Στους 14 μήνες μειώνεται η στρατιωτική θητεία

a 7 Ειδήσεις, Χριστόφορος Φωκαΐδης
Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας ανακοίνωσαν μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

a 915 Ειδήσεις, Χριστόφορος Φωκαΐδης

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης εξήγησε ότι για τους οπλίτες της 2015 Β΄ΕΣΣΟ θα μειωθεί η στρατιωτική τους θητεία στους 18 μήνες ενώ για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ η μείωση θα φθάσει στους 14 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι οπλίτες του 2015 Β` ΕΣΣΟ θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017.

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 02 252C17.14.02 Ειδήσεις, Χριστόφορος Φωκαΐδης
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 02 252C17.22.04 Ειδήσεις, Χριστόφορος Φωκαΐδης

Φωκαΐδης: Δεν θα επηρεαστεί η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ

Όπως είπε ο κ. Φωκαϊδης, η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με αυξημένες δυνατότητες και μέσα.

Είπε επίσης ότι η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ εντός της επόμενης 15ετίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, τη νέα δομή δυνάμεων, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και την πρόσληψη συμβασιούχων επαγγελματιών οπλιτών.

Για τη νέα δομή δυνάμεων είπε ότι προβλέπει σημαντικές δομικές αλλαγές, σε συνδυασμό με αναδιάταξη αριθμού δυνάμεων που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο της.

Όσον αφορά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Υπουργός είπε ότι πέραν όσων βρίσκονται σε ήδη εξέλιξη, προβλέπεται κατά την πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης, την πρώτη δηλαδή πενταετία, η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς, σε περίπτωση που τα κατοχικά δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα.

Ο Χρ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε και στην πρόσληψη συμβασιούχων επαγγελματιών οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό. Όπως είπε, είναι ο τρίτος αυτός πυλώνας που κυρίως μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ. αλλά αντίθετα θα την επαυξήσει, καθότι η εξειδίκευση και η εμπειρία που μπορούν να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οπλίτες, σε αντίθεση με τους κληρωτούς, αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων».

Ανέφερε εξάλλου ότι η πρακτική της επαγγελματοποίησης ακολουθείται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς στον κόσμο, ενώ με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού «διασφαλίζεται πλήρως ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας, αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από την ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες».

Ο Χρ. Φωκαΐδης είπε ότι έχει ζητήσει να διευθετηθούν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ προηγείται επίσης η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και ακολούθως θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε συνέντευξή του πριν από μερικές εβδομάδες στον «Φιλελεύθερο», ο υπουργός Άμυνας, αποκάλυψε ότι ο όλος σχεδιασμός στην Εθνική Φρουρά προχωρεί ανεξάρτητα της πορείας των συνομιλιών στο Κυπριακό.

O ίδιος διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους προεκλογική δέσμευση και υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2015 είχε προσδιορίσει το τέλος του περασμένου χρόνου «ως το καταληκτικό σημείο για να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας», εννοώντας το όλο σχέδιο της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Ε.Φ., τμήμα του οποίου είναι και η μείωση της θητείας.

«Το ζήτημα αυτό βεβαίως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο ειδικά με το θέμα των προσλήψεων οπλιτών. Θέλω να είμαι απόλυτος σε ένα πράγμα και να το κάνω ξεκάθαρο. Καμιά έκπτωση δεν μπορεί να γίνει σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ε.Φ.» ανέφερε τότε ο Χρ. Φωκαΐδης.

Ο ΥΠΑΜ εκτιμά ότι από οικονομικής άποψης αυτό είναι εφικτό. «Καθώς η χώρα εξέρχεται χάρη στη σώφρονα πολιτική της κυβέρνησης, και τις θυσίες του λαού από το Μνημόνιο, μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα» είχε τονίσει.