21 χρόνια από τη θυσία του Σολωμού Σολωμού

CEB1 35 Ειδήσεις, Ισαάκ-Σολωμού, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια
CEB1 104 Ειδήσεις, Ισαάκ-Σολωμού, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια

Την 14η Αυγούστου του 1996 έγινε η κηδεία του Τάσου Ισάακ, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άνανδρα μέχρι θανάτου πριν από τρείς μέρες ενώ συμμετείχε σε πορεία μοτοσικλετιστών οι οποίοι είχαν περάσει στην κατεχόμενη Κερύνεια, για να διαμαρτυρηθούν. Τραγική φιγούρα στην κηδεία του ήταν η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, μια ομάδα έφυγε από τον χώρο με σκοπό να περάσει στα κατεχόμενα ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια. Μαζί τους ήταν και ο ξάδελφος του Τάσου Ισαάκ, ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού. Ο Σολωμού ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, ο οποίος κατοικούσε στο Παραλίμνι.

Η πορεία έφτασε στο σημείο δολοφονίας στην νεκρή ζώνη. Κάποια στιγμή, ο Σολωμός Σολωμού έφυγε από την συγκέντρωση και κατευθύνθηκε σε ΄να κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Οι Τούρκοι στρατιώτες τον προειδοποίησαν να σταματήσει. Όμως ο Σολωμού δεν τους άκουσε. Αποφασισμένος για όλα, με ένα τσιγάρο στο στόμα και χωρίς ίχνος φόβου, ανέβηκε στον ιστό της τουρκικής σημαίας με σκοπό να την κατεβάσει. Ακούστηκαν τρείς πυροβολισμοί. Και οι τρείς, τον πέτυχαν σε στόμα, λαιμό και στομάχι αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, με 11 άτομα να τραυματίζονται ελαφρά. Δυο μέρες αργότερα η κηδεία του Σολομού Σολωμού έλαβε χώρα στο Παραλίμνι, με το πλήθος να θρηνεί τον χαμό του 26χρονου και να εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτησή του για την τουρκική ωμότητα.

Την επομένη της κηδείας, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης επισκέφτηκε την Κύπρο και χαρακτήρισε κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού. Την ίδια στιγμή, η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, βρέθηκε στα κατεχόμενα και δικαιολόγησε απολύτως την πράξη των Τούρκων στρατιωτών, λέγοντας πως «οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο».

Στην Τουρκάλα πρωθυπουργό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς με την φράση «η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα». Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Αστυνομία, μέσα από οπτικό υλικό μπόρεσε να αναγνωρίσει τους πέντε δράστες της δολοφονίας για τους οποίους εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Δολοφόνος, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε το 2004, ήταν ο Κενάν Ακίν, ο υπουργός Γεωργίας του ψευδοκράτους, ο οποίος δικαιολογήθηκε ότι έδρασε βάσει εντολών του Χαλίλ Σαντραζάμ, του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί.

12 χρόνια μετά την δολοφονία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ένοχη της Τουρκία για την δολοφονία και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του. Η ηρωική πράξη και η αυτοθυσία του Σολωμού ενέπνευσε πλειάδα καλλιτεχνών και ευαισθητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Σήμερα 21 χρόνια μετά, κανένας από τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού δεν έχει τιμωρηθεί.