ΚΟΤ: Υφυπουργείο ίσως και το 2017

CEB1 29 Ειδήσεις
CEB1 1456 Ειδήσεις

Το δ.σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και το προσωπικό του οργανισμού ενημέρωσαν, την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος για τον τουρισμό υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφορικά με τους σχεδιασμούς για μετατροπή του ΚΟΤ σε υφυπουργείο Τουρισμού.

Την περασμένη Τετάρτη ενημερώθηκε το δ.σ. και την επόμενη μέρα ενημερώθηκε το προσωπικό, σε μια διαδικασία που περιελάμβανε και ερωτήσεις από τους υπαλλήλους προς τους πολιτειακούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίσημη ενημέρωση για τους στόχους της μεταρρύθμισης του ΚΟΤ, υπάλληλος υπέβαλε την ερώτηση στον υφυπουργό κ. Πετρίδη «πότε θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του νομοσχεδίου», για να λάβει την απάντηση ότι ανάλογα ερωτήματα δεν είναι της ώρας και πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαισιόδοξο να αναμένει κανείς κατάθεση νομοσχεδίου μετά τις βουλευτικές. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πετρίδης επιβεβαίωσε τις συναντήσεις με το προσωπικό, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ καλή». Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με το δ.σ. του ΚΟΤ «το οποίο επίσης συμφώνησε ότι ο ΚΟΤ πρέπει να καταργηθεί και να λειτουργήσει ίσως και το 2017 αν περάσει από τη Βουλή ως υφυπουργείο Τουρισμού».

Θετικοί οι υπάλληλοι

Πάντως, το προσωπικό του ΚΟΤ δεν έδειξε αρνητικές διαθέσεις έναντι των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Μάλιστα, πολλοί λειτουργοί του ΚΟΤ εκφράστηκαν θετικά την περασμένη Πέμπτη στην προοπτική να καταστούν κυβερνητικοί υπάλληλοι υφυπουργείου. Η θετική στάση των υπαλλήλων έναντι της προοπτικής του υφυπουργείου υποσκάπτεται, πάντως, από την αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον οι μετακινήσεις θα είναι σε οργανικές θέσεις, με τέτοιο λεκτικό διορισμού ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα μελλοντικής απόσπασης των λειτουργών του σημερινού ΚΟΤ σε άλλα υπουργεία (προοπτική που δεν καλοβλέπουν οι υπάλληλοι του οργανισμού). Σε ερώτηση υπαλλήλου για το ενδεχόμενο μαζί με το νομοσχέδιο για μετατροπή του ΚΟΤ σε υφυπουργείο να κατατεθεί και προνομιακό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης υπεράριθμου προσωπικού, ο κ. Πετρίδης φέρεται να μην απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ρίχνοντας όμως, την ίδια ώρα, την μπάλα στις συντεχνίες, υποβάλλοντάς τους την υποχρέωση να παρουσιάσουν οι ίδιες μια ανάλογη πρόταση.

Λίγα για τις μελέτες

Όπως προκύπτει, στην ενημέρωση του προσωπικού και του δ.σ. του ΚΟΤ από τον υπουργό Τουρισμού και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, η εντύπωση που διαμορφώθηκε στο προσωπικό είναι ότι ο ΚΟΤ θα αλλάξει απλώς μορφή και από ημικρατικός οργανισμός θα καταστεί υφυπουργείο. Δηλαδή, αντί η ευθύνη διοίκησης του οργανισμού να αναλαμβάνεται από ένα πολυμελές δ.σ., θα αναλαμβάνεται από τον υφυπουργό Τουρισμού, ο οποίος ως εκ τούτου αναμένεται να είναι πρόσωπο με πολιτικό εκτόπισμα. Στις ενημερώσεις του δ.σ. και του προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι κ. Λακκοτρύπης και Πετρίδης απέφυγαν να παρουσιάσουν με λεπτομέρεια τις μελέτες που έχουν ενώπιόν τους, στις οποίες περιλαμβάνονται προτάσεις για μεταφορά κάποιων από τις αρμοδιότητες του ΚΟΤ στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των ξενοδοχείων. Καθόσον, η μεταφορά των εν λόγω αρμοδιοτήτων συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης (που αναβλήθηκε), παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο και η συζήτηση της πρότασης για αποψίλωση του ΚΟΤ από τις αρμοδιότητές του. Αν όμως, ο ΚΟΤ θα αλλάξει τα ρούχα του για να ντυθεί υφυπουργείο, τότε το μείζον ζήτημα με την κακοδιοίκηση εντός του οργανισμού και τα κρούσματα διαφθοράς που απασχολούν το νυν δ.σ., δεν θα τύχουν δραστικής αντιμετώπισης, αλλά θα παραπεμφθούν ως προβλήματα προς επίλυση στον μέλλοντα υφυπουργό.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»