Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας (videos&photos)

a3 5 Νέα Αμμοχώστου
a3 24 Νέα ΑμμοχώστουΟλοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, 3 Ιουλίου με τεράστια επιτυχία το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Δήμου Σωτήρας το οποίο για πρώτη φορά αποτελείτο από τριήμερο εκδηλώσεων. Το Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας ξεκίνησε κατά την περσινή χρονιά και αποτελεί μετεξέλιξη του Λαϊκού Πανηγυριού που διοργανωνόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων συνέρρευσε πλήθος κόσμου κάθε ηλικιών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η παράδοση εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των Κυπρίων.

Τελετή έναρξης-Διαλέξεις (1 Ιουλίου 2013)
Στην τελετή έναρξης του 2ου Παραδοσιακού Φεστιβάλ που έλαβε χώρα την Δευτέρα, 1 Ιουλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σωτήρας, παρουσιάστηκαν διαλέξεις σχετικές με την παράδοση. Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, κ. Βασίλειος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απολυτίκια από τους ιεροψάλτες της εκκλησίας Σωτήρας και στη συνέχεια οι εισηγητές παρουσίασαν τα θέματα των διαλέξεων: “Ήθη, έθιμα, θαύματα και παραδόσεις σχετιζόμενα με τους Αγίους που τιμούνται στη Σωτήρα” από τον Βυζαντινολόγο και υποδιευθυντή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου (που κατάγεται από τη Σωτήρα) Δρ. Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και “Το Ψωμί στην παράδοση της Κύπρου” από την ερευνήτρια, συγγραφέα και πρώην εκφωνήτρια ειδήσεων, κ. Φλωρεντία Κυθραιώτου. Και τα δύο θέματα των εισηγητών απέσπασαν το ενδιαφέρον του κοινού.

a1 9 Νέα Αμμοχώστου

a 79 Νέα Αμμοχώστου

Παραδοσιακό Γλέντι (2 Ιουλίου 2013):
Οι εκδηλώσεις για το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας κορυφώθηκαν την Τρίτη, 2 Ιουλίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως, το οποίο φάνηκε μικρό για να χωρέσει τον μεγάλο αριθμό του κοινού, αποτελούμενο από ολόκληρη την Κύπρο. Ο ανυπολόγιστα μεγάλος αριθμός επισκεπτών το βράδυ της κεντρικής εκδήλωσης απέδειξε περίτρανα πως παρά τις δυσκολίες τις οποίες βιώνει ο κυπριακός λαός, η παράδοση διαθέτει τα εχέγγυα και τα εφόδια πνευματικής ενδυνάμωσης του πατριωτικού φρονήματος και εμπέδωση της ομοψυχίας σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έδωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας.

a10 1 Νέα Αμμοχώστου

a8 Νέα Αμμοχώστου

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το παραδοσιακό σχήμα “Οι Λας”, ενώ ακούστηκαν τσιαττιστά από λαϊκούς ποιητάρηδες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Κατηχητικές Συνάξεις Σωτήρας οι οποίες παρείχαν προς πώληση παραδοσιακά φαγητά και ποτά, η Δημοτική Χορωδία Σωτήρας με γλυκά και η Δημοτική Ομάδα Εθελοντισμού με διάφορα ποτά και χειροποίητες κατασκευές. Όλα τα έσοδα από την πώληση των αντικειμένων των Οργανωμένων Συνόλων θα διατεθούν για τα ταμεία τους.

a2 7 Νέα Αμμοχώστου

Η φετινή εκδήλωση διέφερε πάρα πολύ από την περσινή αφού στον χώρο στήθηκαν περίπτερα για κάθε Οργανωμένο Σύνολο αλλά και για 12 συνολικά παραδοσιακά επαγγέλματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως στρατουράς, βούρκες, καμπανέλια, καρεκλάς, δουλάπι, αρκαστήρι, σμιλί, αγιογραφία, παραδοσιακές φορεσιές, ξυλογλυπτική, σκαρπάρης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο εικαστικός και καθηγητής τέχνης, κ. Φάνης Σεργίου. Συμμετείχε επίσης με παραδοσιακούς χορούς το Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας, υπό τη διδασκαλία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, κ. Έλενας Τάκκα, καθώς και το μέλος της Δημοτικής Ομάδας Εθελοντισμού, κ. Παναγιώτα Ζυμαρά σε ένα μικρό δρώμενο.

a7 2 Νέα Αμμοχώστου

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης, ο Αναπληρωτής Έπαρχος Αμμοχώστου, κ. Ανδρέας Κτωρίδης και πλήθος κόσμου και επισήμων. Σε ομιλία του ο Υπ. Γεωργίας, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση εξήρε την αξία τέτοιων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Δήμο Σωτήρας και προάγουν την αξία της παράδοσης. (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Γεωργίας πατώντας εδώ)

a9 3 Νέα Αμμοχώστου

Τελετή Λήξης – Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (3 Ιουλίου 2013)
Η τελετή λήξης του 2ου Παραδοσιακού Φεστιβάλ διεξήχθη την Τετάρτη, 3 Ιουλίου σε ένα κυριολεκτικά κατάμεστο παραλιακό αμφιθέατρο στην περιοχή Αγίας Θέκλας. Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο, οι θεατές παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από Ελλάδα και Κύπρο, τους οποίος παρουσίασαν χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, όπως: Χορευτικός Όμιλος Αγίας Νάπας, Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας, Κέντρο Νεότητας Σωτήρας και Δάσους Άχνας, ΘΟΪ Αυγόρου, “Παράδοση” Λιοπετρίου, Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας και Χορευτικός Όμιλος Δήμου Σωτήρας.

a4 2 Νέα Αμμοχώστου

a5 2 Νέα Αμμοχώστου

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Έπαρχος Αμμοχώστου, κ. Ανδρέας Κτωρίδης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κ. Γιάννης Καρούσος και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Παύλος Παρασκευά, κάτω από την αιγίδα του οποίου βρισκόταν ολόκληρο το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ.

a6 3 Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews.com