Αναβλήθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου η δίκη των 6 για το φονικό στην Αγία Νάπα

CEB1 36 Αστυνομία, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, φάνος καλοψιδιώτης
CEB1 1268 Αστυνομία, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, φάνος καλοψιδιώτης

Πρεμιέρα με εντάσεις, διαπληκτισμούς και λογομαχίες είχε η πολύκροτη δίκη των έξι κατηγορούμενων για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας.

Με σχεδόν 40 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (05/09) η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου της Λάρνακας. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για τις 9:00 π.μ.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφειλόταν στο γεγονός ότι η αίθουσα ήταν αρκετά μικρή για να χωρέσει τους συγγενείς και τους δεκάδες φίλους των θυμάτων που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στα κτήρια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη σημερινή δικάσιμο, όπως συνηθίζεται, βρέθηκαν και αρκετοί δημοσιογράφοι για τους οποίους αρχικά είχε γίνει λόγος απαγόρευσης εισόδου λόγω στενότητας του χώρου.

Σήμερα το πρωί εξάλλου η Κατηγορούσα Αρχή καταχώρησε νέο κατηγορητήριο για τους έξι υπόπτους, στο οποίο οι κατηγορίες από 26 που ήταν μέχρι πρότινος έγιναν 20.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, κανείς εκ των κατηγορουμένων δε φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ένταση μεταξύ συγγενών, δημοσιογράφων και αστυνομίας

Από νωρίς το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο του Δικαστηρίου οι συγγενείς των θυμάτων του τετραπλού φονικού. Λίγο πριν τις 09.00 στο χώρο κατέφθασε και η μητέρα του φονευθέντος Φάνου Καλοψιδιώτη, Κούλλα Θεοφάνους, συνοδευόμενη από συγγενείς και φίλους του γιου της.

Οι πρώτοι διαπληκτισμοί μεταξύ των συγγενών των θυμάτων και της αστυνομικής δύναμης ξεκίνησαν αφότου ανακοινώθηκε ότι εντός της αίθουσας του δικαστηρίου θα επιτραπεί η είσοδος σε δυο εκπροσώπους από κάθε οικογένεια. Σχεδόν ταυτόχρονα, είχε ανακοινωθεί και στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, ότι θα επιτραπεί είσοδος μόνο σε τέσσερα άτομα, ανεξαρτήτως μέσου.

Απαγόρευση εισόδου εξάλλου επιβλήθηκε αρχικά και σε έναν εκ των μαρτύρων του μακελειού, ο οποίος μάλιστα είχε τραυματιστεί τη νύκτα του φονικού. Ο εν λόγω μάρτυρας ζητούσε είσοδο στην αίθουσα, κάτι το οποίο του επετράπη στη συνέχεια, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Επί της ουσίας (γεγονότων) στην επόμενη δικάσιμο

Η 19η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία που θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου. Σε αυτήν αναμένεται όπως ακουστούν ενώπιον δικαιοσύνης τα γεγονότα της υπόθεσης.

Κατά τη σημερινή διαδικασία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων ενώ ο Loy Dejan ζήτησε νομική αρωγή και η Πρόεδρος του Σώματος έδωσε οδηγίες για να γίνει έκθεση του Γραφείου Ευημερίας αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του 42χρονου προκειμένου να του δοθεί νομική αρωγή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Σωτήρας Νεοφύτου ανέφερε ότι στην επόμενη δικάσιμο θα αγορεύσει κατά πόσον μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου η κατηγορία της συνέργειας που αντιμετωπίζει η κ. Νεοφύτου αφού, όπως εξήγησε, αυτή (η κατηγορία) δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα.

Επίσης θα εγείρει ένσταση ελλείψει δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου να εξετάσει τη συγκεκριμένη κατηγορία που αντιμετωπίζει η πελάτισσα του. Ταυτόχρονα ζήτησε χρόνο για διαβούλευση με την Κατηγορούσα Αρχή προκειμένου να συμφωνηθούν παραδεκτά γεγονότα.

Οι έξι, τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες, κατηγορούνται για 26 συνολικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για φόνο, της απόπειρας φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών, κατοχής, μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών υλών, κλοπής, εμπρησμού και συνέργεια μετά τη διάπραξη.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από τις 8 Μαΐου μέχρι τις 27 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα και τη Λευκωσία.

Οι έξι κατηγορούμενοι είναι οι Μάριος Χριστοδούλου άλλως Benny 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων, Loy Dejan 42 χρόνων, Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, Σωτήρα Νεοφύτου 30 χρόνων και Χαράλαμπος Ανδρέου 32 χρόνων.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το βράδυ της 23ης Ιουνίου, ενώ οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης 51 ετών, Ηλίας Χατζηευθυμίου 46 ετών, η σύζυγος του Σκεύη 39 ετών με τα δύο ανήλικα παιδιά τους και ο Γεώργιος Χαραλάμπους 37 ετών, δειπνούσαν σε εστιατόριο στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, τρία άγνωστα πρόσωπα επιτέθηκαν πυροβολώντας με πιστόλια και αυτόματα όπλα, σκοτώνοντας τους τρεις και τραυματίζοντας σοβαρά τον τέταρτο και ένα άλλο άτομο που βρισκόταν σε άλλο τραπέζι μαζί με άνδρα από τη Σερβία.

Επίσης ένας από τους δράστες o Ganis Vogli, 41 ετών από την Αλβανία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επί τόπου.

Στην προηγούμενη δικάσιμο, δηλαδή στις 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι έξι επισύρουν ποινή δια βίου φυλάκισης, με κυριότερη κατηγορία αυτή του φόνου εκ προμελέτης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Χαράλαμπος Ανδρέου είναι η κύρια πηγή μαρτυρίας στην οποία στηρίζεται η υπόθεση, όπου ενοχοποιεί τον εαυτό του και τον κάθε ένα κατηγορούμενο, αναφέροντας το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διάπραξη των αδικημάτων.

Στο μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάθεση της Σωτήρας Νεοφύτου, η κατάθεση του πρώτου αστυνομικού που έφτασε στη σκηνή, η κατάθεση ατόμου, που σε συνάρτηση με την κατάθεση του Χαράλαμπου Ανδρέου, συνδέει τον Σέρβο φρουρό του Καλοψιδιώτη, αναφέροντας ενέργειες που έγιναν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και στη σκηνή που έγινε ο φόνος.

Υπάρχει επίσης η κατάθεση προσώπου στην οποία αναφέρεται σε διαμέρισμα που εντόπισε και ενοικίασε ο Χαράλαμπος Αντρέου για χρήση από τα πρόσωπα που έκαναν το φόνο.