους, σημείωσε η Υπουργός. Συνέχισε λέγοντας ότι κάθε νέα πολιτική που στοχεύει στη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας είναι μια σημαντική συνεισφορά σε αυτή τη διαδικασία.

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται ως μια από τις χώρες της ΕΕ με υψηλό κόστος φροντίδας ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα γυναικείας απασχόλησης αφού η οποιαδήποτε εργασία καταντά ασύμφορη, ειδικά αν υπάρχουν πέραν του ενός μέλους που χρειάζονται φροντίδα.

Σημείωσε περαιτέρω ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται ειδική μνεία στα θέματα των ίσων ευκαιριών των γυναικών με ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στην πλήρη και αποδοτική απασχόληση των γυναικών, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και στην ανάπτυξη θετικών δράσεων για ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία.