Κύπρος 2014: 19+1 αλήθειες για αυτά που μας πονάνε

Του Γιώργου Καυκαλιά:

Μερικές αλήθειες οφείλουμε στον εαυτό μας ως πολίτες αυτής της χώρας να τις καταγράφουμε και να τις διατυπώνουμε γραπτώς γιατί τα γραπτά είναι αυτά που πάντα μένουν. Ας ξεκινήσω λοιπόν με κάποια στοιχεία που προσωπικά θεωρώ και αξιολογώ ως αληθή:

1. Αλήθεια είναι ότι το κυπριακό παραμένει άλυτο για 40 χρόνια τώρα.

2. Αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν γνωρίζει ακριβώς και στην ουσία, τι θα πει ομοσπονδία και τι αντίκτυπο θα έχει στην καθημερινότητα μια τέτοια μορφή λύσης(είτε θετική είτε αρνητική)

3. Αλήθεια είναι επίσης ότι επικρατεί σύγχυση σε πολλούς σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους. Δυστυχώς για μας δεν είναι Τούρκοι όπως εμείς τους λέμε, είναι Τουρκοκύπριοι.

4. Αλήθεια είναι ότι έχουμε μάθει να ζούμε, να λειτουργούμε και να διοικούμε μόνοι μας. Να είμαστε μόνοι κυρίαρχοι χωρίς να πρέπει να συμβιβαζόμαστε στην καθημερινότητα μας. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο φοβόμαστε τη λύση, γιατί θα διαταράξει αυτή μας την συμπεριφορά. Λανθασμένα φυσικά συμβαίνει αυτό.

5. Αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί δεν μας έχουν αγαπήσει ξαφνικά και ότι έχουν συμφέροντα. Έχουμε κι εμείς συμφέροντα.

6. Αλήθεια είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με πολλή επιείκεια σε σχέση με το πώς τις αντιμετώπιζε στο παρελθόν επί Χριστόφια αλλά και επί Παπαδόπουλου .

7. Αλήθεια είναι ότι αυτό έχει να κάνει καθαρά με το ότι πρόεδρος είναι ο Αναστασιάδης και αυτό φάνηκε εδώ και ένα χρόνο σε οικονομία και κυπριακό. Αλήθεια είναι ότι ο συγκερασμός συμφερόντων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη στάση του Αρχιεπισκόπου.

8. Αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για την οικονομική κρίση στην Κύπρο την έχουν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες.

9. Αλήθεια είναι επίσης ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και η προ-προηγούμενη, όπως επίσης και όλες οι κυβερνήσεις από το 1960 και μετά.

10. Αλήθεια είναι ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί όπως και η δημόσια υπηρεσία νοσούν.

11. Αλήθεια είναι ότι γίνονταν διορισμοί και κομματικών από όλα τα κόμματα σε ημικρατικούς και δημόσιο. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι δουλεύουν σε ημικρατικούς και δημόσιους οργανισμούς δεν αξίζουν. Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι λειτουργοί.

12. Αλήθεια είναι ότι ο εχθρός των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν είναι αυτοί του δημοσίου. Αντιθέτως με αυτούς δεν έχουν κάτι να χωρίσουν. Αλλού είναι ο εχθρός.

13. Αλήθεια είναι ότι μερικοί δημόσιοι και ημικρατικοί λειτουργοί αμοίβονται με ψηλά ποσά και επιδόματα. Αλήθεια είναι ότι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

14. Αλήθεια είναι επίσης ότι υπάρχουν χαμηλόμισθοι σε δημόσιο και ημικρατικούς που δεν φταίνε σε τίποτα να πάνε θύμα όλης αυτής της διαμάχης.

15. Αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση θέλει τις ιδιωτικοποιήσεις λόγω φιλοσοφίας, όπως αλήθεια είναι ότι το μνημόνιο είναι απλά η κάλυψη για μια τέτοια κίνηση.

16. Αλήθεια είναι ότι η τρόικα είχε πιέσει την προηγούμενη κυβέρνηση να δεχτεί πρόνοια για μελέτη για τις ιδιωτικοποιήσεις στο μνημόνιο που θα είχε συμφωνήσει σε περίπτωση που το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο.

17. Αλήθεια είναι ότι ο Χριστόφιας, ο Παπαδόπουλος, ο Κληρίδης, ο Βασιλείου, ο Κυπριανού, ο Μακάριος, δημιούργησαν ή διατήρησαν ή απέτυχαν να αλλάξουν ένα κρατικό μηχανισμό ο οποίος έχει χαρακτηριστικά στρουθοκαμηλισμού, ναρκισισμού και αλληλοκάλυψης. Αυτή είναι μια κοινή ευθύνη όλων των πιο πάνω.

18. Αλήθεια είναι ότι πριν τη κρίση δεν ενοχλούσε κανέναν από μας όλο αυτό, γιατί όλοι μάθαμε να βολευόμαστε και να μην μας απασχολούν τέτοιες «λεπτομέρειες».

19. Αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες μας εκμεταλλεύονταν, όπως αλήθεια είναι ότι εμείς νομίζαμε ότι με τα δάνεια μπορούμε να κτίσουμε παλάτια.

20. Αλήθεια είναι ότι δεν θα κατανοήσουμε ποτέ τα δικά μας λάθη, γιατί για μας πάντα κάποιος άλλος θα έχει την ευθύνη. Γιατί αυτό βολεύει περισσότερο.

Θα μπορούσα να γράφω για πολλή ώρα ακόμα, γιατί πραγματικά θεωρώ ότι έχουμε καταχωνιάσει την ειλικρίνεια και την αλήθεια κάπου πολύ βαθιά και ίσως είναι καιρός να δούμε και να πούμε κάποια πράματα με το όνομα τους. Ελπίδα μου, ο καθένας από μας να πει και να προσθέσει τη δική του αλήθεια. Γιατί αυτό έχουμε χρέος ο καθένας από μας να κάνει πλέον. Να πει τις δικές του προσωπικές αλήθειες. Καιρός είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πέρα από ακραίες τοποθετήσεις αφοριστικά σχόλια και συνθήματα τα οποία ακούμε στη τηλεόραση από οποιοδήποτε. Καιρός να αναλογιστούμε τη σημασία των ημερών και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να προχωρήσουμε με σύνεση και αλληλοκατανόηση.

Ροη Ειδησεων

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Διευκρινίζει για τις λεπτομέρειες της φωτιάς σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Διευκρινίζει η μαρίνα Αγίας Νάπας για τη φωτιά που ξέσπασε σε σκάφος σήμερα το απόγευμα.…

16 Ιουνίου, 2024

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Φωτιά σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε βίντεο από πυρκαγιά σε σκάφος στη μαρίνα Αγίας Νάπας: https://www.facebook.com/share/r/CWrjsNrTQsQVKmHP/?mibextid=WC7FNe

16 Ιουνίου, 2024

ΠΕΡΝΕΡΑ: Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την αναβάθμισή της

Συντονσιτική επιτροπή για προβολή και προώθηση των αιτημάτων της τουριστικής περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου…

16 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Στο παλιό Νοσοκομείο ο νέος Δήμαρχος – “Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με τους Αντιδημάρχους Δερύνειας και Φρενάρους επισκέφθηκε το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο…

16 Ιουνίου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Οι δρόμοι και το μουσείο του Αυγόρου θα γεμίσουν (και φέτος) μουσική

Το Λακκιρτίν Φεστ έρχεται για άλλη μία χρονιά από τη Θεατρική Ομάδα Δημιουργείν στις 7…

16 Ιουνίου, 2024

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024