Πάνω από 30% οι αυξήσεις στο ρεύμα

Της Μιράντας Λυσάνδρου
Οι «κρυμμένες» οικιακές διατιμήσεις της ΑΗΚ – Σε ποιους καταναλωτές συμφέρει να αλλάξουν στάτους για να μειώσουν τον τελικό λογαριασμό τους…

Τέλη του περασμένου Αυγούστου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εκπλήξει ευχάριστα τους καταναλωτές ανακοινώνοντας ότι η έκτακτη προσαύξηση στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού, λόγω του αυξημένου κόστους ηλεκτροπαραγωγής, θα περιοριζόταν στο 6,96%. Η ΡΑΕΚ ουσιαστικά εξαίρεσε το ποσό της ενοικίασης των κινητών γεννητριών παραγωγής ρεύματος ύψους 50 εκατ. σχεδόν για έξι μήνες, το οποίο η Κύπρος αξιώνει από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και καταμέρισε σε δέκα αντί οκτώ δόσεις την αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής περιορίζοντας την ποσοστιαία αύξηση από 8,7% σε 6,96%.

Οι συνδρομητές της ΑΗΚ, ολόκληρη η Κύπρος δηλαδή, υποδέχτηκαν τότε με ανακούφιση το ηλεκτροσόκ χαμηλής τάσης που ανακοινώθηκε. Δεν υπολόγισαν όμως ούτε τον παρατεταμένο χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ούτε την αυξημένη τιμή του πετρελαίου, ούτε τη μεγαλύτερη χρήση του ακριβότερου ντίζελ έναντι του μαζούτ στο σύνολο της παραγωγής της ΑΗΚ λόγω της καταστροφής στο Βασιλικό. Οι τρεις αυτοί παράμετροι αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της ηλεκτροπληξίας που προκλήθηκε στην πλειοψηφία των καταναλωτών, όσων ήδη έλαβαν τους τελευταίους λογαριασμούς της διμηνίας Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.

Μόνο η τιμή του καυσίμου ακρίβυνε κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο. Συν το καπέλο του 6,96%, η ποσοστιαία αύξηση αγγίζει το 27%. Η τιμή του ΦΠΑ η οποία υπολογίζεται στους λογαριασμούς μετά τη χρέωση της έκτακτης προσαύξησης και της χρέωσης για υπηρεσίες δημοσίας ωφέλειας προσθέτει στον τελικό λογαριασμό, ενώ λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον ήπιο περσινό χειμώνα, αυξάνεται και η χρέωση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνολική αύξηση που είδαν οι καταναλωτές σε σύγκριση με πέρσι, ξεκινά από το 30% στην περίπτωση που η αντίστοιχη περσινή κατανάλωση ήταν περίπου ίδια με τη φετινή.

Εάν η μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά είναι 620 κιλοβατώρες τη διμηνία, ο μέσος καταναλωτής, δηλαδή 400 χιλιάδες σπίτια, θα κληθεί να καταβάλει στην ΑΗΚ 167 ευρώ. Ο μέσος καταναλωτής, λοιπόν, φέτος θα πληρώσει 50 ευρώ περισσότερα τη διμηνία. Κι εάν υπολογίσει κανείς ότι οι δύο από τους έξι διμηνιαίους λογαριασμούς της ΑΗΚ, αυτός της χειμερινής περιόδου κι αυτός της καλοκαιρινής, ενδεχομένως να αφορούν και το 50% της ετήσιας κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να απορεί κανείς για το ηλεκτροσόκ. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά που μείωσαν την κατανάλωσή τους 20% είδαν τον λογαριασμό του ρεύματός τους να αυξάνεται κατά 10%.

Η τιμή του ρεύματος όπως και η τιμή όλων των προϊόντων θα επιβαρυνθεί από τον Μάρτιο και με την αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος θα ανέλθει στο 17% από το 15% στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

238 ευρώ στο Λονδίνο, 514 ευρώ στη Λευκωσία

Οι Κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω των μειώσεων που επιβάλλονται στους μισθούς, ενώ ταυτόχρονα η ζωή ακριβαίνει, είναι παγιδευμένοι στη χρήση είτε του ηλεκτρισμού είτε του πετρελαίου. Και ειδικά φέτος δυσκολεύονται να αισθανθούν άνεση στο σπίτι τους σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την κατανάλωση.

Έρευνα του 2008, σε μία εποχή που η οικονομία είχε ακόμη τα πάνω της και η κρίση, όπως και η ανεργία, δεν είχαν τρίξει τα δόντια, η Στατιστική Υπηρεσία είχε καταγράψει σε μία από τις έρευνές της σε ό,τι αφορά στο βιοτικών επίπεδο των Κυπρίων ότι από το ποσοστό ατόμων που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχιας 47,8% και ένα ποσοστό αυτών που ήταν εκτός κινδύνου φτώχειας της τάξης του 24,8% δήλωσαν οικονομική αδυναμία να είναι το σπίτι τους επαρκώς ζεστό. Μία νέα έρευνα θα καταδείξει ότι αυτά τα ποσοστά είναι κατά πολύ αυξημένα. Σε ένα ήπιο κατά τα άλλα κλίμα όπως αυτό της Κύπρου, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι είτε να κρυώνουν, είτε να βράζουν στην κόλαση του καύσωνα του καλοκαιριού, επειδή αυτή η Πολιτεία δεν έχει ακόμη κατορθώσει μετά από δεκαπέντε χρόνια συζητήσεων να προβεί στην εισαγωγή φυσικού αερίου.

Σε χώρες της Ευρώπης με πολύ βαρύ χειμώνα και πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες οι πολίτες αισθάνονται άνεση. Στο Λονδίνο μια οικογένεια των τριών ατόμων σε ένα διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων θα χρειαστεί να πληρώσει για τη θέρμανσή του 238 ευρώ την τριμηνία, για να μπορεί το σπίτι να διατηρείται σε μία θερμοκρασία άνεσης των 19-20 βαθμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στη Λευκωσία ένα δυάρι στο οποίο υπάρχουν θερμοσυσσωρευτές πλήρωσε την τελευταία διμηνία 514 ευρώ για να μπορέσει ο χώρος να παραμένει θερμός και οι ένοικοι να αισθάνονται άνεση.

Πρόκειται για δύο πραγματικά παραδείγματα. Και τα δύο νοικοκυριά για μία διμηνία είχαν την ίδια κατανάλωση οικιακού ρεύματος (αφαιρούνται οι θερμοσυσσωρευτές). Η οικογένεια στο Λονδίνο πλήρωσε για την κατανάλωση 387 Kwh 77 ευρώ συν 5% ΦΠΑ, ενώ η οικογένεια στην Κύπρο πλήρωσε για την κατανάλωση 385 Kwh 89 ευρώ συν 15% ΦΠΑ. Συνολικά η οικογένεια στην Κύπρο πλήρωσε 102,35 ευρώ και η οικογένεια στο Λονδίνο 80,85 ευρώ.

Δύο επιλογές για φθηνότερο ρεύμα

Αξιοσημείωτο είναι πως το νοικοκυριό εκτός από τη σταθερή επιβάρυνση, το πάγιο δηλαδή το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την κατανάλωση από 2,28-7,39 ευρώ, πλήρωσε και 52 σεντ για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Δημοσίας Ωφέλειας. Το κράτος για να κάνει κοινωνική πολιτική χρεώνει τους καταναλωτές της ΑΗΚ με 1,34 σεντ την κιλοβατώρα. Το συσσωρευμένο ποσό από όλους τους λογαριασμούς καλύπτει την ειδική διατίμηση, τη λεγόμενη 08, για τις πολύτεκνες και δυσπραγούσες οικογένειες, που αγγίζουν τις 23 χιλιάδες νοικοκυριά. Η ειδική διατίμηση 08 ξεκινά με χρεώσεις των 11,26 σεντ την κιλοβατώρα για τις πρώτες χίλιες κιλοβατώρες, ενώ οι επόμενες χίλιες τιμολογούνται στα 12,60 ανά kwh. Το δε πάγιο ξεκινά από 1,34 ευρώ και φτάνει τα 5,36 ευρώ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι καταναλωτές, εκτός από μία μικρή εξοικονόμηση, η οποία έχει επιτευχθεί λόγω και του ελλειμματικού ενεργειακού ισοζυγίου μετά το Μαρί, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό τους. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες εναλλακτικές διατιμήσεις που προσφέρει η ΑΗΚ στους οικιακούς καταναλωτές και οι οποίες για κάποιο λόγο δεν διαφημίζονται και δεν ανακοινώνονται στους καταναλωτές. Οι 397 σχεδόν χιλιάδες πελάτες της ΑΗΚ εμπίπτουν στην κλιμακωτή διατίμηση, δηλαδή στην 05. Υπάρχουν ωστόσο και οι διατιμήσεις 06 και 07 τις οποίες έχουν επιλέξει μόλις 2.000 συνολικά πελάτες. Πρόκειται για τις διατιμήσεις διπλής εγγραφής.

Στην περίπτωση της 06 υπάρχει μία σταθερή επιβάρυνση των 4,94 ευρώ, ενώ για κάθε περεχόμενη μονάδα σε εκτός αιχμής περιόδους, δηλαδή από τις 11 μ.μ. μέχρι τις 7 το πρωί η χρέωση ανά κιλοβατώρα είναι τα 9,33 σεντ. Για τις υπόλοιπες ώρες η τιμή είναι στα 16,06 σεντ ανά Kwh, είναι δηλαδή υψηλότερη απ’ ό,τι η ανώτατη τιμή κιλοβατώρας στην 05, η οποία ξεκινά από τα 13,71 σεντ και φτάνει τα 15,58 σεντ. Η διατίμηση αυτή προορίζεται για όσους λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν συσκευές όπως πλυντήρια μετά τις 11 το βράδυ.

Στην περίπτωση της 07 η σταθερή επιβάρυνση είναι τα 4,94 ευρώ, ενώ για κάθε παρεχόμενη μονάδα τέσσερεις μήνες τον χρόνο, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά τις ώρες 9 το πρωί με 5 το απόγευμα, η κάθε παρεχόμενη μονάδα είναι 29,99 σεντ την kwh.

Για κάθε παρεχόμενη μονάδα όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η τιμή της κιλοβατώρας είναι 12,31 σεντ. Η εν λόγω διατίμηση συμφέρει στα νοικοκυριά όπου η οικογένεια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μαζεύεται στο σπίτι μετά τις 5. Ένα σπίτι στο οποίο λειτουργεί μόνο το ψυγείο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα παρουσιάσει σοβαρή εξοικονόμηση με αυτή τη διατίμηση. Με τη βοήθεια της ΑΗΚ υπολογίσαμε ότι ένα νοικοκυριό δύο ατόμων τα οποία εργάζονται από το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα κι έχουν κατανάλωση 404 Kwh το τελευταίο δίμηνο (τα ηλεκτρικά σώματα ανάβουν μετά τις 8) θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν γύρω στα 10 ευρώ. Οι πελάτες της ΑΗΚ μπορούν να ενημερωθούν για τις δύο οικιακές διατιμήσεις στα γραφεία εξυπηρέτησης ώστε να γίνουν οι σχετικοί υπολογισμοί και να διαφανεί εάν ταιριάζουν κάποια διατίμηση στο δικό τους προφίλ.

Μηνιαίες δόσεις

Η ΑΗΚ προσφέρει στους οικιακούς καταναλωτές σχέδιο έκδοσης λογαριασμών με μηνιαίες δόσεις. Η μηνιαία δόση καθορίζεται αφού ληφθεί υπόψη το ιστορικό της κατανάλωσης και η τρέχουσα τιμή καυσίμων. Οι μηνιαίες δόσεις είναι ισόποσες και στο τέλος κάθε χρόνου υπολογίζεται το τελικό πληρωτέο ποσό το οποίο και κατανέμεται στις επόμενες 12 δόσεις ή αφαιρείται από τις επόμενες δόσεις. Με αυτή τη ρύθμιση οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν έναν πιο ισοζυγισμένο λογαριασμό αντί να καλούνται να πληρώνουν τις χειμερινές και καλοκαιρινές περιόδους αυξημένους λογαριασμούς. Είναι ένας τρόπος καλύτερης διαχείρισης του οικογενειακού μπάτζετ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Ενίσχυση μέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στην ΚΑΠ ζητούν οι Υπ. Γεωργίας MED9

Η ανάγκη για ενίσχυση και προώθηση των μέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής…

28 Μαΐου, 2024

Προσοχή! Αυτά τα προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους για τους εργαζόμενους και…

28 Μαΐου, 2024

Λιοπέτρι: 1η αιμοδοσία εις μνήμη Μαριλένας Σωτηρίου και Ανδρέα Μούσιου

1η αιμοδοσία εις μνήμη Μαριλένας Σωτηρίου και Ανδρέα Μούσιου διοργανώνεται την Κυριακή 2 Ιουνίου 2014…

28 Μαΐου, 2024

Έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, να εμβολιαστούν τα παιδιά λέει ο Δρ Ηλίας

Τον εμβολιασμό των παιδιών συστήνει ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ…

28 Μαΐου, 2024

Ο Κυριάκος Ιωακείμ απαντά σε δέκα διαφορετικές ερωτήσεις

Ο Κυριάκος Ιωακείμ θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου για το Δημοτικό…

28 Μαΐου, 2024

Χωρίς νερό αύριο οι Βρυσούλλες – Ο λόγος

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου,σας πληροφορεί ότι λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 29/5/24…

28 Μαΐου, 2024