12.000 ώρες απαλλαγή παίρνουν οι καθηγητές

a 14 Ειδήσεις, Παιδεία
Οι απαλλαγές από διδακτικό χρόνο, οι οποίες παραχωρούνται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, αναμένεται να απασχολήσουν σε βάθος την Ελεγκτική Υπηρεσία.

a 869 Ειδήσεις, Παιδεία

Ήδη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έδωσε οδηγίες για διερεύνηση του θέματος, με απώτερο σκοπό να διαπιστωθεί το εύρος των απαλλαγών και κατά πόσο αυτές είναι δικαιολογημένες. Αφορμή για την έναρξη σχετικού ελέγχου φαίνεται να αποτέλεσε μια εσωτερική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία.

Τα πιο πάνω επιβεβαίωσε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η διερεύνηση ξεκίνησε. Εξήγησε ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα το γραφείο του ενημερώθηκε για μια «κρυφή» εγκύκλιο του υπουργείου – η οποία δεν αναρτάται όπως οι υπόλοιπες στο Διαδίκτυο.

Περιλαμβάνει κατάλογο με όλες τις απαλλαγές που δικαιούνται οι καθηγητές και ο λόγος που αποστέλλεται στα σχολεία είναι για να συμπληρωθεί από τις Διευθύνσεις για σκοπούς υπολογισμού των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό για την επόμενη χρονιά.

Ας σημειωθεί ότι σε προηγούμενες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπήρξαν αρκετές αναφορές στο θέμα των απαλλαγών και στο γεγονός ότι πολλές από αυτές δεν είναι θεσμοθετημένες.

Είναι η πρώτη φορά, όμως, που η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση. Μέχρι τώρα η μοναδική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα είχε γίνει το 2003 από το Υπουργείο Παιδείας.

Τότε είχε υπολογιστεί ότι οι απαλλαγές που παραχωρούνταν ισοδυναμούσαν με ώρες υπηρεσίας περίπου 500 καθηγητών και αντιστοιχούσαν σε ετήσια δαπάνη μεγαλύτερη των €10 εκατομμυρίων. Αν υπολογίσει κάποιος ότι οι πρωτοδιόριστοι καθηγητές διδάσκουν 24 ώρες τη βδομάδα, τότε προκύπτει ότι ετησίως δίδονται κάπου 12.000 απαλλαγές (500 εκπαιδευτικοί Χ 24 ώρες διδασκαλίας).

Πιο κάτω οι απαλλαγές που παραχωρούνται στη Μέση Εκπαίδευση ανά ειδικότητα:

> Οι φιλόλογοι απαλλάσσονται από διδακτικό έργο ως ακολούθως: α) Για εξωδιδακτικό έργο, μία περίοδο για κάθε 135 μαθητές. β) Ο υπεύθυνος της αίθουσας Ιστορίας παίρνει μια ώρα απαλλαγή στο λύκειο. γ) Ο υπεύθυνος της αίθουσας Βιβλιοθήκης, τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο, απαλλάσσεται μία περίοδο.
> Οι μαθηματικοί απαλλάσσονται για προετοιμασία Ολυμπιάδων. Παραχωρούνται δύο περίοδοι διδασκαλίας κατά επαρχία.
> Οι φυσικοί τυγχάνουν των εξής απαλλαγών: α) Για προετοιμασία Ολυμπιάδων δύο περιόδους κατά επαρχία. β) Για κάθε δέκα περιόδους στο μάθημα της Φυσικής στο λύκειο όπου η διδασκαλία γίνεται εργαστηριακά, παραχωρείται μία περίοδος για προετοιμασία του εργαστηρίου.
> Οι χημικοί έχουν ανάλογες απαλλαγές με τους φυσικούς. Δηλαδή, δύο περιόδους ανά επαρχία για προετοιμασία Ολυμπιάδων και μία περίοδο για προετοιμασία εργαστηρίου.
> Οι βιολόγοι επίσης τυγχάνουν απαλλαγής από διδακτικά καθήκοντα για προετοιμασία Ολυμπιάδων, δύο ώρες κατά επαρχία.
> Υπεύθυνος αίθουσας Γλωσσών: Παραχωρείται μία περίοδος για τα λύκεια.
> Οι καθηγητές Πληροφορικής έχουν τις ακόλουθες απαλλαγές: α) Δύο ώρες κατά επαρχία για τις Ολυμπιάδες και β) για κάθε 100 υπολογιστές στα γυμνάσια και στα λύκεια παίρνουν απαλλαγή άλλες δύο ώρες.
> Οι καθηγητές Γυμναστικής: α) Όσοι μετέχουν στα αθλητικά απογεύματα απαλλάσσονται τρεις ώρες από το διδακτικό έργο. β) Οι γυμναστές που αναλαμβάνουν ρόλο συντονισμού σχολείων της κάθε επαρχίας, τυγχάνουν απαλλαγής ως ακολούθως: Στη Λευκωσία τέσσερις γυμναστές από τέσσερις περιόδους ο καθένας. Στη Λεμεσό τέσσερις γυμναστές επί τέσσερις περιόδους. Στη Λάρνακα τέσσερις γυμναστές επί τρεις περιόδους. Στην Αμμόχωστο τρεις γυμναστές επί τρεις περιόδους. Στην Πάφο τέσσερις γυμναστές επί τρεις περιόδους και στο Τρόοδος ένας γυμναστής επί τρεις περιόδους.
> Οι καθηγητές Μουσικής απαλλάσσονται δύο περιόδους για προετοιμασία της χορωδίας του σχολείου, ενώ για την ορχήστρα του σχολείου παίρνουν από δύο ώς τέσσερις περιόδους. Επίσης, για τη Φιλαρμονική παραχωρούνται από τρεις μέχρι πέντε περίοδοι.

Θέατρο, πρακτικά, εκδόσεις και άλλα…

Οι καθηγητές απαλλάσσονται από διδακτικό χρόνο, σε αντιστάθμισμα άλλων καθηκόντων που αναλαμβάνουν. Μεταξύ άλλων για τα ακόλουθα:

Ωρολόγιο πρόγραμμα: Οι καθηγητές που αναλαμβάνουν την ευθύνη καταρτισμού του ωρολογίου προγράμματος, δηλαδή αναλαμβάνουν καθήκοντα προγραμματιστή, απαλλάσσονται από διδακτικό έργο ως ακολούθως:> Στα Γυμνάσια με 0-200 μαθητές παραχωρούνται δύο διδακτικές ώρες. Αν οι μαθητές είναι περισσότεροι από 201, τότε οι ώρες των απαλλαγών αυξάνονται σε τρεις.
> Όλα τα Λύκεια παίρνουν απαλλαγή πέντε περιόδους.Υπολογίζεται ότι λόγω του συγκεκριμένου μέτρου διορίζονται επιπλέον 20 καθηγητές.


Θεατρική παράσταση: Στο κάθε σχολείο παραχωρούνται δύο ώρες διδασκαλίας, τις οποίες παίρνει ως απαλλαγή ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει τη θεατρική παράσταση.
Το μέτρο συνεπάγεται με περίπου δέκα καθηγητές.

Πρακτικά και εκδόσεις: Για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίας του καθηγητικού συλλόγου καθώς και για τις εκδόσεις του σχολείου, παραχωρούνται απαλλαγές ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών:
> Από 1-200 μαθητές, απαλλαγή μία ώρα για τα πρακτικά και μία ώρα για τις εκδόσεις.
> Από 201-400 μαθητές, απαλλαγή δύο ώρες για τα πρακτικά και μία ώρα για τις εκδόσεις.
> Από 401 και άνω, απαλλαγή δύο ώρες για τα πρακτικά και δύο ώρες για τις εκδόσεις.
Με βάση τις πιο πάνω ρυθμίσεις, διορίζονται περίπου 20 εκπαιδευτικοί.

Υπεύθυνοι τμήματος: Σε όλα τα τμήματα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, οι υπεύθυνοι τμήματος έχουν δύο ώρες μείωση από τον διδακτικό τους χρόνο. Λειτουργούν περίπου 100 σχολικές μονάδες με συνολικό αριθμό τμημάτων 1.900. Προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος που παραχωρείται είναι 3.800 περίοδοι διδασκαλίας που αντιστοιχούν με τον διορισμό περίπου 160 καθηγητών.

Επιμορφώσεις: Οι βοηθοί διευθυντές που επιμορφώνονται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο απαλλάσσονται από τρεις περιόδους.
Σημειώνεται ότι απαλλαγές από διδακτικό χρόνο παραχωρούνται, επίσης, για στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες καθώς και των παιδιών που κινδυνεύουν να μείνουν λειτουργικά αναλφάβητα.

Ώρες Διδασκαλίας

– Οι διευθυντές σχολείων έχουν μηδενικό διδακτικό χρόνο

– Οι βοηθοί διευθυντές Α’ διδάσκουν:
10 περιόδους
8 περιόδους μετά τα έξι χρόνια υπηρεσίας

– Οι βοηθοί διευθυντές διδάσκουν
14 περιόδους από 0 μέχρι 4 και 9/12 χρόνια υπηρεσίας
12 περιόδους από 4 και 9/12 μέχρι 9 και 9/12 χρόνια υπηρεσίας
10 περιόδους από 9 και 9/12 χρόνια υπηρεσίας και άνω

– Απλοί καθηγητές
24 περιόδους από 0 μέχρι 7 και 9/12 χρόνια υπηρεσίας
22 περιόδους από 7 και 10/12 μέχρι 15 και 9/12 χρόνια υπηρεσίας
20 περιόδους από 15 και 10/12 μέχρι 19 και 9/12 χρόνια υπηρεσίας
18 περιόδους από 19 και 10/12 χρόνια υπηρεσίας και άνω

Πηγή: Φιλελεύθερος