Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον Σομαλό για το φόνο του 19χρονου στην Αγία Νάπα

a 79 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4351 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΣε οκτώ χρόνια φυλάκιση καταδίκασε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα τον Mohammed Abdulkadir Osman από τη Σομαλία, βρετανικής υπηκοότητας, για το θάνατο του David Lee Collins, 19 ετών από το Μάντσεστερ της Βρετανίας, στις 4 Νοεμβρίου 2012 στην Αγία Νάπα.

Ο 19χρονος Σομαλός είχε παραδεχτεί ενοχή στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ενώ οι δύο φίλοι και συγκατηγορούμενοι του 17 χρόνων από το Πακιστάν, Tukki Abbas Shah, Umar Anwar, βρετανικής υπηκοότητας, απαλλάχθηκαν των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα στις 24 Ιανουαρίου 2013 με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της μαχαιροφορίας και της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δεικνύει προσχεδιασμό εκ μέρους του κατηγορουμένου. Το αδίκημα διαπράχθηκε μετά από παρεξήγηση μεταξύ της παρέας του κατηγορουμένου και της παρέας του θύματος».

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του ανέφερε ακόμα ότι «αποδεχόμαστε την εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου ότι του επίδικου επεισοδίου προηγήθηκε πρόκληση εκ μέρους του θύματος» κάτι που λήφθηκε «υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας στην επιμέτρηση της ποινής, καθώς επίσης και το νεαρό της ηλικίας του, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε (είναι διαβητικός, ινσουλινοεξαρτώμενος), το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προηγούμενες καταδίκες και η άμεση παραδοχή και η βοήθεια που έδωσε στην Αστυνομία.

Παρ’ όλο που το δικαστήριο έλαβε υπόψη τα πιο πάνω ως μετριαστικούς παράγοντες, τόνισε ότι η σοβαρότητα του αδικήματος είναι δεδομένη, προσθέτοντας «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η εγκληματική πράξη του κατηγορούμενου είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός 19χρονου νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του»

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση εκτυλίχθηκε γύρω στις 03.30 τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου 2012 σε δισκοθήκη στο κέντρο της Αγίας Νάπας όπου έπεσε νεκρός από μαχαίρωμα ο Βρετανός στρατιώτης David Lee Collins, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο για να υπηρετήσει στις βρετανικές βάσεις Δεκέλειας.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια καυγά στον οποίο ενεπλάκησαν οι τρεις κατηγορούμενοι για την επίθεση, δηλαδή ένας 19χρονος Σομαλός και δύο 17χρονοι Πακιστανοί, όλοι βρετανικής υπηκοότητας, με τη παρέα του θύματος ενώ διασκέδαζαν σε δισκοθήκη. Το θύμα, μαχαιρώθηκε με σουγιά με λεπίδα μήκους επτά εκατοστών στο στήθος όταν οι δύο παρέες άρχισαν να γρονθοκοπούνται μετά από λεκτική διαμάχη για τις πόλεις καταγωγής τους, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, η αστυνομία εντόπισε στο διαμέρισμα στην Αγία Νάπα στο οποίο διέμεναν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους οι κατηγορούμενοι 11 μαχαίρια και μικρή ποσότητα ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι ο Ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος διενήργησε στις 5 Νοεμβρίου 2012 τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του 19χρονου στρατιώτη είχε αποφανθεί ότι ο θάνατος του «προήλθε από ρήξη καρδίας από ήσσον και τέμνον όργανο».

Πηγή: ΑΝΤ1