Πώς πιάστηκαν στη φάκα οι «13» στο Παραλίμνι

Με τη βοήθεια του λογισμικού συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί ο Δήμος Παραλιμνίου για τη διαχείριση των ομπρελών και κρεβατιών, αποκαλύφθηκε η δράση των 13 υπαλλήλων του Δήμου, που οικειοποιούνταν μέρος των εισπράξεων από τις παραλίες. Προηγήθηκε έρευνα γραφείου ντετέκτιβ, το οποίο επιστράτευσε ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης για να αποκομίσει στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν την Τετάρτη στο Δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν οι 13 υπάλληλοι για έκδοση διατάγματος κράτησης, στις αρχές Ιουλίου του 2012 καταγγέλθηκαν στο ΤΑΕ Αμμοχώστου εκ μέρους του Δήμου Παραλιμνίου υποθέσεις κλοπών από υπαλλήλους του Δήμου Παραλιμνίου οι οποίοι εργάζονταν ως εργάτες παραλιών στις ενοικιάσεις ομπρελών και κρεβατιών παραλίας.

Σύμφωνα με την αρχική καταγγελία, οι εργάτες παρέδιδαν λιγότερα χρήματα στα ταμεία του δήμου από αυτά που εισέπρατταν.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι από έλεγχο που πραγματοποίησε η Αστυνομία στο λογισμικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ο Δήμος Παραλιμνίου για τη διαχείριση των ομπρελών και κρεβατιών, διαπιστώθηκε ότι ο δήμος στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας που διενήργησε στις 8 Ιουλίου 2012 αφαίρεσε από τους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εκδίδουν ημερήσια αναφορά εισπράξεων, ούτως ώστε να διαπιστώσει κατά πόσον παραδίδονται όλα τα χρήματα ή μόνο τα ποσά που αναφέρονται στην ημερήσια αναφορά. Μετά την εξέλιξη αυτή, επεσήμανε ο εξεταστής της υπόθεσης, Θανάσης Λοΐζου, οι ύποπτοι άρχισαν να παραδίδουν διαφορετικά ποσά από αυτά που έπρεπε να παραδώσουν σύμφωνα με την είσπραξη που αναφερόταν στο λογισμικό σύστημα.

Στη συνέχεια, από έλεγχο που έγινε στο λογισμικό σύστημα διαχείρισης διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα που παρέδιδαν οι υπάλληλοι ήταν λιγότερα ή περισσότερα από αυτά που εισέπρατταν και σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε από τον Δήμο Παραλιμνίου μεταξύ 8 ώς 27 Ιουλίου 2012, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι ύποπτοι παρέδωσαν στα ταμεία του δήμου ποσά τα οποία παρουσιάζουν έλλειμμα από 12,50 ευρώ μέχρι 727,50 ευρώ. Ο 12ος στη σειρά ύποπτος υπάλληλος του δήμου, το διάστημα που έγινε ο έλεγχος απουσίαζε με άδεια ασθενείας.

Φωτοτυπίες και λευκές κόλλες

Κατά τη διαδικασία στο Δικαστήριο Αμμοχώστου, αναφέρθηκε ότι σε περαιτέρω έρευνα που διενεργήθηκε με τη χρήση ατόμων που μετέβησαν στις παραλίες και ενοικίασαν κρεβατάκια και ομπρέλες, διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι σε κάποιες περιπτώσεις αντί να εκδίδουν απόδειξη είσπραξης προς τους πελάτες, τους έδιναν επανεκτυπωμένες αποδείξεις με αποτέλεσμα τα χρήματα που εισέπρατταν να μην φαίνονται στο λογισμικό σύστημα και να τα οικειοποιούνται.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούσαν σε έκδοση κενής απόδειξης, την οποία έδιναν στους πελάτες ή έδιναν χειρόγραφες αποδείξεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ εισέπρατταν ένα χρηματικό ποσό, η απόδειξη που εξέδιδαν αφορούσε μικρότερο ποσό ή δεν έδιναν καθόλου απόδειξη. Επίσης, ενώ όλα τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες ήταν ενοικιασμένα, τα χρήματα που παρέδιδαν δεν ανταποκρίνονταν στο ποσό που έπρεπε να εισπραχθεί.

Ο λοχίας Λοΐζου είπε επίσης ότι από έλεγχο που έγινε μέσω του λογισμικού συστήματος διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 21/5 και 14/8/2012, οι επανεκτυπώσεις των αποδείξεων είσπραξης αφορούν συνολικά το χρηματικό ποσό των 206.645,50 ευρώ, ποσό το οποίο πιστεύεται ότι οικειοποιήθηκαν οι ύποπτοι.

Συγκεκριμένα, οι επανεκτυπώσεις αποδείξεων κατά την έρευνα αφορούν τα πιο κάτω ποσά ανά ύποπτο: 1ος ύποπτος €26.957,50, 2ος €32.377,50, 3ος €17.865,59, 4ος €10.570, 5ος €27.457,50, 6ος €1.752,50, 7ος €15.292,50, 8ος €20.755, 9ος €16.687,50, 10ος €14.680, 11ος €2.817,50, 12ος €2.182,50 και 13ος €16.930.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι έθεσε υπό οκταήμερη κράτηση τους 13 υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες κλοπής από αντιπρόσωπο, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, ψευδείς λογαριασμούς από δημόσιους λειτουργούς, παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ 21 Μαΐου 2012 και 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο Παραλίμνι.

Μέχρι και ντετέκτιβ έβαλε ο Δήμος

Πριν καταφύγει στην Αστυνομία για να ζητήσει βοήθεια, ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, επιστράτευσε τις υπηρεσίες ειδικού γραφείου ερευνών (ντετέκτιβ), μέσω του οποίου απεκόμισε σημαντικά στοιχεία ώστε να τεκμηριώσει τις υποψίες του και να προχωρήσει με καταγγελία στην Αστυνομία.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του, το γραφείο των ντεντέκτιβ πλήρωσε με δικά του χρήματα ο δήμαρχος Παραλιμνίου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024