Τρία εκατομμύρια στους κτηνοτρόφους σε 15 μέρες!

a 39 Ειδήσεις
a 4314 ΕιδήσειςΤα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε πριν από περίπου τρεις μήνες το Υπουργείο Γεωργίας για τη στήριξη της γεωργοκτηνοτροφίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ, παρατηρώντας ότι εντούτοις παραμένουν εξαγγελίες.

Σε δήλωση μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα από την οικονομική κρίση, είπε ότι η δήλωσή του δεν αποσκοπεί στην άσκηση κριτικής, αλλά στοχεύει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που απασχολούν τους κλάδους της γεωργοκτηνοτροφίας.

Η σημερινή εξαγγελία και η δέσμευση που ανέλαβε ο Υπουργός Γεωργίας ενώπιον της Επιτροπής ότι σε 15 ημέρες θα καταβληθούν 3 εκατομμύρια που αφορούν τις κεφαλικές επιδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους αποτελεί μια μικρή οικονομική ένεση, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ, προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να εξευρεθούν και οι τρόποι καταβολής της κεφαλικής επιδότησης για το 2013 που αφορούν ποσό 10 εκ.

«Το Υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα, επειδή χωρίς αυτή την επιδότηση η κτηνοτροφία οδεύει προς άγνωστη κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία διαφάνηκε ότι δεν μπορεί ο Υπουργός Γεωργίας να λέει ότι δεν συναινεί το Υπουργείο Οικονομικών, διατυπώνοντας τη θέση ότι μία είναι η Κυβέρνηση και μία η πολιτική και οι αποφάσεις λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι αδιανόητο το ένα Υπουργείο να επιρρίπτει την ευθύνη στο άλλο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως οι εξαγγελίες για τη γεωργοκτηνοτροφία έγιναν πριν από ένα μήνα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αρχές Ιουνίου θα δοθούν τα τρία εκατομμύρια στους κτηνοτρόφους, όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε κάποιοι άλλοι τα είχαν ξεγραμμένα.

Ο κ. Δίπλαρος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Υπουργός Γεωργίας επιδεικνύει πρωτόγνωρο ενδιαφέρον και έχει εντάξει σε άμεση προτεραιότητα τον αγροτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι στα 270 άτομα που ζήτησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες θα παραχωρηθεί μικρό δάνειο.

Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι όπως τα προϊόντα που θα παραγάγουν οι νέοι παραγωγοί να διατεθούν στην αγορά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι στο Υπουργείο Γεωργίας συστάθηκε τεχνική ομάδα που θα μελετήσει την απορρόφηση στην Εθνική Φρουρά, στα νοσοκομεία και σε άλλους φορείς των κυπριακής παραγωγής προϊόντων και σε δέκα μέρες αναμένεται ότι και αυτό το μέτρο θα τεθεί σε υλοποίηση.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας με επιστολή στην Κομισιόν ζητά αύξηση της συγχρηματοδότησης από το 53% στο 75% στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Γεωργίας σε συνδιαβούλευση με την ΑΗΚ και τη ΡΑΕΚ προωθεί σε μια εβδομάδα πρόσθετη μείωση 15% με 17% το ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες.

Ανακοινώθηκε ακόμα η άρδευση των γηπέδων γκολφ με ανακυκλωμένο νερό και αναφέρθηκε ότι γίνεται μελέτη σε συνεννόηση με το τελωνείο για να μειωθεί η τιμή του αγροτικού πετρελαίου, είπε καταλήγοντας ο κ. Δίπλαρος