ΚΟΤ: Το 2016 είναι η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό

CEB1 8 Ειδήσεις
CEB1 1239 Ειδήσεις

Η φετινή χρονιά αναμένεται να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού αφού το ένα ρεκόρ καταρρίπτεται μετά το άλλο, ανέφερε η Αν. Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου.

Η εκτίμηση μας είναι ότι για πρώτη φορά θα ξεπεράσουμε το φράγμα των τριών εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων, ενώ και από πλευράς εσόδων τα πράγματα επίσης εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά, αφού αναμένουμε διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την περσινή πολύ καλή χρονιά” είπε.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ο ΚΟΤ πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία η Αν. Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Αννίτα Δημητριάδου, παρουσίασε τα στοιχεία ρεκόρ για φέτος, μίλησε για τη δέσμευση του ΚΟΤ να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά προκειμένου το νέο έτος να είναι εξίσου επιτυχημένη χρονιά και μίλησε για τις προσπάθειες του ΚΟΤ σε σχέση με τον προσβάσιμο τουρισμό, που εκτός από την κοινωνική του πλευρά, αποτελεί μια νέα αναδυόμενη αγορά.

Επίσης, στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα των μικρών αποδράσεων καθώς και των αποτελεσμάτων της έρευνας για τον εσωτερικό τουρισμό που διεξήγαγε ο Οργανισμός.

Λέχθηκε επίσης στη διάσκεψη ότι ο ΚΟΤ ήδη έχει κάνει ανοίγματα και σε άλλες αγορές, μη παραδοσιακές, όπως το Ισραήλ, το Ιράν, οι χώρες του Κόλπου, ακόμη και μικρά βήματα στην Κίνα και την Ινδία.

Στόχος είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να συγκρατηθούν οι τιμές, είπε η κ. Δημητριάδου.

“Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά που έχουν επιτευχθεί φέτος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μήνες του 2016, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σημείωσαν αύξηση, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου 2016 – Αυγούστου 2016 ήταν το καλύτερο που σημειώθηκε ποτέ από πλευράς τουριστικών αφίξεων” πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η αύξηση για τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου βρίσκεται στο 19.2% σε σύγκριση με την ανάλογη περσινή περίοδο, ενώ σε απόλυτους αριθμούς οι αφίξεις έχουν ήδη φτάσει τα 2.2 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι τελευταίοι τέσσερις μήνες, (Μάιος 2016, Ιούνιος 2016, Ιούλιος 2016, Αύγουστος 2016) ήταν οι πιο επιτυχημένοι μήνες που καταγράφηκαν ποτέ στα ιστορικά του τουρισμού μας, από πλευράς τουριστικών αφίξεων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους τους όλων των προηγούμενων ετών, ο δε Ιούλιος 2016 ήταν ο καλύτερος από όλους τους μήνες κάθε προηγούμενου έτους.

“Αναφορικά με τα έσοδα από τον τουρισμό, βρισκόμαστε για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο +13,7% και εκτιμούμε ότι η πολύ καλή πορεία τους θα συνεχιστεί ξεπερνώντας τα 2,3 δις” είπε.

Εξαιρετικά χαρακτήρισε και τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν για την περασμένη Χειμερινή περίοδο αφού για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου σημειώθηκε αύξηση 33% περίπου σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλογη περίοδο.

Σε ερώτηση σχετικά με το Υφυπουργείο Τουρισμού, η κ. Δημητριάδου είπε ότι κανείς δεν μίλησε για κατάργηση του ΚΟΤ αλλά για μετεξέλιξη και ενδυνάμωση, π.χ. με τη μορφή του Υφυπουργείου και ανέφερε ότι οτιδήποτε προσφέρει επιπρόσθετες εξουσίες και αρμοδιότητες στον Οργανισμό για να κάνει ακόμη καλύτερα τη δουλειά του είναι ευπρόσδεκτο.

Πόσο προσβάσιμα είναι στα ΑμΕΑ τα κυπριακά ξενοδοχεία;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ως θέμα της “Τουρισμός για όλους – Προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας”.

Η κ. Δημητριάδου είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη βελτίωσης σε θέματα προσβασιμότητας στους χώρους και τις υπηρεσίες που είναι συναφείς με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, αλλά και την ψυχαγωγία, αφού υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της παρούσας κατάστασης.

Όπως λέχθηκε στη διάσκεψη, το 95% των ξενοδοχείων της Κύπρου έχουν κοινούς χώρους που είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρίες αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στα δωμάτια όπου μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός κλινών είναι κατάλληλος.

Ο Ηρόδοτος Ηροδότου, μέλος του ΔΣ του ΚΟΤ, μίλησε για το θέμα της προσβασιμότητας, λέγοντας ότι υπολογίζεται ότι η Κύπρος μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας θα μπορούσε να ΄χει μια αύξηση της ζήτησης κατά 24% και στην οικονομική συνεισφορά των Ευρωπαίων τουριστών κατά 18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια .

Αναφέρθηκε σε πολλές δράσεις, τις οποίες ανέλαβε ο ΚΟΤ για το θέμα της προσβασιμότητας και είπε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, ιδιαίτερα από την Ευρώπη, όπως η Κύπρος καταστεί προσβάσιμη, κάτι για το οποίο ο ΚΟΤ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

“Είτε ως άτομο με μια αναπηρία, έστω προσωρινή, είτε ως οικογένεια με μικρά παιδιά, είτε λόγω ηλικίας, αργά ή γρήγορα σχεδόν όλοι θα επωφεληθούμε αν η Κύπρος καταστεί ένας καθολικά προσβάσιμος τουριστικός προορισμός” είπε στη συνέχεια η κ. Δημητριάδου.

Τόνισε δε, ότι ο ΚΟΤ μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού του ρόλου, διαβλέποντας τις προοπτικές που διανοίγονται για την αγορά του Προσβάσιμου Τουρισμού και τη δυναμική που αναπτύσσεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποχρεωτική ενσωμάτωση της προσβασιμότητας σε όλο το φάσμα των τουριστικών πολιτικών των κρατών μελών, έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στη συλλογική προσπάθεια της Κύπρου να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των συνανθρώπων μας.

“Η διοργάνωση ημερίδων, η προκήρυξη σχεδίων επιχορήγησης ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, η οικονομική συνεισφορά για βελτίωση 40 παραλιών, η ετοιμασία «Πρότυπων κατευθυντήριων γραμμών για τη σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων» και του «Οδηγού εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες», είναι μόνο μερικές από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε υλοποιήσει. Και οι προσπάθειες μας σίγουρα θα συνεχιστούν” είπε η κ. Δημητριάδου.

Μικρές αποδράσεις σε καλές τιμές

Την έναρξη της νέας φάσης του “πολύ επιτυχημένου προγράμματος «Μικρές αποδράσεις – Μεγάλες Εμπειρίες» το οποίο αγκάλιασαν οι Κύπριοι και ξένοι που ζουν μόνιμα στην Κύπρο από το φθινόπωρο του 2008 που ξεκίνησε”, παρουσίασε εν συνεχεία η κ. Δημητριάδου.

Η νέα φάση του προγράμματος προσφέρει πακέτα διακοπών για τα Σαββατοκύριακα σε ελκυστικές τιμές, όπως πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα προσφέρει ηλεκτρονικό πρόγραμμα κρατήσεων και συνδυάζει εκδρομές σε περιοχές μοναδικής ομορφιάς. Πληροφορίες για το πρόγραμμα περιλαμβάνονται στο www.cyprusshortescapces.com

Η τελευταία φάση των Μικρών Αποδράσεων ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016.

“Είναι ξεκάθαρο για μας πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα και είμαστε αποδέκτες πολύ ενθαρρυντικών μηνυμάτων για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Τον προηγούμενο χρόνο 2015/2016 είχαμε περίπου 5.500 συμμετέχοντες (εκ των οποίων οι 2.000 περ. εκμεταλλεύτηκαν την εκδρομή της Κυριακής που προσφέρει ο ΚΟΤ)”, ανέφερε.

Η νέα φάση αρχίζει στις 7 Οκτωβρίου 2016 και διαρκεί μέχρι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2017. Το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με νέες εκδρομές και έχει ανανεωθεί όσον αφορά στα συμβαλλόμενα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Αυτό που παρέμεινε το ίδιο είναι οι τιμές.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ξενοδοχεία δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων καθώς επίσης και οργανωμένα διαμερίσματα, τουριστικά χωριά και αγροτουριστικά καταλύματα. Περιλαμβάνονται επίσης πληθώρα χώρων εστίασης για να διαμορφώσει ο καθένας το δικό του ατομικό πακέτο.

Οι Μικρές Αποδράσεις, προσφέρουν επίσης: προσφορά διαμονής σε ξενοδοχείο το Σάββατο με άφιξη στις 12:00 το μεσημέρι και αναχώρηση στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται επίσης δείπνο και πρωινό στο ξενοδοχείο.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης γεύμα το μεσημέρι της Κυριακής, σε ταβέρνα της επιλογής του πελάτη, στην επαρχία διαμονής καθώς επίσης και συμμετοχή σε μια από τις θεματικές εκδρομές, που φέτος περιλαμβάνουν επίσκεψη σε άγνωστες αλλά και γνωστές γωνιές της Κύπρου μας, μελέτη της φύσης στον Ακάμα και Κοιλάδα του Διαρύζου, πάντα με τη συνοδεία ξεναγού. Οι εκδρομές αποτελούν προσφορά του ΚΟΤ και τα προγράμματα καταρτίστηκαν αφού έχουμε λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των ατόμων που συμμετείχαν παλαιότερα στο πρόγραμμα.

Περιλαμβάνουν επίσης διακοπές ευεξίας σε διάφορα ξενοδοχεία που προσφέρουν διαμονή με διατροφή full-board καθώς και θεραπεία spa. Οι διακοπές ευεξίας είναι ιδανικές για ρομαντικές αποδράσεις.

Επίσης, περιλαμβάνουν δωροκουπόνια αξίας 50 και 100 ευρώ τα οποία μπορούν να δίνονται ως δώρα και να εξαργυρώνονται μέχρι και το τέλος της περιόδου.

Όπως σημείωσε, το τηλέφωνο κρατήσεων είναι το 77778050 και η ιστοσελίδα στην οποία είναι δυνατή και η πραγματοποίηση κρατήσεων online είναι η www.cyprusshortescapes.com.

Έρευνα για τον εσωτερικό τουρισμό

Η αγορά της Κύπρου αποτελεί για τον ΚΟΤ μια αγορά υψηλής προτεραιότητας και σημασίας, με τις διανυκτερεύσεις των Κυπρίων και κατοίκων Κύπρου να ανέρχονται στο 6% περίπου του συνόλου των διανυκτερεύσεων, είπε η κ. Δημητριάδου, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΚΟΤ σε σχέση με τον εσωτερικό τουρισμό τους μήνες μη αιχμής.

Εκ μέρους της εταιρείας, ο Λύσανδρος Χατζηλάμπρου είπε ότι η έρευνα έγινε για την περίοδο μη αιχμής, δηλαδή Φθινόπωρο, Χειμώνας και Άνοιξη, του 2014, 2015 και 2016. Δείγμα 1,560 ερωτώμενοι, το 54% δήλωσαν ότι διανυκτέρευσαν εκτός της μόνιμης επαρχίας τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια τους μήνες μη αιχμής. Οι πλείστοι εξ αυτών ανέφεραν ότι οι διανυκτερεύσεις έγιναν τους χειμερινούς μήνες. Οι επαρχίες που προτιμούνται είναι με διαφορά της Πάφου και της Λεμεσού με τελευταίες τις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.

Τα τουριστικά καταλύματα και οι χώροι εστίασης είναι τα κανάλια των τουριστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται πιο πολύ, με τους χώρους ενδιαφέροντος να τα επισκέπτονται μόνο ένας στους πέντε του δείγματος, είπε. Το επίπεδο ικανοποίησης του εσωτερικού τουρίστα στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ψηλό και στα τρία (78,3 μονάδες από τα 100 για καταλύματα, χώροι εστίασης 76,4 και χώροι ενδιαφέροντος 82,2). Η χαμηλότερη αξιολόγηση είναι το θέμα της σχέσης ποιότητας/τιμής, κάτι το οποίο απασχολεί τον ΚΟΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ