14 Αυγούστου 1974: Ξεκινά ο “Αττίλας 2”

CEB1 32 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Τουρκία, Ψευδοκράτος
CEB1 101 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Τουρκία, Ψευδοκράτος

Σαν σήμερα, 43 χρόνια πριν, την αποφράδα 14η Αυγούστου 1974, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μετά το ναυάγιο, που προκάλεσαν οι Τούρκοι στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Ο Αττίλας 2 ολοκλήρωσε το έργο του με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου και οδηγώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών στην προσφυγιά.

Για ημέρα μνήμης και τιμής, για όσους έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα, αλλά και προβληματισμού, κάνουν λόγο σε ανακοινώσεις τους κόμματα και οργανώσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και για εξεύρεση λύσης.

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου του 1996, εξάλλου, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, 26 τρεις, μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του ξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, από Τούρκους στρατιώτες, που τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών.

Ο Σολωμός Σολωμού ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό.

Πηγή: SigmaLive