Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός 2016 με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά

a 3 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις
Με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2016. Ο Προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που ψηφίζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία τελούσα υπό μνημόνιο.

a 969 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις

Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Εναντίον ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ,Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρίας Κουλίας.

Η ΕΔΕΚ όπως δήλωσε ο Βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα καταψήφισε τον Προϋπολογισμό εκτός από τα κονδύλια που αφορούν την Άμυνα.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό εκτός από τα κονδύλια που αφορούν τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, τα σώματα ασφαλείας και τους πρόσφυγες.

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν οι 27 κυβερνητικές τροπολογίες. Κατατέθηκαν επίσης 35 τροπολογίες από τα κόμματα, εκ των οποίων οι πλείστες ψηφίστηκαν ενώ αριθμός αυτών καταψηφίστηκαν ή αποσύρθηκαν.

Κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού παρόντες στη συνεδρία της Ολομέλειας ήταν οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Ομόφωνα με τροπολογία έγινε αποκοπή 6% στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν την αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών.

Με 30 ψήφους υπέρ και 25 εναντίον ψηφίστηκε η αποκοπή του 10% της αποζημίωσης που καταβάλλεται στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του ΚΥΣΑΤΣ, στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης Πιστοποίησης Κλάδων Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ)

Ομόφωνα σταυρώθηκε κονδύλι €66,7 εκ. που αφορά τη φοιτητική χορηγία ή άλλα προγράμματα και ενέργειες και έργα στήριξης των φοιτητών.

Με 54 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον δεσμεύτηκε κονδύλι €2,2 εκ. για την αγορά νέων οχημάτων για τους κρατικούς αξιωματούχους και για την αγορά και την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας και το κονδύλι του €1 εκ. για το σχέδιο ‘ενοίκιο αντί κατάσχεση’.

Με 54 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον δεσμεύτηκε επίσης κονδύλι €600.000 του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά έκτακτα βοηθήματα για θεομηνίες και το κονδύλι των €9 εκ. για τα έργα στο οδικό δίκτυο, από τα οποία τα €5 εκ. αφορούν το έργο της λεωφόρου Τσερίου στο Στρόβολο.

Η Βουλή με 54 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον σταύρωσε και κονδύλι €50 εκ. για τις πληρωμές κρατικών εγγυήσεων.

Με 34 υπέρ και 21 εναντίον σταυρώθηκε το κονδύλι των €450.000 για τις αμοιβές των συμβούλων και των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Με 54 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον σταυρώθηκαν τα κονδύλια που είναι στη διάθεση των αρμόδιων Υπουργών για μικρά έργα στις κοινότητες και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, εξαιρουμένων των δαπανών του Υπουργείου Εργασίας.

Με 33 υπέρ και 22 εναντίον δεσμεύτηκε ακόμα το €1 εκ. για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Με 54 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον δεσμεύθηκε κονδύλι €1,2 εκ. για την εκπαίδευση και υποτροφίες προσωπικού για τους υδρογονάνθρακες.

Με 34 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον δεσμεύτηκε το 50% του κονδυλίου των €95 εκ. για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση των φαρμακευτικών υπηρεσιών και σταδιακά θα μεταφερθεί στο υπουργείο υγείας και σε ειδική επιτροπή.

Με 54 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον μπήκε σταυρός και στο κονδύλι του €3,1 εκ. για τις πολιτιστικές υπηρεσίες.

Με 34 υπέρ και μία ψήφο 21 εναντίον δεσμεύτηκε επίσης κονδύλι €150.000 εκ. για επιδιορθώσεις στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος.

Με 53 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και μια αποχή δεσμεύτηκε και το κονδύλι για την αγορά αναλώσιμων από τον Έπαρχο Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ