Η συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΤΥΚ, της Τράπεζας Κύπρου και των τραπεζών μελών του Εργοδοτικού Συνδέσμου, αναδεικνύει το γεγονός ότι τα τραπεζικά προνόμια παγιώνονται πάρα τις δεδηλωμένες προθέσεις των τραπεζικών διοικήσεων να δίνονται με ορθολογικό τρόπο.
Ένας τραπεζικός υπάλληλος για να πάρει στεγαστικό δάνειο μέχρι 85.000 ευρώ πληρώνει επιτόκιο 1,40% όταν το μέσο επιτόκιο αγοράς είναι 4,04%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο απλός πολίτης πληρώνει ακριβότερα το στεγαστικό δάνειο κατά 2,64% σε σχέση με έναν τραπεζικό υπάλληλο.
Η προνομιακή κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι, λόγω της σύμβασης της ΕΤΥΚ με την εργοδοτική πλευρά, είναι σε αντίθεση με τα επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες στις τράπεζες.
Το μέσο επιτόκιο αγοράς για επιχειρηματικό δάνειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας είναι 5,35%. Ο επιχειρηματίας στην καλύτερη περίπτωση καλείται να πληρώσει με «καπέλο» 3,95% το δάνειό του σε σχέση με ένα τραπεζικό υπάλληλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριβότερο επιτόκιο που πληρώνει ένας εργαζόμενος σε τράπεζα είναι το φοιτητικό δάνειο και το παρατράβηγμα που φθάνει το 1,60%.
Οι συγκρίσεις των επιτοκίων των τραπεζικών υπαλλήλων αν γίνουν με τα επιτόκια που πληρώνουν όσοι προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις είναι ακόμη πιο άνισες.
Η διαφορά σ’ ένα στεγαστικό δάνειο μπορεί να ξεπεράσει το 3,5% και για ένα επιχειρηματικό δάνειο μπορεί να φθάσει το 7% με 8%.
Το δάνειο αυτοκινήτου μέχρι 16.000 για έναν τραπεζικό υπάλληλο είναι 1,40%. Τα επιτόκια που προσφέρει για παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου για το δάνειο ενός αυτοκινήτου είναι ανάλογα με τη συνεισφορά και αν είναι καινούριο ή μεταχειρισμένο. Το επιτόκιο αγοράς ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνεται από 4,90% έως 6,40%, ποσοστά που δείχνουν τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός τραπεζικού υπαλλήλου και ενός απλού πολίτη.
Είναι προφανές πως οι τράπεζες ζημιώνουν από την παραχώρηση αυτών των δανείων, αφού τα επιτόκια δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση το κόστος χρήματος από καταθέσεις και άλλες χρηματοδοτήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά, τα δάνεια είναι επιχορηγημένα από τις τράπεζες και μεταφράζονται σε καταβολή σημαντικού μέρους των δόσεων από την ίδια την τράπεζα.
Ένα άλλο παράδειγμα που βγάζει στην επιφάνεια τις διαφορές με τους όρους που δανείζεται ένας απλός πολίτης σε σχέση με έναν τραπεζικό υπάλληλο, είναι το φοιτητικό δάνειο.
Για τον εργαζόμενο στην τράπεζα το επιτόκιο είναι 1,60% για να πάρει ένα φοιτητικό δάνειο μέχρι €35.500. Στην αγορά τα φοιτητικά δάνεια προσφέρονται με επιτόκιο από 5% έως 6,20% ανεβάζοντας την προνομιακή διαφορά στο 4,6%.
Προνομιούχα επιτόκια απολαμβάνουν και οι καθαρίστριες σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι απλοί πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το επιτόκιο για το παρατράβηγμα καθαριστριών και των τραπεζικών υπαλλήλων είναι στο 1,60%. Το μέσο επιτόκιο παρατραβήγματος για ένα νοικοκυριό είναι 5,78% και για έναν επιχειρηματία 5,48%. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης πληρώνει με «καπέλο» 4,18% το παρατράβηγμα και ο επιχειρηματίας με 3,88% σε σχέση με τον τραπεζικό υπάλληλο και την καθαρίστρια.
Οι τραπεζικοί υπάλληλοι με βάση τη σύμβαση της ΕΤΥΚ έχουν και το προνόμιο για δάνειο που εμπίπτει στην κατηγορία των χρηματοδοτήσεων και προσφέρεται με επιτόκιο 1,40%.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Η ερμηνεία των στίχων του τραγουδιού «Αστερομάτα», καθώς και η ποντιακή καταγωγή της Κλαυδίας Παπαδοπούλου…
Πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση του πορνογραφικού υλικού που παράγεται από εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)…
Γύρω στις 6.30 σήμερα το πρωί, 76χρονος ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του στη λεωφόρο Σπύρου…
Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τις εισαγωγές χαμηλής αξίας και ενίοτε…
Η ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η συμβολή της Ελλάδας στην…
Τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη…