Αρχίζει τη Δευτέρα το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας

a5 2 Νέα Αμμοχώστου
a5 21 Νέα Αμμοχώστου

Με πολλές αλλαγές η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Σωτήρας διοργανώνει και φέτος το καθιερωμένο 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Δήμου Σωτήρας, το τριήμερο 1-3 Ιουλίου 2013.

Λίγα λόγια για το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ 2013:
Το Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στην ουσία αποτελεί μετεξέλιξη του «Λαϊκού Πανηγυριού» που το μέχρι πρότινος Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας διοργάνωνε για δέκα συναπτά έτη. Με το Φεστιβάλ αυτό η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας στοχεύει στην ανάδειξη του παραδοσιακού στοιχείου ως κληρονομιά την οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάττουμε αλλά και να προβάλλουμε. Το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με την ευγενή στήριξη του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη, και θα διοργανωθεί σε τρεις διαφορετικές βραδιές:
a5 1 Νέα Αμμοχώστου
Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013, 20:00 (Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Σωτήρας):
Διαλέξεις με θέμα: «Ήθη, έθιμα, παραδόσεις και θαύματα που σχετίζονται με τους Αγίους, οι οποίοι τιμούνται στη Σωτήρα Αμμοχώστου» από τον Βυζαντινολόγο Δρ. Χριστόδουλο Α. Χατζηχριστοδούλου και «Το ψωμί στην παράδοση της Κύπρου» από την συγγραφέα και ερευνήτρια, κα. Φλωρεντία Κυθραιώτου.
Θα ακολουθήσουν Βυζαντινοί Ύμνοι από τους ιεροψάλτες της Εκκλησίας Σωτήρας

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013, 20:00 (Προαύλιο Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος):
Κεντρικό Πρόγραμμα Παραδοσιακού Φεστιβάλ με κυπριακό γλέντι παρέα με παραδοσιακή κυπριακή μουσική, διαγωνισμό τσιαττιστών, δοκιμή κυπριακών εδεσμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν επιδείξεις παραδοσιακών κυπριακών επαγγελμάτων και έκθεση φωτογραφίας από την ιστορία της Σωτήρας. Κύριος ομιλητής ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα από το παραδοσιακό σχήμα «Οι Λας», υπό τη διεύθυνση του κ. Λουκά Ζυμαρά. Τα έσοδα από τα παραδοσιακά εδέσματα θα δοθούν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Εκκλησίας Σωτήρας και άλλων Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και Οργανωμένων Συνόλων.

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013, 20:00 (Παραλιακό Αμφιθέατρο Δήμου Σωτήρας):
Τελετή λήξης Παραδοσιακού Φεστιβάλ με κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα: Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Σωτήρας, Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Αγίας Νάπας, ΘΟΪ Αυγόρου, «Παράδοση» Λιοπετρίου, Κέντρο Νεότητας Σωτήρας, Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας και Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας (Σωτήρας-Δερύνειας).

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες: 23821416, 23824444 / sotira.org.cy

SotiraNews.com