Κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα νεκρή εξαιτίας του καρκίνου μήτρας

CEB1 6
Κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα χάνεται στην Ευρώπη εξαιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως σχεδόν κάθε περιστατικό αυτού του είδους του καρκίνου μπορεί να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί, αρκεί η πρόληψη να γίνει βίωμα.

CEB1 1645

Σε χαιρετισμό του, με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (24-30 Ιανουαρίου 2016), ο Υπουργός Υγείας είπε πως “χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά, αφού τόσο είναι που διαρκεί η εξέταση του τεστ Παπανικολάου”.

“Και είναι τόσο όσο χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να προστατεύσει τη ζωή της. Για την ίδια, την οικογένειά της, τους ανθρώπους που αγαπά”, πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Παμπορίδης, “στην Κύπρο, εντοπίζονται ετησίως 30 νέα περιστατικά και σημειώνονται 8 θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά μέσο όρο”, για να προσθέσει πως “το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα γυναικών 35 με 50 ετών”.

“Ο αριθμός αυτός μπορεί σταδιακά να μειωθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και προς τούτο το στόχο προχωρούμε φέτος ένα ακόμη βήμα εντάσσοντας το εμβόλιο κατά του ιού HPV στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Ο εμβολιασμός, που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2016, θα προσφέρεται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 –13 χρονών, καλύπτοντας και τα ιδιωτικά σχολεία, μέσω της Σχολιατρικής Υπηρεσίας”, είπε.

Βεβαίως, ανέφερε πως η διαφώτιση, η ενημέρωση, η δημιουργία κουλτούρας πρόληψης είναι ακρογωνιαίοι λίθοι στον αγώνα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στη νίκη του, την οποία «νίκη» δικαιούται η κάθε γυναίκα.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών, πολύτιμος και συνεπής συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας στον κοινό αγώνα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συμμετέχει φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης που διεξάγεται από τις 24 έως και τις 30 Ιανουαρίου. Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ως προς την αναγκαιότητα σωστής τακτικής πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ