Ένας 19χρονος από το Αυγόρου που φτιάχνει αριστουργήματα! (Συνέντευξη)

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 122C11.18.59 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 122C11.18.59 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Είναι πραγματικά εκπληκτικό να γνωρίζεις νέους, ταλαντούχους ανθρώπους που κυνηγούν τα όνειρα τους σαν παιδιά αλλά είναι ταυτόχρονα τόσο ώριμοι ώστε να ξέρουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στη ζωή τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Γιώργος Γεωργίου από το Αυγόρου, ο οποίος δουλεύει για το όνειρο του καθημερινά, ενώ στην ηλικία των μόλις 19 ετών, και πριν καν ξεκινήσει τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών, έχει ήδη πουλήσει 6 πίνακές του μέσω του λογαριασμού του στο Instagram.

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 122C11.19.40 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Ο Γιώργος, αν και ξεκίνησε να ζωγραφίζει από την ηλικία των 5, δεν είχε ποτέ σκεφτεί ότι αυτό θα γινόταν μια μέρα η ζωή του. Την ώρα που οι καθηγητές του μιλούσαν αυτός ζωγράφιζε, όχι γιατί τους αγνοούσε αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούσε να κατανοήσει τα όσα άκουγε. Συχνά τον έβλεπες με ένα πενάκι στο χέρι να σκιτσάρει χαρακτήρες κόμιξ πάνω σε μικρά χαρτιά. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τα μέσα της 3ης λυκείου ο Γιώργος σκόπευε να γίνει μετεωρολόγος (!) μια δουλειά, που όπως αναφέρει, θα μπορούσε να την ακολουθήσει αλλά όχι να την πετύχει. Ακολουθώντας λοιπόν την καρδιά και κυρίως τα δάκτυλα του, αποφάσισε να κάνει την ανατροπή και να ανακοινώσει σε όλους ότι θέλει να περάσει στην σχολή Καλών Τεχνών. Από εκεί ξεκίνησε και επίσημα το κεφάλαιο “ζωγραφική” για τον Γιώργο.

Στο ελάχιστο διάστημα λοιπόν που επέμενε μέχρι τις εξετάσεις, ξεκίνησε την σκληρή δουλειά με τη βοήθεια του καθηγητή του, για μια σχολή όπου ελάχιστοι περνάνε παγκύπρια. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων ήταν αρνητικό εν μέρει, αλλά θετικό εν τέλει αφού διαβεβαίωσε τον Γιώργο ότι αυτό είναι το όνειρό του. Έτσι, με περισσότερο πείσμα και συγκέντρωση συνέχισε την προσπάθεια, η οποία ανταμείφθηκε τον επόμενο χρόνο, όταν πέρασε 2ος παγκύπρια, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με βαθμό 9,167/10.

20170210 094854 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ζωγραφίζεις;


Από πολύ μικρός, 5 χρονών περίπου. Δεν είχα ιδέα όμως ότι θα ακολουθούσα αυτό το πράγμα. Στην τρίτη λυκείου, το Φεβρουάριο, αποφάσισα ότι θέλω να περάσω στην Καλών Τεχνών. Έψαξα για μαθήματα στα Επιμορφωτικά Ινστιτούτα για να βελτιωθώ και να κάνω μια προετοιμασία, επειδή είναι δύσκολο να πετύχεις να μπεις στη Σχολή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ μάθημα ζωγραφικής!

Τι ζωγράφιζες πριν και τι μετά από τα μαθήματα;


Πριν ζωγράφιζα κόμιξ. Πενάκι και κόλλες μικρές. Φοβόμουνα να χρησιμοποιήσω μπογιά, νόμιζα δε θα έβγαινε. Τελικά βγήκε. Τώρα δουλεύω μόνο με λάδι, το προτιμώ. Έχει καλύτερο blending το λάδι και μπορώ να αναμίξω καλύτερα τα χρώματα. Τώρα ζωγραφίζω και σε γυαλί. Μια ιδέα που βρήκα ήταν οι “διχασμένες προσωπικότητες”, και σκέφτηκα να βάλω πίσω μια προσωπικότητα που είναι στο δικό της κόσμο και μια προσωπικότητα που δείχνει στους άλλους. Έβαλα γυαλί μπροστά από ξύλο. Μου κίνησαν το ενδιαφέρον οι διχασμένες προσωπικότητες.

20170210 094839 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Τι θέλουν να εκφράσουν τα πρόσωπα που ζωγραφίζεις;


Προσπαθώ να δείξω την μοναχικότητα, γιαυτό τους κάνω μόνους τους. Δε θα δείτε 2 πρόσωπα σε έναν καμβά ή ξύλο. Θέλω να δείξω ότι δεν είναι χαρούμενα πρόσωπα, να εκφράσω την κατάθλιψη και τις διχασμένες προσωπικότητες. Εμπνέομαι περισσότερο από την καθημερινότητα. Σπάνια στις μέρες μας θα δεις χαρούμενους ανθρώπους. Μπορεί να μην το δείχνουν αλλά είναι έτσι. Θέλω να το δείξω αυτό μέσα από το γυαλί. Γιαυτό χρησιμοποιώ ψυχρά χρώματα. Δε θα δείτε στους πίνακες μου κόκκινο ή πορτοκαλί γιατί οι πίνακες μου δεν είναι χαρούμενοι, και το θερμό χρώμα είναι λίγο χαρούμενο. Οι πίνακες μου έχουν αυτό το ψυχρό background που δείχνει το καταθλιπτικό στοιχείο. Ο σκοπός μου είναι να μην υπογράφω ένα πίνακα αλλά να φαίνεται ότι είναι δικός μου.

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 122C11.19.51 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Πώς πήρες την απόφαση από μετεωρολόγος να σπουδάσεις ζωγραφική;

Επειδή τόσο καιρό έκανα κάτι άλλο που δε μου άρεσε και δε με εξέφραζε. Ναι, ήμουν καλός μαθητής και τα έβγαζα πέρα αλλά δεν είναι αυτό που ήθελα, αυτό που ένιωθα ότι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Δεν με “τραβούσε” ως άνθρωπο. Ήξερα πως αν το ακολουθούσα δε θα το πετύχαινα. Μπορεί να έφτανα μέχρι ένα σημείο αλλά δε θα το πετύχαινα. Δε μου άρεσε. Ναι το να σπουδάσω μετεωρολόγος είναι μια καλή δουλειά, αλλά ποιος είπε ότι αυτή δεν είναι μια καλή δουλειά; Όσοι καλλιτέχνες επέλεξαν κάτι που τους αρέσει και το αγαπούν δεν απέτυχαν. Είναι αυτό που θέλω. Δε χάνω τον χρόνο μου.

20170210 094753 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Πόσο εύκολο είναι να προετοιμαστείς για μια τόσο δύσκολη εξέταση, που ελάχιστοι πετυχαίνουν;

Δεν είναι μόνο το ταλέντο και η κλίση. Το ήθελα. Δούλευα κάθε μέρα. Με το να πηγαίνεις να παρακολουθείς μαθήματα και να κάνεις ένα σκίτσο εκείνη την ώρα δε πρόκειται να περάσεις. Πρέπει να έρθεις σπίτι να προβληματιστείς. Θέλει πολλή εξάσκηση. Και πρέπει να το θέλεις πολύ για να περάσεις. Δεν είναι αρκετό μόνο να πηγαίνεις μαθήματα. Μπορεί να ήταν καλύτερα που ήμουν στρατό και δε πέρασα στις εξετάσεις την πρώτη φορά. Αν περνούσα μπορεί να καθησυχαζόμουν και να μην έβγαζα δουλειά. Το ότι δεν πέρασα με έκανε να πεισμώσω και να θέλω να προσπαθήσω περισσότερο. Να δείξω ότι είμαι κάτι ξεχωριστό από όλους τους άλλους. Τώρα είναι το θέμα. Τι θα κάνεις μετά από αυτό. Τι θα δείξεις στον κόσμο.

20170210 094826 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Πώς φαντάζεσαι το Γιώργο μετά τις σπουδές του;


Νομίζω θα είμαι περισσότερο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω. Τώρα είμαι λίγο μπερδεμένος ακόμα. Πειραματίζομαι. Έχω και σελίδα στο Instagram (@georgiougv) και βλέπω τα σχόλια του κόσμου, πόσο αρέσει αυτό που κάνω, και έτσι κρίνω. Όσο πιο πολύ αρέσει η δουλειά σου τόσο σε προωθούν κι αυτοί. Θέλω να κάνω και μια σελίδα στο διαδίκτυο, να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά.

Τι σημαίνει για σένα η ζωγραφική;

Από δω και πέρα είναι η ζωή μου. Είναι αυτό που πάντα ήθελα να κάνω και όπως είπε και κάποιος “όταν κάνεις κάτι που αγαπάς δεν σπαταλάς τον χρόνο σου”.

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 122C11.18.36 Νέα Αμμοχώστου, Τέχνες

Συνέντευξη & Φωτογραφίες: Βασούλα Ηλία, Διαμάντω Αναστασίου
Επιμέλεια Συνέντευξης: Διαμάντω Αναστασιου
Sotiranews