Γκάφα Κτηματολογίου: 2 εκτιμήσεις για την αξία ενός ακινήτου

a 86 Ειδήσεις
a 3877 ΕιδήσειςΑπίστευτο κι όμως κυπριακό. Ζευγάρι έλαβε με μια ημέρα διαφορά, διαφορετικές επιστολές από το Κτηματολόγιο, για την επανεκτίμηση της αξίας του ιδίου ακίνητου που διαθέτει. Ωστόσο, από τη μια ημέρα στην άλλη, η αξία του ακινήτου διαφέρει κατά περίπου 9 χιλιάδες ευρώ!

Αλαλούμ στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε ότι αφορά τις επιστολές που αποστέλλονται στους πολίτες για τις επανεκτιμήσεις των ακινήτων τους, για φορολογικούς σκοπούς.

Φαίνεται ότι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διαδικασία επανεκτίμησης των ακινήτων για φορολογικούς σκοπούς, έφερε και λάθη από τους λειτουργούς του Κτηματολογίου και του ΤΕΠ.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ζευγαριού από την Πάφο, το οποίο έλαβε τέσσερις διαφορετικές επιστολές από το Κτηματολόγιο, με μια ημέρα διαφορά, για το ίδιο ακίνητο, με διαφορετική ωστόσο την εκτιμώμενη αξία από τη μια ημέρα στην άλλη!

Όπως φαίνεται μέσα από τις επιστολές, ενώ στις δύο πρώτες επιστολές ημερομηνίας 30 Ιουλίου το ακίνητο εκτιμάται στις €49.300,00, στις 31 Ιουλίου εκτιμάται στις €40.700,00. Τονίζεται ότι οι επανεκτιμήσεις γίνονται στη βάση της αξίας του 1980.

a1 15 Ειδήσεις

(Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την ταυτότητα των ενδιαφερομένων έχουν σβηστεί για ευνόητους λόγους)

a2 7 Ειδήσεις

Το ζευγάρι έχει ήδη επικοινωνήσει με το κτηματολόγιο και αναμένει την απάντηση για το λάθος που έγινε και για το ποια είναι τελική αξία του ακινήτου του.

«Αντιμετωπίζονται τα όποια λάθη»

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κτηματολογίου, Κλεάνθης Κλεάνθους ανέφερε πως λάθη γίνονται, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτά είναι ελάχιστα δεδομένου ότι πρόκειται για εργασίες που αφορούν πέραν του ενός εκατομμυρίου περιουσιών. «Γίνεται προσπάθεια επίλυσης των λαθών και των προβλημάτων που παρατηρούνται», ανέφερε πως τόσο το Τμήμα κτηματολογίου όσο και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) βρίσκονται στη διάθεση του κόσμου για την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός ότι γίνονται λάθη στην αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών είχε παραδεχθεί τις προηγούμενες ημέρες σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας πως η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τέτοια εμβέλεια, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και πως τα οποιαδήποτε λάθη, αν και όχι δικαιολογημένα, είναι αναμενόμενα.

Πηγή: SigmaLive