ΚΟΤ: Το 2016 αναμένεται να είναι καλή χρονιά για τον τουρισμό

CEB1 23 Ειδήσεις
Το 2016 περιμένουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, «σε συνέχεια της εξαιρετικής χρονιάς που είχαμε το 2015», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΚΟΤ Παντελής Ιωαννίδης.

CEB1 1505 Ειδήσεις

«Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι αν δεν συμβεί κάτι δραματικό, κάτι που θα επηρεάσει πάρα πολύ τις μέχρι τώρα ενδείξεις που έχουμε στη διάθεσή μας και στοιχεία, θα πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση για το 2016 συγκριτικά με το 2015 περίπου στα 5% από όλες τις αγορές», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωαννίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τον τουρισμό, ανέφερε ότι το 2016 αναμένεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Πολωνία, την Γαλλία, την Ελβετία, την Ολλανδία και άλλες αγορές.

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι θα υπάρξει αύξηση και από τη Ρωσία το 2016.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι το 2015 ήταν ήδη μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι κατά το 2015 σημειώθηκαν σε κάποιους μήνες και κάποιες περιόδους πολύ υψηλές επιδόσεις, υψηλότερες από κάθε άλλη χρονιά.

«Επομένως, μία αύξηση πάνω σε μια ήδη πολύ χρονιά δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, ότι πάμε καλά και ότι μπορούμε να περιμένουμε να ενισχυθεί η οικονομία του τόπου ακόμη περισσότερο την τρέχουσα χρονιά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι κατά το 2015 υπήρξε μείωση του τουρισμού από τη Ρωσία εξαιτίας των πολλών και διαφόρων και σοβαρών που είχαν συμβεί, κυρώσεων, ισοτιμίας του ρουβλιού, κλπ, προσθέτοντας ότι «το 2015 τα πήγαμε αρκετά καλά με βάση το τι συνέβαινε στη συγκεκριμένη αγορά και τον εξερχόμενο τουρισμό της, διότι σημειώσαμε μία μείωση μικρή συγκριτικά με την μείωση που σημειώθηκε σε άλλες αγορές από τη Ρωσία».

«Για τα όσα συνέβηκαν τα πήγαμε ικανοποιητικά, αλλά φέτος περιμένουμε ότι τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα. Περιμένουμε αύξηση από την Ρωσία. Αυτές είναι οι ενδείξεις μας. Αυτό φαίνεται από τις επαφές μας και επομένως, επιστρέφει στο θετικό πρόσημο το 2016», σημείωσε.

Αθλητικός Τουρισμός

Αναφορικά με τον αθλητικό τουρισμό, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό τμήμα της αγοράς για τον ΚΟΤ και πρόσθεσε ότι είναι τμήμα στο οποίο δίνουν ψηλή προτεραιότητα, τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Είναι ένα τμήμα, συνέχισε, το οποίο συνεισφέρει και στη σημαντική αύξηση των εσόδων και στη βελτίωση της εποχικότητας, διότι είναι τμήμα της αγοράς που έρχεται μήνες μη αιχμής, μη καλοκαιρινούς μήνες.

«Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο αθλητικός τουρισμός φέρνει στην οικονομία περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι τουρίστες του αθλητικού τουρισμού, τουλάχιστον κατά 40% ταξιδεύουν Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο. Η πελατεία του αθλητικού τουρισμού είναι, βεβαίως, οι ποδοσφαιρικές ομάδες που έρχονται στην Κύπρο για προετοιμασία, όπως και ομάδες κολύμβησης, ομάδες ποδηλασίας και άλλες. Μας αφήνουν πολύ καλά έσοδα σε δύσκολες περιόδους και επωφελούνται αρκετές από αυτές τις ομάδες από τα σχέδια κινήτρων του ΚΟΤ, τα αξιοποιούν και αποτελούν την βάση για να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό αθλητικού τουρισμού», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι το σύνολο των αφίξεων από τον αθλητικό τουρισμό ανέρχεται κάθε χρόνο γύρω στις 17.000.

Ορειβατικός τουρισμός



Όσον αφορά τον ορειβατικό τουρισμό, ο Λειτουργός Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΚΟΤ είπε ότι είναι ένα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς και πρόσθεσε ότι προς το παρόν, οι αριθμοί είναι μεν μικροί, αλλά ο ΚΟΤ εργάζεται πάρα πολύ στενά με την Ομοσπονδία για να στηρίξουν τις προσπάθειες τους για την διοργάνωση εκδηλώσεων, έκδοση εντύπου, κλπ.

«Είμαστε δίπλα τους, με στόχο να πετύχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ