Αθωώθηκε 36χρονος από το Αυγόρου για ιατρική κάνναβη

CEB1 Αστυνομία, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 35 Αστυνομία, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τριανταεξάχρονος από το Αυγόρου αθωώθηκε χθες με απόφαση του Εφετείου και αποφυλακίστηκε άμεσα, αφού η ποινή πέντε μηνών φυλάκισης που του επιβλήθηκε πρωτόδικα ακυρώθηκε.

Ο νεαρός καταδικάστηκε αρχικά από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στις 6 περασμένου Ιουνίου, μετά που κρίθηκε ένοχος στα αδικήματα της εισαγωγής, κατοχής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια και κατασκευή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β’, δηλαδή κάνναβης. Του επιβλήθηκε άμεση ποινή φυλάκισης πέντε μηνών την οποία εξέτιε μέχρι χθες.

Οι δικηγόροι του νεαρού, Σάββας Μάτσας και Κατερίνα Ηλία, είχαν υποστηρίξει ενώπιον του Εφετείου ότι το Κακουργιοδικείο εσφαλμένα δεν έλαβε υπόψη του μαρτυρία που κατεδείκνυε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε την ένοχη διάνοια για τη διάπραξη των αδικημάτων που του προσάφθηκαν. Δηλαδή δεν γνώριζε ότι η κάνναβς που εισήγαγε από το Ρόττερνταμ Ολλανδίας και κατείχε είχε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μεγαλύτερη από 0,2% όπως αναγραφόταν στη συσκευασία εντός της οποίας υπήρχε ανάλυση χημείου της Τσεχίας όπως και στη διαδικτυακή διαφήμιση, με βάση την οποία παρήγγειλε την επίδικη κάνναβη.

Οι δικηγόροι σημείωσαν ότι ο κατηγορούμενος εισήγαγε την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι ως ψυχοδραστική ουσία καπνίζοντάς την.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, παραμερίζοντας την πρωτόδικη απόφαση, τόνισε ότι λανθασμένα το δικαστήριο θεώρησε τον εφεσίοντα εκ προοιμίου αναξιόπιστο για το λόγο ότι δεν ανέφερε στην Αστυνομία κατά τη σύλληψή του ότι κατείχε την επίδικη ποσότητα κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς και πρόβαλε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό αυτό κατά την ένορκη μαρτυρία του στη δίκη του.

Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο επεσήμανε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο λανθασμένα δεν έλαβε υπόψη του μαρτυρία σχετικά με την διαδικτυακή διαφήμιση της επίδικης κάνναβης όπως και αναλύσεις, οι οποίες παρελήφθησαν από τον κατηγορούμενο μαζί με την κάνναβη και την αναγραφή επί της συσκευασίας εντός της οποίας εισήχθηκε, σύμφωνα με την οποία η περιεκτικότητα της σε τετραϋδροκανναβινόλη δεν υπερέβαινε το 0,2%.

Πηγή: Φιλελεύθερος