ΚΟΤ: 2015 η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού

a 6
Eντός του 2015 καταγράφηκε η πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή περίοδος (Απριλίου-Οκτωβρίου) στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού, με 2.282.792 αφίξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΤ, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως το καλύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο τρίμηνο οποιασδήποτε χρονιάς (1.167.698).

a 946

Οι μήνες Σεπτέμβριος (360,899), Αύγουστος (392,272) και Ιούλιος (414,527) 2015 αποτέλεσαν μήνες ιστορικού ψηλού αφίξεων, ενώ ο Ιούλιος καταγράφεται ως ο ιστορικά καλύτερος μήνας αφίξεων, όλων των εποχών.

Το 2015, αναφέρεται, ξεπέρασε το 2014 κατά 218.000 αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 8,9% και φτάνοντας στις 2.659.405 αφίξεις, επίδοση που ξεπερνά κατά πέραν του μισού εκατομμυρίου αφίξεις το 2009, που ήταν η κύρια χρονιά της κρίσης.

Όσον αφορά τις κύριες αγορές για τον κυπριακό τουρισμό, σημειώνεται ότι συγκριτικά με το 2014 το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση 19,5%, η Ελλάδα 38,2%, η Γερμανία 29,9%, Ισραήλ 43,3%, Πολωνία 49,3%, Ουκρανία 23,2%, Αυστρία 35,3%, Γαλλία 25,0%, Ολλανδία 32,0%, μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, τη Ρωσική, υπενθυμίζεται ότι η χρονιά είχε ξεκινήσει υπό πολύ αρνητικές προϋποθέσεις, αφού η προδιαγραφόμενη μείωση, λόγω των πολιτικοοικονομικών δεδομένων στη χώρα, ήταν αναπόφευκτη. Το ευτυχές, σημειώνεται, είναι ότι παρόλο που ο εξερχόμενος ρωσικός τουρισμός παγκοσμίως παρουσίασε υπερδιπλάσια πτώση διεθνώς, η Κύπρος κατάφερε να την περιορίσει στο -17,6%.

Ενόψει ωστόσο του μεγέθους της αγοράς, η μείωση σε απόλυτους αριθμούς αντικατοπτρίστηκε στις 112 χιλιάδες αφίξεις, όπως σημειώνει ο ΚΟΤ. “Για να γίνει αντιληπτό το ύψος της υπό αναφορά μείωσης, σημειώνεται ότι εάν οι υπόλοιπες αγορές μας παρέμεναν στα ίδια επίπεδα του 2014, τότε, λόγω Ρωσίας, οι συνολικές αφίξεις της Κύπρου για το 2015 θα ήταν μειωμένες κατά 5%”.

Αυτό αναδεικνύει την ιδιάζουσα και μεγεθυμένη σημασία της συνολικής αύξησης ύψους 9% που επιτεύχθηκε, αφού χρειάστηκε μια πολλαπλάσια καθαρή αύξηση των υπολοίπων αγορών μας ύψους 330.000, ώστε να καλυφτεί πρώτα η μείωση λόγω Ρωσίας κατά 112.000 και να επέλθει και επιπρόσθετη συνολική αύξηση 218.000 αφίξεων.

Όσον αφορά τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί από κάποιους κύκλους ότι η επιτυχία της φετινής χρονιάς έγκειται στις διεθνείς εξελίξεις και συγκυρίες, ο ΚΟΤ αναφέρει ότι οι ιστορικά ανώτατες επιδόσεις συγκεκριμένων μηνών και περιόδων που αναφέρονται πιο πάνω δεν είχαν ουσιαστικά σχέση με τα τραγικά γεγονότα της Τυνησίας και της Αιγύπτου αφού σε σχέση με το θέμα της Τυνησίας, τρεχούσης της καλοκαιρινής περιόδου, με τη πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα κλινών, δεν υπήρχαν περιθώρια για σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις, ενώ λόγω των γεγονότων της Αιγύπτου (31 Οκτωβρίου 15) η Κύπρος απορρόφησε πρόσθετο τουριστικό ρεύμα μόνο το τελευταίο δίμηνο του 2015.

Αναφορικά με την ευρύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται, ο ΚΟΤ αναμένει από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα για κατάλληλη αξιοποίηση των δεδομένων, τόσο όσον αφορά στη διατήρηση ανοιχτών μονάδων τη χειμερινή περίοδο, όσο και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκολίας παραχώρησης δωματίων, κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο, προς νέους Οργανωτές Ταξιδίων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. “Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει επιχειρηματική τόλμη και να γίνουν τα απαραίτητα επιχειρηματικά ανοίγματα για κτίσιμο νέων, υγειών βάσεων για το τουριστικό μέλλον του τόπου”.

Όσον αφορά στο 2016, το μόνο δεδομένο είναι ότι η σκληρή προσπάθεια του ΚΟΤ θα συνεχιστεί για να επέλθουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αναφέρεται επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι τα έκρυθμα δεδομένα του γεωπολιτικού σκηνικού, τα δυσάρεστα γεγονότα στην περιοχή μας και η συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια τουριστική κίνηση, αλλά και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την οποία οι δυνητικοί επισκέπτες συνδέουν αναπόφευκτα την Κύπρο λόγω γεωγραφίας.

Σημειώνονται ακόμη οι φόβοι για αλυσιδωτές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα μεγάλων Οργανωτών Ταξιδίων, λόγω των οικονομικών απωλειών που υφίστανται σε συγκεκριμένες χώρες, με ενδεχόμενη μετακύλιση του αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου σε άλλους προορισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΟΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ