Στους 13.305 έφτασαν οι άποροι μαθητές

Σάντουιτς με γαλατάκι απολαμβάνουν καθημερινά στα σχολεία 13.305 άπορα παιδιά, ο αριθμός των οποίων, δυστυχώς, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία που στέκεται αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πολιτεία για κάλυψη της σίτισης των μαθητών που χρήζουν βοήθειας, όλα αυτά τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν κάθε μέρα δωρεάν πρόγευμα στο σχολείο.

Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας πιάνουν δουλειά από τα χαράματα για να ετοιμάσουν το πρόγευμα και να φτάσει στην ώρα του στα σχολεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μεταφορείς διανύουν αποστάσεις μέχρι και 100 χλμ.

Πράγματι, αξίζει ένα βραβείο ανθρωπιάς σε όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες που προσφέρουν απλόχερα και αφιλοκερδώς εδώ και αρκετούς μήνες τις υπηρεσίες τους, χωρίς τη βοήθεια των οποίων η Πολιτεία αποδεδειγμένα θα αδυνατούσε να στηρίξει τους χιλιάδες μαθητές που χρήζουν σήμερα βοήθειας.

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε σε έκταση τη Βουλή, με επιστολή που απέστειλε στις 6/3/2014, για το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης που στήθηκε προκειμένου να καλύπτεται σε παγκύπρια βάση η σίτιση των άπορων μαθητών.

Στην επιστολή του το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει τα εξής:

1. Ο Όμιλος Εταιρειών Σιακόλα καλύπτει τις ανάγκες σε πρόγευμα (σάντουιτς) 2.416 άπορων μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στη Λευκωσία, η διανομή των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (π.χ. σάντουιτς) που παρασκευάζονται από τον φούρνο «Αρτόπολις» του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, γίνεται από άτομα τα οποία έχουν επιλεγεί από την Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας. Το υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει το κόστος µεταφοράς των τροφίμων σε παγωνιέρες µε θερμόμετρα, για έλεγχο της θερμοκρασίας τους. Η ανάγκη για διασφάλιση των παγωνιέρων και των θερμομέτρων προέκυψε λόγω των αποστάσεων που καλύπτουν οι μεταφορείς και που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα περίπου η καθεμιά. Κατά διαστήματα, λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών ελέγχουν τα πρόσωπα που μεταφέρουν τα τρόφιμα σε περιοχές της Λευκωσίας για αποφυγή ανεπιθύμητων περιστατικών και για προστασία της υγείας των μαθητών. Στην πόλη της Λάρνακας, την Αραδίππου και τα Λιβάδια, τα σάντουιτς ετοιμάζονται από το «Debenhams Zenon» και μεταφέρονται στα σχολεία από τις Σχολικές Εφορείες. Στην πόλη της Πάφου, τα σάντουιτς ετοιμάζονται στο «Debenhams Korivos» και μεταφέρονται στα σχολεία από ιδιωτική εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς επωμίζεται το υπουργείο Παιδείας.

2. Στην πόλη της Λεμεσού, η υπεραγορά «Carrefour» σε συνεργασία µε τη Μητρόπολη Λεμεσού και τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού ετοιμάζουν πρόγευμα για 803 άπορους µαθητές, το οποίο μεταφέρεται στα σχολεία µε αυτοκίνητα-ψυγεία ιδιωτικής εταιρείας. Το κόστος μεταφοράς των σάντουιτς ανέλαβε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Στην πόλη της Λεμεσού, ο Όμιλος Εταιρειών Σιακόλα ετοιμάζει 315 σάντουιτς για άπορους µαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, 208 σάντουιτς για άπορους μαθητές Προδημοτικής Εκπαίδευσης και 186 σάντουιτς για μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. Το κόστος μεταφοράς των 208 σάντουιτς για τα νηπιαγωγεία της Λεμεσού που ετοιμάζονται στο «Debenhams Αpollon» ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Η μεταφορά γίνεται από ιδιωτική εταιρεία.

3. Η Αρχιεπισκοπή έχει αναλάβει τη σίτιση των μαθητών που χρήζουν βοήθειας στα σχολεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Λευκωσία, Αγλαντζιά, Γέρι, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος, Στρόβολος και Λατσιά) πληρώνοντας, µέσω των Σχολικών Εφορειών, τους κυλικειάρχες των σχολείων που ετοιµάζουν τα σάντουιτς. Καλύπτει τις ανάγκες συνολικά 1.400 άπορων µαθητών.

4.Το υπουργείο Παιδείας πληρώνει και πάλι µέσω των Σχολικών Εφορειών τους κυλικειάρχες που ετοιμάζουν τα σάντουιτς για τους άπορους μαθητές Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης σε 220 σχολεία της υπαίθρου καλύπτοντας τις ανάγκες 2.575 μαθητών ανά το παγκύπριο.

5. Ο Ερυθρός Σταυρός πληρώνει τα κυλικεία των σχολείων που ετοιμάζουν σάντουιτς σε 246 δικαιούχους μαθητές παγκύπρια. Άλλοι 72 δικαιούχοι μαθητές σιτίζονται από Συνδέσμους Γονέων των σχολείων τους και 379 μαθητές από άλλους φορείς και Μητροπόλεις.

6. Η εταιρεία Χαραλαµπίδης – Κρίστης προσφέρει 3.000 περίπου δωρεάν ροφήματα (φρέσκα παστεριωµένα σοκολατούχα γαλατάκια) σε παιδιά που χρήζουν βοήθειας στα δημόσια σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας αγοράζει από την εταιρεία τα υπόλοιπα ροφήματα για να καλύψει όλους τους άπορους μαθητές ανά το παγκύπριο.

7. Η διάθεση των ροφημάτων που μεταφέρονται στα διάφορα σχολεία µε αυτοκίνητα-ψυγεία της εταιρείας Χαραλαμπίδης – Κρίστης άρχισε στις 2/12/2013.

8. Οι μαθητές που χρήζουν σίτισης (σάντουιτς) στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 4.508, µε αυξητικές τάσεις. Καθηγητικοί σύλλογοι, και Ιδρύματα όπως π.χ. Γιατροί του Κόσμου, Παιδική Εξοχή, ΣΠΕ, εταιρείες, εκκλησιαστικές επιτροπές, κοινοτικά συμβούλια, ανώνυμοι κ.λπ. είναι επίσης ανάμεσα στους φορείς που παρέχουν σίτιση σε άπορους μαθητές.

9. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα σάντουιτς ετοιμάζονται από τους κυλικειάρχες και σε κάποιες άλλες από τον ίδιο τον χορηγό, όπως π.χ. Μητρόπολη Λεµεσού, Μητρόπολη Ταµασού, Μητρόπολη Κωνσταντίας Αµµοχώστου και μεταφέρονται στα σχολεία είτε από τους ίδιους είτε από εκπροσώπους των σχολείων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024