Υπ. Παιδείας: “Η 1η Απριλίου αποτελεί και μέσο παιδείας”

Η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955 δεν είναι μόνο ευκαιρία μνήμης και απόδοσης τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας, είναι ταυτόχρονα και μέσο παιδείας, είναι ένα ελεύθερο και ανοικτό σχολείο της ιστορίας για το σύνολο του λαού δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι δάσκαλοι στο σχολείο αυτό είναι οι ίδιοι οι ήρωές μας.

Σε ομιλία του σε επέτειο για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, στην Κυπερούντα, ο κ. Καδής είπε ότι συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59, που σημάδεψε τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου ως κορυφαία στιγμή της.

“Εκείνη τη νύχτα την ασέληνη της 31ης του Μάρτη προς την 1η του Απρίλη του 55, οι πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η κραυγαλέα διαμαρτυρία ενός λαού για την αδικία που του γινόταν και για την ντροπή και την περιφρόνηση μέσα στην οποία τον κρατούσαν αιώνες ολόκληρους οι ποικιλώνυμοι κατακτητές”, είπε.

Ανέφερε ότι πέρα από τους ξεχωριστούς ήρωες που γράψανε τις ένδοξες σελίδες του 55’-59’, με αληθινή ανδρεία παρέμεινε και ο ανώνυμος λαός, γιατί έζησε και άντεξε τέσσερα μαρτυρικά χρόνια υποφέροντας καρτερικά πιέσεις, συλλήψεις, βασανιστήρια, λεηλασίες, κλείσιμο σχολείων, φόνους, εκτελέσεις και πρόσφερε ό,τι πολυτιμότερο είχε ενισχύοντας υλικά, οικονομικά και προπάντων ηθικά τον αγώνα.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στο νησί, είπε ότι επιδίωξή μας είναι, μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των πατέρων του.

“Εργαζόμαστε μεθοδικά για να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση λύσης του εθνικού μας προβλήματος, την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες, ευρύτερη περιοχή” είπε.

Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη των στόχων μας, πέρα από το διεθνές δίκαιο, έχουμε ως στηρίγματα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας με τις διαχρονικές της αξίες, τις οποίες πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024