150 ύποπτες άδειες ηλεκτρολόγων

Ειδήσεις

Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου από την αναδρομική αναστολή του πιστοποιητικού ικανότητας 150 περίπου επαγγελματιών ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων, για τους οποίους μετά από πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν αποτύχει στις εξετάσεις, ωστόσο παράνομα τους δόθηκε άδεια και για έξι τουλάχιστον χρόνια εκτελούσαν έργα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κοινού… 

Ερευνών λειτουργός του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων προχώρησε σε έρευνα για τις ύποπτες συνθήκες, κάτω από τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια από το 2005 και μετέπειτα, οι αρμόδιοι του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας (ΤΗΥ) παραχωρούσαν παράνομα πιστοποιητικά ικανότητας σε ηλεκτρολόγους, χωρίς αυτοί να έχουν πετύχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η ίδια η υπηρεσία. Όπως δήλωσε στην «Αλήθεια» ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος η έκθεση του ερευνώντα λειτουργού βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο πέραν των πειθαρχικών ευθυνών διαπράχθηκαν και ποινικά αδικήματά. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδέσμου Αδειούχων Εργολάβων – Ηλεκτρολόγων Επαρχίας Λευκωσίας – Κερύνειας Γιώργος Κυριάκου και Γιάννος Χριστοφίδης μιλώντας στην «Αλήθεια» έθεσαν θέμα ασφάλειας στα έργα και στις συντηρήσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που έγιναν από τα πρόσωπα από τα οποία αναστάληκε η άδεια με αναδρομική μάλιστα ισχύ. Διευκρίνισαν ότι σε νέα έργα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων υπάρχει επιθεώρηση από την Αρχή Ηλεκτρισμού για θέματα ασφάλειας και χρειάζεται η σχετική έγκρισή της. Ωστόσο, όπως μας εξηγήθηκε, σε συντηρήσεις και προσθέσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σε υφιστάμενες οικοδομές δεν επανέρχεται ως συνήθως η ΑΗΚ για επιθεώρηση. Άδειες φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί από ηλεκτρολόγους – συντηρητές ηλεκτρικών συσκευών. Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου ηλεκτρολόγων, αναφέρθηκαν και σε περίπτωση ηλεκτρολόγου στην Πάφο από τον οποίο το 2011 αφαιρέθηκε η άδεια την οποία διατηρούσε το 2009 και το 2010, γιατί όπως του ανακοίνωσαν το 2008 τελικά δεν είχε πετύχει στις εξετάσεις.

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Μας αναφέρθηκε επίσης από τους εκπροσώπους του συνδέσμου ότι ηλεκτρολόγοι από τους οποίους αφαιρέθηκε η άδεια ετοιμάζονται να ενάγουν την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και κατ’ επέκταση το κράτος, γιατί έχουν υποστεί ζημιές. Διερωτούνται παράλληλα αν θα γίνει σε βάθος έρευνα και για τις ευθύνες λειτουργών του ΤΗΥ σε σχέση με την παράνομη παραχώρηση πιστοποιητικών ικανότητας σε αριθμό ηλεκτρολόγων, ή αν η υπόθεση θα κουκουλωθεί. Σε επικοινωνία μας με ηλεκτρολόγο από τον οποίο αφαιρέθηκε η άδεια, μας ανέφερε ότι όταν το 2005 έδωσε εξετάσεις του αποστάληκε επιστολή με την οποία του γνωστοποιήθηκε ότι πέτυχε στις εξετάσεις και ως εκ τούτου του παραχωρούσαν πιστοποιητικό ικανότητας με βάση το οποίο μπορούσε να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος. Συγκεκριμένα το 2006 ο συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος εξασφάλισε πιστοποιητικό ικανότητας εργολήπτη ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, ενώ το 2010 εξασφάλισε και πιστοποιητικό ικανότητας συντηρητή ηλεκτροσκευών ( Δευτέρας Τάξεως). Ο ίδιος εργάζεται ως ηλεκτρολόγος σε δημαρχείο και μετά την αφαίρεση του πιστοποιητικού ικανότητας του αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εργασία του.

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ.
Με επιστολή τον Ιανουάριο του 2012, που αποστάληκε στον υπό αναφορά ηλεκτρολόγο, από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών με επίκληση των «Οι Περί Ηλεκτρισμού Κανονισμοί 1941-2004 Όρια Ευθύνης με βάση το Πιστοποιητικό Ικανότητας», καταγράφονται τα εξής: «Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι από έρευνα που διενεργήθηκε στο Τμήμα, διαφάνηκε ότι στις εξετάσεις που παρακαθίσατε το 2005, η βαθμολογία που έχετε συγκεντρώσει για Εργοληψία ήταν 33,3% για εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, 31,9% για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και 32% για Συντήρηση ηλεκτροσυσκευών.Από τα πιο πάνω αποτελέσματα, δε σας παρείχετο η δυνατότητα να αποκτήσετε Πιστοποιητικό Ικανότητας Εργολήπτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ούτε Πιστοποιητικό Ικανότητας, Συντηρητή ηλεκτροσυσκευών. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στο αρχείο του Τμήματος κατέχετε, κατά παράβαση των προνοιών των περί Ηλεκτρισμού Κανονισμών. Πιστοποιητικό Ικανότητας Εργολήπτη, με αύξοντα αριθμό … και ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2006, με όρια ευθύνης 50ΧΒΑ για εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και 50ΧΒΑ για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.Με βάση τα πιο πάνω, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι, είμαι υποχρεωμένος, για αποκατάσταση της νομιμότητας, να ανακαλέσω με αναδρομική ισχύ, τις διοικητικές πράξεις που αφορούσαν στην έκδοση τόσο του εν λόγω Πιστοποιητικού Ικανότητας, όσο και όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούσαν στην έκδοση Πιστοποιητικών Εγγραφής κατά το 2009, 2010 και 2011, με βάση το εν λόγω Πιστοποιητικό Ικανότητας.Τέλος σας πληροφορώ ότι ο λόγος έκδοσης των πιο πάνω Πιστοποιητικών διερευνάται και ως εκ τούτου, αν έχετε οποιεσδήποτε απόψεις επί του θέματος, παρακαλώ όπως τις αποστείλετε γραπτώς στο Τμήμα, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της επιστολής αυτής. Με εκτίμηση Ανδρέας Χαραλάμπους Διευθυντής».

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ