39 χρόνια από την τουρκική εισβολή

a 39 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4053 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΣυμπληρώθηκαν σήμερα 39 χρόνια από την 20η Ιουλίου του 1974, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Για 39 χρόνια με τη βια των όπλων η Τουρκία συνεχίζει να κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου.

Στις 5:30, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή ήχησαν οι σειρήνες ενώ η σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Με μνημόσυνα και εκδηλώσεις, πολιτεία και λαός αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

Το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες θα τελεστεί στις 10 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία ενώ νωρίτερα θα ψαλεί παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Του μνημοσύνου θα προεστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο πρέσβης της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων.

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας τελέστηκε το πρωί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Με ανακοινώσεις τους κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου και τονίζουν την ανάγκη για ενότητα, ενώ επαναδιακυρήσσουν τη βούλησή τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.