€1,5 εκατομμύριο σε πρώτη φάση για τον Απόστολο Ανδρέα

a 260 Ειδήσεις
a 6749 Ειδήσεις

Θετική πορεία φαίνεται ότι παίρνουν, επιτέλους, οι προσπάθειες για διάσωση του κεντρικού πυρήνα της ιστορικής μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία μετά από διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του Χωρεπίσκοπου Καρπασίας Χριστόφορου…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος συγκατένευσε στις εκκλήσεις της ΥΠ.ΕΞ. Ερατούς Μαρκουλλή και των Ελληνοκυπρίων μελών της Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έδωσε τη συναίνεσή του στη Διαχειριστική Επιτροπή της μονής να δώσει στοιχεία στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-PFF) για να ξεκινήσει η προεργασία σωτηρίας της μονής. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δώσει τη ρητή διαβεβαίωση ότι τα έργα θα γίνουν σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον καθηγητή Νίκο Πολυδωρίδη και κύριο ερευνητή τον καθηγητή Πέτρο Κουφόπουλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα, της οποίας πρόεδρος είναι ο για 38 συναπτά έτη φύλακάς της και ακάματος αρωγός των εγκλωβισμένων Οικονόμος παπα-Ζαχαρίας Γεωργίου, παρέδωσε πρόσφατα στο UNDPPFF την παροχή ορισμένων αναγκαίων πληροφοριών για να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη προσφορών.

Συγκεκριμένα δόθηκε ο προϋπολογισμός για την πρώτη φάση του έργου (πυρήνας της μονής), ο οποίος υπολογίστηκε σε περίπου €1, 5 εκατ. και το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου, που θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες.

Τα χρήματα θα δοθούν από τους ιδιοκτήτες , δηλαδή, τη Διαχειριστική Επιτροπή της μονής. Το UNDP-PFFθα είναι ο ενδιάμεσος με τον εργολάβο του έργου, που θα είναι Τουρκοκύπριος.

Έγκυρη πηγή μας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει γίνει η τελική συμφωνία καθώς αναμένονται προτάσεις από το UNDP-PFF. Όταν γίνει αυτό και προκηρυχθούν οι προσφορές, θα δοθούν στο UNDPPFF και τα ολοκληρωμένα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών. Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος έδωσε στη Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά την έγκρισή του για να προχωρήσει η διάσωση της μονής της Παναγίας της Μελανδρίνας στην Καλογραία της κατεχόμενης Κερύνειας. Επίσης, ετοιμάζονται προσφορές για τη διάσωση του Προφήτη Ηλία Φιλιάς και σχέδια για τον Άγιο Νικόλαο στο Συριανοχώρι, που υπάγονται στη Μητρόπολη Μόρφου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ