Ποινές φυλάκισης σε 3 Σύριους για την υπόθεση λαθερεμπορίου μεταναστών από το Κάβο Γκρέκο

CEB1 92 Αστυνομία, Δικαστήριο, Ειδήσεις, Κάβο Γκρέκο, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 878 Αστυνομία, Δικαστήριο, Ειδήσεις, Κάβο Γκρέκο, Νέα Αμμοχώστου

Tο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε χθες ποινή φυλάκισης 3,5 ετών στον Abdul Sattar Mohammed 35 χρόνων από τη Συρία, αφού τον βρήκε ένοχο σε υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών. Το Σώμα επέβαλε επίσης ποινές φυλάκισης 18 μηνών στον Maher Ali Bayram 32 χρόνων και Naser Kazem Ismail 50 χρόνων από τη Συρία, αφού τους βρήκε ένοχους σε υπόθεση παράνομης εισόδου προσώπων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κακουργιοδικείο στις 24 Ιανουαρίου 2017 είχε κρίνει ένοχο τον Abdul Sattar Mohammed σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν υποβοήθηση παράνομης εισόδου προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, υποβοήθηση διέλευσης προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών και μεταφορά προσώπου δι’ υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους, αδικήματα που διαπράχθηκαν σε άγνωστη ημερομηνία μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2015 στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ωστόσο το Σώμα αθώωσε και απάλλαξε τον κατηγορούμενο από την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, αφού όπως είχε αναφέρει στην απόφαση του, ο Abdul Sattar Mohammed αποφάσισε όπως η βάρκα κατευθυνθεί προς την Κύπρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, όταν απομακρύνονταν από τη Λατάκια της Συρίας.

Σημειώνεται ότι στις 3 Νοεμβρίου 2016 ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου οι επίσης κατηγορούμενοι για την υπόθεση Maher Ali Bayram 32 χρόνων και Naser Kazem Ismail 50 χρόνων από τη Συρία παραδέχθηκαν τις κατηγορίες που αφορούσαν υποβοήθηση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταφορά προσώπων δι’ υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2015 στη περιοχή Κάβο Γκρέκο στο Παραλίμνι.

Το Κακουργιοδικείο είχε αναστείλει την ποινική δίωξη εναντίον των δύο κατηγορουμένων για τα άλλα τρία αδικήματα που αντιμετώπιζαν, δηλαδή της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της υποβοήθησης παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και λαθρεμπορίου μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος με τους 26 συνολικά μετανάστες, 15 Σύρους, 8 Λιβάνιους και τους τρεις κατηγορούμενους, είχε αποπλεύσει από το Λίβανο στις 30 Οκτωβρίου με αρχικό προορισμό την Ελλάδα. Ωστόσο ενώ βρίσκονταν στη μέση της διαδρομής, ο διακινητής που βρισκόταν ανάμεσα τους στο πλοιάριο, διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας τα 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Όταν το πλοιάριο βρισκόταν ανοικτά της Κύπρου η μηχανή έσβησε και ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε σε φίλο του στη Λάρνακα ότι κινδύνευαν να πνιγούν. Ο νεαρός ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ανέφερε το περιστατικό.

Tο Κέντρο είχε ειδοποιηθεί από τις αρχές του Λιβάνου ότι μια βάρκα απέπλευσε παράνομα από λιμάνι της χώρας και είχε αρχίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εν μέσω δυνατών ανέμων και έντονης θαλασσοταραχής.

Όπως ανέφεραν οι διασωθέντες στην Αστυνομία οι ενήλικες είχαν πληρώσει στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά πλήρωσαν από χίλια δολάρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ