«Στρώνει» παιχνίδι ο Χριστόφιας με ΑΤΑ, 13ο και Ημικρατικούς

Ξεκάθαρη γλώσσα χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς τις προθέσεις του έναντι του Μνημονίου, μεταφέροντας για τα καλά το πολιτικό παιχνίδι στα της Οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας στην ΝΕΤ την Τρίτη (02/10) αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο, το οποίο θα προνοεί την πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού καθώς και ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (όπως ΣΥΤΑ, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων).

«Δεν μπορώ ούτε να αυτοακυρωθώ ως άτομο ούτε και να ακυρώσω τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με μπροστάρη το κόμμα μου, το ΑΚΕΛ», πρόσθεσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «καταγράφοντας» την πορεία που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες το ΑΚΕΛ αλλά και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Σταύρος Μαλάς, έναντι του Μνημονίου.

Τοποθετήσεις, οι οποίες παράλληλα, πολιτικά, μεταφέρουν «βάρος» στα υπόλοιπα κόμματα, για το πώς τα ίδια θα τοποθετηθούν επί των ιδίων θεμάτων ή γενικότερα επί του Μνημονίου.

Ήδη ο υποψήφιος Νίκος Αναστασιάδης δια του Εκπροσώπου Τύπου του, Τάσου Μητσόπουλου, προέβηκε σε μια πρώτη τοποθέτηση επί των δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τοποθέτηση επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που ήγειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ακούσαμε από την Αθήνα τα ‘όχι’ του Προέδρου. Τα στείρα ‘όχι’ δεν αποτελούν λύση και τα τελευταία πέντε χρόνια ακούμε ηχηρά, φιλεργατικά συνθήματα. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι είναι επί της σημερινής διακυβέρνησής που για πρώτη φορά στην ιστορία παγοποιήθηκε η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις, περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων και η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτόγνωρα ύψη», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσόπουλος.

Επί του προκειμένου, κατά πόσο δηλαδή συμφωνεί ή διαφωνεί ο υποψήφιος ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ με την πλήρη κατάργηση του 13ου μισθού, της ΑΤΑ και με τις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη τοποθέτηση από το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα με δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ ούτε και με την αποκοπή του 13ου μισθού ενώ ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων οργανισμών υπάρχει από πλευράς του δέσμευση, έναντι του ΔΗΚΟ, ότι δεν θα συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως το πολιτικό παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει, και το θερμόμετρο αναμένεται να εκτοξευθεί στην περίπτωση που η Τρόικα επιμένει τόσο στην πλήρη κατάργηση ΑΤΑ και 13ου καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,…

30 Απριλίου, 2024

Υφ. Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, λέει ο Υφυπουργός Έρευνας. Εντός του 2024 θα…

30 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ

Υπάρχει κίνδυνος ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 να εξαπλωθεί σε αγελάδες σε άλλες…

30 Απριλίου, 2024

AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός γίγαντας της AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιό της κατά…

30 Απριλίου, 2024

Επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι

Ένα αγόρι 13 ετών έχασε τη ζωή του, έπειτα από την επίθεση που πραγματοποίησε ένας…

30 Απριλίου, 2024

Υπουργός Εργασίας: Διευρυμένη πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε την Τρίτη ότι διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην…

30 Απριλίου, 2024