132 επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενετικής καταγγέλλουν υπόσκαψη από ΔΕΑ και Κυβέρνηση

a 89 Ειδήσεις
a 7072 Ειδήσεις
Μεθοδεύσεις της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) κατά του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και ιδιαίτερα του Τρίτου Μέλους, Χριστόφ Ζιρόντ αλλά και ακατανόητους χειρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων που πλήττουν το Ινστιτούτο αλλά παράλληλα καθηλώνουν το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων των αγνοουμένων, κατάγγειλε το επιστημονικό προσωπικό του ΙΝΓΚ… 

132 επιστήμονες του Ινστιτούτου κατήλθαν χθες το μεσημέρι σε στάση εργασίας μίας ώρας και αφού προηγουμένως υπέγραψαν σχετική διακήρυξη στήριξης του προέδρου του Δ.Σ. του ΙΝΓΚ Χρίστο Φυλακτού, του γενικού εκτελεστικού διευθυντή Δρα Φίλιππου Πατσαλή και του Δρα Μάριου Καριόλου επικεφαλής του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής (όπου διεξάγονται οι ταυτοποιήσεις των λειψάνων).

Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι το προσωπικό του ΙΝΓΚ, «διατρανώνει προς τους συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων και τον Κυπριακό λαό ότι και θέλει και μπορεί να διεκπεραιώσει το πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων στο Ινστιτούτο υπό την επιστημονική διεύθυνση του Δρα Μάριου Καριόλου ακολουθώντας διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα και σε σύντομο χρονικό διάστημα». Το προσωπικό του Ινστιτούτου διακηρύττει επίσης ότι «οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να λυθούν με συζήτηση και επιχειρηματολογία και όχι τελεσίγραφα».

Τα τελεσίγραφα
Στο καίριο ζήτημα που προκύπτει από την καταγγελία περί τελεσιγράφων κλήθηκε να απαντήσει η ανώτερη νευρολόγος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ελένη Παπανικολάου, η οποία ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά πόσον τα τελεσίγραφα προέρχονται από το Τρίτο μέλος της ΔΕΑ Χριστόφ Ζιρόντ, τον νέο εκπρόσωπο της Ε/Κ πλευράς στη ΔΕΑ Άριστο Αριστοτέλους, το μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου τέως υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου και την Κυβέρνηση και απάντησε: «Ο κυπριακός λαός έχει παρακολουθήσει τα γεγονότα όλο αυτό το διάστημα. Όλοι γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει, τα πρωτόκολλα που αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη με ευθύνη της ΔΕΑ. Εμείς τονίζουμε ότι η θέση του Ινστιτούτου είναι πάντα ξεκάθαρη και σταθερή. Το πρόγραμμα ταυτοποίησης των αγνοουμένων διενεργείται πάντα στο Ινστιτούτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Δεν υπήρξε καμία διαφορά και πρόβλημα στο όλο πρόγραμμα μέχρι πριν δύο χρόνια. Νομίζω ότι όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Σίγουρα το θέμα δεν είναι επιστημονικό. Γι’ αυτό η όλη διάσταση που δίνεται θέλοντας να υποσκάψει επιστημονικά το Ινστιτούτο και τον κ. Καριόλου προσωπικά, δεν ευσταθεί».

Αλλότρια κίνητρα
Η κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η υπόσκαψη του Ινστιτούτου στερείται επιστημονικών επιχειρημάτων και κινήτρων. Μάλιστα στην ερώτηση, πώς κρίνει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει το Ινστιτούτο και τον Δρα Καριόλου απάντησε: «Δεν μπορώ να κρίνω τη στάση της Κυβέρνησης και δεν μπορώ να απαντήσω στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ή οποιουδήποτε πολιτικού.

Εμείς δηλώνουμε ότι επιστημονικά η ομάδα λειτουργεί άψογα. Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των ταυτοποιήσεων δεν αμφισβητήθηκαν από κανένα συγγενή ούτε εντός ούτε εκτός Κύπρου. Η υπόσκαψη που γίνεται εναντίον του Ινστιτούτου και ειδικά εναντίον του Δρα Καριόλου δεν έχει κίνητρα επιστημονικά». Σε ότι αφορά ισχυρισμούς που διατύπωσε εσχάτως ο κ. Ζιρόντ ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το ΙΝΓΚ δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα η κ. Παπανικολάου τόνισε ότι τα πρότυπα που χρησιμοποιεί το ΙΝΓΚ «είναι εγκεκριμένα και συμβατά με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και όχι μόνο». Πρόσθεσε ακόμα ότι ο κ. Ζιρόντ ζήτησε και επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο εντεταλμένοι δικοί του επιστήμονες οι οποίοι στην έκθεση τους δεν εισηγήθηκαν αλλαγή στα πρωτόκολλα. «Η ουσία είναι μία», σημείωσε εμφαντικά η κ. Παπανικολάου: «Οι ταυτοποιήσεις είναι ταυτοποιήσεις και δεν μπορούν να σημαίνουν κάτι άλλο. Ούτε η χρήση των πρωτοκόλλων μπορεί να αλλάζει τα δεδομένα ή τα αποτελέσματα».

Καταλήγοντας, η Ελένη Παπανικολάου κατάγγειλε ότι οι μεθοδεύσεις της ΔΕΑ και του κ. Ζιρόντ έχουν στόχο «την υπόσκαψη της επιστημονικότατας του προγράμματος που ακολουθείται αλλά και του έργου που επιτελείται στο ΙΝΓΚ». Το ΙΝΓΚ, συνέχισε η κ. Παπανικολάου, έκαμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες και τροποποιήσεις στα πρωτόκολλα προς ικανοποίηση της ΔΕΑ, χωρίς όμως οποιαδήποτε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Το Ινστιτούτο δεν μπορεί να δέχεται να αμφισβητείται ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής κ. Καριόλου από τη ΔΕΑ πράγμα που γίνεται επανειλημμένα και ανυπόστατα, κατέληξε.

Τι λένε οι Τ/Κ επιστήμονες
Χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης των επιστημόνων του ΙΝΓΚ ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας και των Τουρκοκυπρίων επιστημόνων-συνεργατών του Δρος Καριόλου στο Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής. Εκ μέρους τους η Δρ. Ρεζάν Φαχρίογλου Γιαματζί, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δουλεύουμε με τον κύριο Καριόλου και την ομάδα του από τον Απρίλιο του 2007 και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα είτε με τον κύριο Καριόλου, είτε με την ομάδα του. Δουλεύουμε επισταμένα κάθε φορά, για πολλές ώρες, οποτεδήποτε χρειαστεί, χωρίς προβλήματα και είμαστε πολύ ευτυχείς που δουλεύουμε με την ομάδα του και με τον ίδιο, τόσο προσωπικά όσο και ακαδημαϊκά. Επίσης εμείς στο παρελθόν δεν είχαμε οποιαδήποτε προβλήματα με το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο και επιστημονικά δεν μπορώ να δω οποιοδήποτε πρόβλημα».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ