Επιτόκια 1,6% οι τραπεζικοί – 8% οι κοινοί θνητοί

Προνόμια στα πιο χαμηλά επιτόκια της αγοράς απολαμβάνουν 11.000 τραπεζικοί υπάλληλοι όταν ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες ζητούν φθηνό δανεισμό τόσο για νέο δανεισμό και υφιστάμενο όσο και για τις αναδιαρθρώσεις.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΤΥΚ, της Τράπεζας Κύπρου και των τραπεζών μελών του Εργοδοτικού Συνδέσμου, αναδεικνύει το γεγονός ότι τα τραπεζικά προνόμια παγιώνονται πάρα τις δεδηλωμένες προθέσεις των τραπεζικών διοικήσεων να δίνονται με ορθολογικό τρόπο.

Ένας τραπεζικός υπάλληλος για να πάρει στεγαστικό δάνειο μέχρι 85.000 ευρώ πληρώνει επιτόκιο 1,40% όταν το μέσο επιτόκιο αγοράς είναι 4,04%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο απλός πολίτης πληρώνει ακριβότερα το στεγαστικό δάνειο κατά 2,64% σε σχέση με έναν τραπεζικό υπάλληλο.

Η προνομιακή κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι, λόγω της σύμβασης της ΕΤΥΚ με την εργοδοτική πλευρά, είναι σε αντίθεση με τα επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες στις τράπεζες.

Το μέσο επιτόκιο αγοράς για επιχειρηματικό δάνειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας είναι 5,35%. Ο επιχειρηματίας στην καλύτερη περίπτωση καλείται να πληρώσει με «καπέλο» 3,95% το δάνειό του σε σχέση με ένα τραπεζικό υπάλληλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριβότερο επιτόκιο που πληρώνει ένας εργαζόμενος σε τράπεζα είναι το φοιτητικό δάνειο και το παρατράβηγμα που φθάνει το 1,60%.

Οι συγκρίσεις των επιτοκίων των τραπεζικών υπαλλήλων αν γίνουν με τα επιτόκια που πληρώνουν όσοι προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις είναι ακόμη πιο άνισες.

Η διαφορά σ’ ένα στεγαστικό δάνειο μπορεί να ξεπεράσει το 3,5% και για ένα επιχειρηματικό δάνειο μπορεί να φθάσει το 7% με 8%.

Το δάνειο αυτοκινήτου μέχρι 16.000 για έναν τραπεζικό υπάλληλο είναι 1,40%. Τα επιτόκια που προσφέρει για παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου για το δάνειο ενός αυτοκινήτου είναι ανάλογα με τη συνεισφορά και αν είναι καινούριο ή μεταχειρισμένο. Το επιτόκιο αγοράς ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνεται από 4,90% έως 6,40%, ποσοστά που δείχνουν τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός τραπεζικού υπαλλήλου και ενός απλού πολίτη.

Είναι προφανές πως οι τράπεζες ζημιώνουν από την παραχώρηση αυτών των δανείων, αφού τα επιτόκια δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση το κόστος χρήματος από καταθέσεις και άλλες χρηματοδοτήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά, τα δάνεια είναι επιχορηγημένα από τις τράπεζες και μεταφράζονται σε καταβολή σημαντικού μέρους των δόσεων από την ίδια την τράπεζα.

Ένα άλλο παράδειγμα που βγάζει στην επιφάνεια τις διαφορές με τους όρους που δανείζεται ένας απλός πολίτης σε σχέση με έναν τραπεζικό υπάλληλο, είναι το φοιτητικό δάνειο.

Για τον εργαζόμενο στην τράπεζα το επιτόκιο είναι 1,60% για να πάρει ένα φοιτητικό δάνειο μέχρι €35.500. Στην αγορά τα φοιτητικά δάνεια προσφέρονται με επιτόκιο από 5% έως 6,20% ανεβάζοντας την προνομιακή διαφορά στο 4,6%.

Προνομιούχα επιτόκια απολαμβάνουν και οι καθαρίστριες σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι απλοί πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το επιτόκιο για το παρατράβηγμα καθαριστριών και των τραπεζικών υπαλλήλων είναι στο 1,60%. Το μέσο επιτόκιο παρατραβήγματος για ένα νοικοκυριό είναι 5,78% και για έναν επιχειρηματία 5,48%. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης πληρώνει με «καπέλο» 4,18% το παρατράβηγμα και ο επιχειρηματίας με 3,88% σε σχέση με τον τραπεζικό υπάλληλο και την καθαρίστρια.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι με βάση τη σύμβαση της ΕΤΥΚ έχουν και το προνόμιο για δάνειο που εμπίπτει στην κατηγορία των χρηματοδοτήσεων και προσφέρεται με επιτόκιο 1,40%.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024