Δήμος Παραλιμνίου: Ετοιμάζεται για το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού

a 21 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2229 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμος Παραλιμνίου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας, διοργανώνουν την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 7 το βράδυ, το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού με το σύνθημα «Και για ψάρι… πάμε Πρωταρά».

Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν και το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πλατεία Εκδηλώσεων Πρωταρά, δίπλα στο ξενοδοχείο «Οδέσσα».

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λάρνακας Μάκης Παπαμιχαήλ, «το Παραλίμνι πέρα από σημαντικό αστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών για την Επαρχία Αμμοχώστου και των χαρακτηριστικών του ως αγροτικός Δήμος, είναι ταυτόχρονα και αλιευτική περιοχή, αφού στα όρια του φιλοξενεί δύο αλιευτικά καταφύγια. Το ένα βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο και το άλλο στην Αγία Τριάδα, όπου δραστηριοποιούνται πέραν των 70 οικογενειών επαγγελματιών ψαράδων παράκτιας αλιείας».

Πρόσθεσε ότι « το Παραλίμνι ακριβώς γι’ αυτό το αλιευτικό του χαρακτήρα, επιλέχθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και σύντομα και Επαρχίας Αμμοχώστου, για να φιλοξενήσει το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία και ο Δήμος Παραλιμνίου έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης την οποία στηρίζουν οι Τοπικοί Σύνδεσμοι των Επαγγελματιών Ψαράδων του Παραλιμνίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαμιχαήλ είπε ότι το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει «δοκιμή φρέσκου ψαριού, παράκτιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, προβολή των παραδοσιακών εργασιών των ψαράδων, παρουσίαση συνταγών με θαλασσινά από τον διακεκριμένο σεφ Χρίστο Χριστοδούλου, επίδειξη άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως η κατασκευή τόνενων καρεκλών, κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα, πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Πολιτιστικό Εργαστήρι “Παρά τη Λίμνη” και πολλές άλλες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους».

Σε άλλη ερώτηση ο Μάκης Παπαμιχαήλ απάντησε πως «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει πλούσια ιστορία, τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα δικά της παραδοσιακά προϊόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πολλά από αυτά θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, αφού αρκετές περιοχές θα βρίσκονται εκεί για να προβάλουν τα δικά τους προϊόντα, δηλαδή θα υπάρχει περίπτερο από τον Δήμο Δερύνειας με τα προϊόντα της φράουλας, περίπτερο του Δήμου Σωτήρας με το κολακάσι της και περίπτερο από τη Κοινότητα Φρενάρους με το χαλούμι της».

Ανέφερε επίσης ότι «για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Φεστιβάλ Ψαριού δίνουν δυναμικά το παρών τους τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με τα προϊόντα τους και οι μελισσοκόμοι που είναι μέλη του Δικτύου Μελισσοκόμων “Εν Μέλιν”.

Στόχος, συνέχισε «είναι να αναδείξουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ολόκληρης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και όχι μόνο του Δήμου Παραλιμνίου. Αυτόν ακριβώς τον ιδιαίτερο χαρακτήρα γνωρίζουν και τιμούν εδώ και αρκετά χρόνια οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την επαρχία και τον Δήμο Παραλιμνίου ιδιαίτερα».

Ο κ. Παπαμιχαήλ εξήγησε επίσης ότι «το Φεστιβάλ Ψαριού εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία μέσω του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Σκοπός των δράσεων είναι η προώθηση των φρέσκων αλιευτικών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Κύπρο και μέσω ακριβώς αυτών των δράσεων βασικός στόχος είναι να εισαχθεί στο καταναλωτικό κοινό η έννοια της θρεπτικής αξίας που προσφέρουν τα αλιευτικά προϊόντα και γνώσεις για την εύκολη και άριστη επιλογή τους».

Είπε ακόμα πως «η πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Ψαριού θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με τις καθημερινές ενασχολήσεις των επαγγελματιών ψαράδων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά».