Απειλές Ερντογάν μετά το σοβαρό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια: «Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο»

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια»

116

Τέλος δεν έχουν οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά. Μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό η οποία εμβόλισε σκάφος του λιμενικού στα Ίμια, ο Ερντογάν εξαπολύει ξεκάθαρες απειλές προς την Ελλάδα:

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοικτά της Κύπρου με τις έρευνες και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες.Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους).

Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Σκηνικό πολέμου έστησαν τα ξημερώματα στα Ίμια οι Τούρκοι, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα. Το σκάφος του λιμενικού ήταν ακίνητο στην περιοχή των Ιμίων και παρακολουθούσε χωρίς να προκαλέσει τους Τούρκους, όταν ξαφνικά το εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός.

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Όλη νύχτα ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο ανατολικά της Ρόδου, όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση, με την ελληνική αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, παρά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Πηγή: Φώτο Αssociated Press