Το 2013 οι πρώτοι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο

doctor ΕιδήσειςΤο Σεπτέμβριο του 2013 αναμένεται να δεχτεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου τους πρώτους φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, τα πρώτα μέλη ΔΕΠ θα εργοδοτηθούν ήδη από το 2012… Για το θέμα πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργου Δημοσθένους, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και άλλων υπηρεσιακών και ακαδημαϊκών παραγόντων.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο αποτελεί μια διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εργάζεται προς το σκοπό αυτό μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της Σχολής.

Ο κ. Μαλάς συμπλήρωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές μελέτησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ίδρυση της Σχολής, καθώς και τους τρόπους συνεργασίας των ακαδημαϊκών ιατρών με το Υπουργείο Παιδείας.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα εργοδοτήσει εντός του 2012 τους πρώτους ακαδημαϊκούς γιατρούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθιστώντας το έτσι το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

«Υπάρχουν μεγάλες συγκλίσεις και στους επόμενους μήνες θα δούμε την υλοποίηση της Ιατρικής Σχολής στη χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Ο κ. Δημοσθένους εμφανίστηκε από την πλευρά του αισιόδοξος αναφορικά με την κατάθεση της τροποποιητικής νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής, λέγοντας ότι θα προχωρήσει πιο άμεσα, στη βάση και της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ήδη καταλήξει στο πλαίσιο για τον καθορισμό των προσόντων του ακαδημαϊκού προσωπικού. «Ευελπιστούμε ότι το 2012 θα έχουμε τα πρώτα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής» είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εν μέσω οικονομική κρίσης, η αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζεται με τους επιθυμητούς ρυθμούς. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του ιδρύματος, έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να προχωρήσει απερίσπαστα στην υλοποίηση όλων των στρατηγικών του στόχων για το 2012 και το 2013.

Ο Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Αντης Αδάμ ανέφερε από την πλευρά του ότι η δημιουργία της Ιατρικής Σχολής βρίσκεται σε καλό δρόμο, προσθέτοντας ότι η συμβολή της στον τόπο θα είναι μεγάλη, ενώ ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς, λέγοντας ότι «τα πράγματα κινούνται πλέον πολύ πιο γρήγορα από πριν».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους είπε ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν πολύ σημαντική για την επιτυχία του στόχου της έναρξης της Ιατρικής Σχολής τον Σεπτέμβριο του 2013. Ανέφερε, τέλος, ότι οι δύο Υπουργοί συντονίζουν τις ενέργειές τους με το ακαδημαϊκό ίδρυμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων και την παραγωγική αξιοποίηση του εναπομείναντος χρονικού διαστήματος. Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ