Σε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες έχει εξελιχθεί ο του Τοντ Φίλιπς, με τον καθηλωτικό Χοακίν Φοίνιξ, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσει το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο μετά από 33 χρόνια στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Τον αιώνια κακό με το σαρδόνιο χαμόγελο έχουν υποδυθεί ηθοποιοί, όπως ο Τζακ Νίκολσον το 1989 στον «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον και ο Τζάρεντ Λέτο στο «Suicide Squad» το 2016.

Κανείς όμως δεν μπόρεσε να γίνει τόσο διεστραμμένος και τρομακτικός Τζόκερ όσο ο Χιθ Λέτζερ το 2008 στο «Dark Knight» (Σκοτεινός Ιππότης). Ο ήρωας του Κρίστοφερ Νόλαν δεν ήταν μόνο ένας κλόουν, δεν ήταν μόνο ένας serial killer, ήταν στο πετσί του ένας ψυχικά διαταραγμένος τύπος που ήθελε να καταστρέψει μια σάπια κοινωνία.

ap 090222051352 735x459 1

Το πρόσωπο του έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στους σινεφίλ και τους λάτρεις του Μπάτμαν. Μπορεί να του γλίστρησε μέσα από τα χέρια το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία του ως γκέι κάουμπόϊ στο Brokeback Mountain, όμως πήρε το Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου για τον απόλυτο κακό Τζόκερ. Δεν ζούσε όμως για να το κρατήσει στα χέρια του.

Στις 22 Ιανουαρίου 2008 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Μανχάταν. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε ένα φονικό κοκτέιλ παυσίπονων, αγχολυτικών και υπνωτικών χαπιών και θεωρήθηκε ατύχημα και όχι αυτοκτονία. Ήταν μόλις 28 ετών. Φαίνεται όμως ότι είχε δει το θάνατό του πριν καν η ταινία βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πέντε χρόνια μετά το θάνατό του Χιθ Λέτζερ προβλήθηκε ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Στο επεισόδιο «Too young to die» του «Heath Ledger: Favorite of the Gods» ο πατέρας του ηθοποιού, Κιμ Λέτζερ, μιλάει για τον γιο που έχασε και ξεφυλλίζει το προσωπικό ημερολόγιο που τελετουργικά κρατούσε ο Χιθ όσο προσπαθούσε να ανακαλύψει τον χαρακτήρα του Τζόκερ. Τότε που κλεισμένος σε ένα δωμάτιο και βούταγε μέχρι το μεδούλι του ρόλου.

«Ουσιαστικά κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για εβδομάδες. Έχτιζε τον επερχόμενο χαρακτήρα του, κλασικός Χιθ. Πάντα το έκανε αυτό. Του άρεσε να βουτάει βαθιά στους χαρακτήρες του, αλλά αυτή τη φορά το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Βυθίστηκε στο χαρακτήρα του σε κάθε επίπεδο» σχολιάζει ο πατέρας του.

Τα λεγόμενα του πατέρα του επιβεβαίωνε και ο ηθοποιός το 2007 σε συνέντευξή του στο περιοδικό Esquire.

«Κλειδώθηκα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο για έναν μήνα, έφτιαξα ένα ημερολόγιο, πειραματιζόμουν με τη φωνή μου. Ήταν σημαντικό να βρω μια εμβληματική φωνή και ένα εξίσου εμβληματικό γέλιο. Τελικά κατέληξα να προσεγγίσω περισσότερο τον κόσμο ενός ψυχοπαθούς με ελάχιστη αν όχι καθόλου συνείδηση απέναντι σε όσα έπραττε. Είναι απλά ένας κοινωνιοπαθής, ένας ψυχρός κλόουν που σκοτώνει μαζικά».

Στο ημερολόγιο, που το εξώφυλλό του γράφει «The Joker», υπάρχουν αναλυτικές σημειώσεις του Χιθ Λέτζερ για τον χαρακτήρα του Τζόκερ, η έμπνευσή του από τον χαρακτήρα του Malcolm McDowell στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, ιδέες του σε σκίτσα, φωτογραφίες από τα δοκιμαστικά που έκανε για το πολύ χαρακτηριστικό μακιγιάζ του Τζόκερ και για τα ρούχα του ήρωα.

Λίγο πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα στο πίσω μέρος της σελίδας ο Χιθ Λέτζερ γράφει «Αντίο» , λες και είχε δει τον θάνατό του που θα ερχόταν λίγο καιρό μετά. «Είναι τόσο δύσκολο να το διαβάζω, πονάει πολύ» είχε γράψει ο πατέρας του.

Η προσπάθεια του Λέτζερ να μπει στον κόσμο του Τζόκερ φαίνεται ότι επηρέασε σημαντικά την ψυχοσύνθεσή του, κάτι που είχε παραδεχτεί και ο πατέρας του στο ντοκιμαντέρ. Άρχισε να υποφέρει από αϋπνίες και να παίρνει Ambien (που περιείχε την υπνωτική ουσία ζολπιδέμη). Μάλιστα κάποια στιγμή είχε δηλώσει στους New York Times: «Κοιμόμουν κατά μέσο όρο δύο ώρες κάθε νύχτα. Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι. Το σώμα μου είχε εξαντληθεί, αλλά το μυαλό μου συνέχιζε».

Για να μπει στο πετσί του ρόλου ήθελε να βιώνει και τις σκηνές βίας που περιείχε η ταινία. Ενθάρρυνε λοιπόν τον Κρίστιαν Μπέιλ, που υποδυόταν τον , να τον χτυπάει με όσο περισσότερη δύναμη μπορούσε. Όσο και αν εκείνος προσπαθούσε να τον πείσει ότι η σκηνή θα ήταν εξίσου αληθοφανής αν προσποιούνταν ότι χτυπούσαν ο ένας τον άλλο, ο Χιθ Λέτζερ δεν έκανε πίσω. Ο Κρίστιαν Μπέιλ είχε πει στο Hollywood Reporter: «Με πίεζε να τον χτυπάω. Χαστούκιζε τον εαυτό του, αυτοτραυματιζόταν με κομμάτια από τα σκηνικά. Η αφοσίωσή του ήταν ολοκληρωτική».

Η εμμονή του με τον Τζόκερ ήταν μεγάλη. Όταν αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του και τον εντόπισαν νεκρό βρέθηκαν μπροστά σε ένα μαυσωλείο για τον διάσημο κακό. Στο σπίτι υπήρχαν παντού κόμικ του Μπάτμαν, μικρά και μεγάλα αγάλματα κλόουν, ηχογραφήσεις του ηθοποιού που προβάρει τη φωνή του για τον ρόλο.

Η έρευνα για τον Τζόκερ ήταν μεγάλη, το υλικό άψογα στοιβαγμένο σε ένα άψογα τακτοποιημένο σπίτι. «Ήταν ένας τελειομανής που ξεκάθαρα έτρεφε τεράστιο σεβασμό για τον χαρακτήρα. Όλα αυτά τα πράγματα ήταν πολύ τακτοποιημένα. Τα φρόντιζε πολύ»  αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Είμαι ένας γαμ[…]ς ταξιδιώτης, ένας περιπλανώμενος. Πολλοί σκέφτονται την επιτυχία, τις φιλοδοξίες, τα ζεστά δολάρια… η δική μου επιτυχία είναι να σταθώ κάτω από όλα αυτά. Και στο τέλος της γαμ[…]ς μέρας αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα κουβαλάς μαζί σου όταν πεθάνεις» είχε πει σύμφωνα με το περιοδικό Entertainment Weekly. Και φαίνεται πως το κατάφερε.