Ακονίζουν μαχαίρια οι καθηγητές – Στις 23 Μαρτίου το σχέδιο για το Ενιαίο Λύκειο

Οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ως προς το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, προκαλώντας αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι ειδικότητες των καθηγητών, υπολογίζουν τις τυχόν απώλειες που θα προκύψουν για τον κλάδο τους και προειδοποιούν με λήψη μέτρων. Και ενώ εντείνεται η ψιθυρολογία, ότι αρμόδιοι λειτουργοί διαρρέουν πληροφορίες για να μετρήσουν αντιδράσεις, επισήμως το υπουργείο Παιδείας προσπαθήσει να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους, για να μην τορπιλισθεί η όλη προσπάθεια.

Την Παρασκευή, συνεδρίασε για ακόμα μια φορά η επιτροπή που ανέλαβε το έργο της ετοιμασίας του σχεδίου αναδόμησης του Λυκείου και εκτός απροόπτου αναμένεται ότι στις 23 του μηνός, θα παραδώσει την έκθεση της στον υπουργό, Κώστα Καδή. Ως προς τα αιτήματα των διαφόρων συνδέσμων των καθηγητών, αυτά είναι τα αναμενόμενα: ο καθένας ζητά αύξηση και όχι μείωση των ωρών για τα μαθήματα που του αναλογούν. Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι η αξία του κάθε μαθήματος, ενώ ο απώτερος σκοπός είναι να μη μειωθεί ο αριθμός των διδασκόντων και κατ’ επέκταση κάποιοι να βρεθούν εκτός αιθουσών διδασκαλίας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στη βάση της ψιθυρολογίας που αναπτύσσεται, ορισμένοι κλάδοι έχουν υπολογίσει με ακρίβεια πόσες ώρες θα χαθούν από το μάθημά τους, καθώς και το πλεόνασμα των μελών τους που θα προκύψει. Σε επίσημες ανακοινώσεις προέβησαν ήδη οι σύνδεσμοι καθηγητών της Πληροφορικής, της Τέχνης και Τεχνικού Σχεδίου, των Ιταλικών, της Φυσικής Αγωγής και της Οικιακής Οικονομίας, ενώ πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων έχουν αρθρογραφήσει σχετικά.

Όσον αφορά τον σύνδεσμο των Γυμναστών, με πολυσέλιδη επιστολή προς τον υπουργό, αναφέρει ότι είναι «θορυβημένος από τη ψιθυρολογία των τελευταίων μηνών» και απαριθμεί δεκάδες λόγους για να πείσει περί της αναγκαιότητας διατήρησης του μαθήματός τους, το οποίο όπως αναφέρουν «στοχεύει κυρίως στην υγεία του κυπριακού λαού, πνευματική, ψυχική και σωματική». Προειδοποιεί δε, ότι «το βάρος της πολιτικής απόφασης για υποβάθμιση ενός μαθήματος που αποδεδειγμένα στοχεύει στην ενίσχυση και διατήρηση της υγείας της κυπριακής κοινωνίας είναι τεράστιο».

Για φημολογία περί μείωσης των ωρών του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας στο Γυμνάσιο αλλά και υποβάθμιση του μαθήματος Οικογενειακής Αγωγής στο Λύκειο, κάνει λόγο ο οικείος σύνδεσμος. Ζητά μεταξύ άλλων, όπως οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος στο Γυμνάσιο αυξηθούν σε δύο την εβδομάδα, ενώ παράλληλα θεωρεί αδιανόητο το μάθημα να μην υπάρχει στον κοινό κορμό της Α’ Λυκείου. Ο σύνδεσμος Οικιακής Οικονομίας απαιτεί, επίσης, όπως δοθεί η θέση που του αξίζει στις κατευθύνσεις που θα δημιουργηθούν. Εάν όχι, προειδοποιεί ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, απεναντίας θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την πραγματική αναβάθμιση της παιδείας, με όλα τα μέτρα που μας επιτρέπει ένα δημοκρατικό πολίτευμα».

Σχετικά με τα αιτήματα των υπόλοιπων συνδέσμων, τονίζουμε ότι αυτά έχουν δημοσιευτεί προηγουμένως.

Έτσι ψηλώνουν οι γενικοί βαθμοί των απολυτηρίων

Τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, παραδέχτηκαν ότι αρκετοί μαθητές επιλέγουν εύκολα μαθήματα με σκοπό να πετύχουν καλύτερο γενικό βαθμό στο απολυτήριο. Μάλιστα, ο Κώστας Καδής εξήγγειλε επανειλημμένως ότι ένας από τους στόχους του νέου συστήματος, θα είναι η θεραπεία αυτού του προβλήματος, αφού όπως είπε υπάρχουν περιπτώσεις που οι βαθμοί δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό επίπεδο των μαθητών.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

1. Μαθητής με γενικό βαθμό 14 και 8/12. Στα μαθήματα κοινού κορμού, οι βαθμοί του έτους ήταν οι ακόλουθοι.
– Θρησκευτικά 17
– Νέα Ελληνικά 11
– Ιστορία 15
– Μαθηματικά 8
– Πολ. Αγωγή 20
– Αγγλικά 10
– Ιταλικά 13
Με βάση τα πιο πάνω ο βαθμός του θα ήταν γύρω στο 13,4. Τα τέσσερα μαθήματα εξειδίκευσης και ένα ενδιαφέροντος που επέλεξε ήταν:
– Γραφικές Τέχνες 14
– Φυσική Αγωγή 19
– Δακτυλογραφία 13
– Θέματα Τέχνης 16
– Θέατρο (ενδιαφέροντος) 20

2. Μαθητής με γενικό βαθμό 15 και 2/13. Στα μαθήματα κοινού κορμού οι βαθμοί του έτους ήταν οι ακόλουθοι:
– Θρησκευτικά 17
– Νέα Ελληνικά 10
– Ιστορία 11
– Μαθηματικά 10
– Πολ. Αγωγή 20
– Γυμναστική 20
– Αγγλικά 10
– Ρωσικά 16
Με βάση τα πιο πάνω ο βαθμός του θα ήταν 14. Επέλεξε τα ακόλουθα μαθήματα κατεύθυνσης και πέτυχε αύξηση στον γενικό του:
– Γραφικές Τέχνες 19
– Δακτυλογραφία 20
– Θέματα Τέχνης 20
– Οικογενειακή Αγωγή 13
– Γυμναστική (ενδιαφέροντος) 20

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Σχεδόν 60…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024