Υποψήφιοι ΔΗΣΥ από 40 χιλιάδες εκλέκτορες

CE91 7 Αβέρωφ Νεοφύτου, Ειδήσεις
Σε ρότα εκλογών θα βρίσκεται και επίσημα πλέον από την προσεχή Παρασκευή ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Το Πολιτικό Γραφείο θα κληθεί να εγκρίνει τον οδικό χάρτη για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου με το οποίο το κυβερνών κόμμα θα διεκδικήσει τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου και βασικό ζητούμενο την πρώτη θέση στον κομματικό χάρτη και ψηλό ποσοστό με ανοιχτή την ψαλίδα από το δεύτερο κόμμα.

CE91 104 Αβέρωφ Νεοφύτου, Ειδήσεις

Το πρώτο βήμα έγινε χθες στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου με τη συζήτηση και καθορισμό των βασικών σταθμών της πορείας προς την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου τόσο σε κομματικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο.

Το Πολιτικό Γραφείο θα εγκρίνει πρόταση για σύναψη συνεργασιών με πολιτικές ομάδες και προσωπικότητες ενόψει εκλογών. Οι εκλογικές συνεργασίες είναι στις στοχεύσεις του συναγερμικού προέδρου που σηκώνει και το βάρος των διεργασιών. Και παράλληλα θα καθορίσει τον αριθμό των αριστίνδην υποψηφίων που θα επιλεγούν από τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το ψηφοδέλτιο.

Για τους κομματικούς υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στο ψηφοδέλτιο θα γίνει κανονική διαδικασία με υποβολή υποψηφιοτήτων. Την προσεχή Τρίτη ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής μελών στο κομματικό μητρώο που θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στις ενδοκομματικές διαδικασίες για τον καταρτισμό του κομματικού ψηφοδελτίου. Τα συναγερμικά μέλη, που ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες, θα κληθούν σε επαρχιακές εκλογικές συνελεύσεις να επιλέξουν τους κομματικούς υποψηφίους που θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο συν ένα. Τον τελικό λόγο τον έχει το Πολιτικό Γραφείο που συνήθως αφήνει εκτός ψηφοδελτίου τον επιλαχόντα.

Οι εκλογικές συνελεύσεις προγραμματίζονται για την Κυριακή 3 Απριλίου σε όλες τις επαρχίες. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα όπως εγκρίθηκε από το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, για ετοιμασία του ψηφοδελτίου 45 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική με κάλπες και θα είναι ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε ως προς το πώς θα κινηθεί ο σκληρός κομματικός πυρήνας. Πόσοι τελικά συναγερμικοί θα μπουν στον κόπο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δύο φορές και ποιες θα είναι οι επιλογές τους.

Όσον αφορά τις πολιτειακές διαδικασίες, στις 22 Φεβρουαρίου αρχίζει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, οπότε και μετρούν οι δαπάνες ενός εκάστου των υποψηφίων στα έξοδα τους για τα οποία και θα πρέπει επίσημα να υποβάλουν απολογισμό. Τα προεκλογικά έξοδα ανέρχονται με βάση τη νέα νομοθεσία στις 30 χιλιάδες ευρώ για έκαστο των υποψηφίων. Στις 6 Απριλίου το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα πει τον τελευταίο λόγο για τους κομματικούς υποψηφίους. Θα καταλήξουν κοντά του οι υποψήφιοι που θα επικρατήσουν στην ενδοκομματική διαδικασία συν ένας ανά εκλογική περιφέρεια. Η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη, αφού θα αφαιρεθούν οι θέσεις για τους αριστίνδην, θα ληφθούν υπόψη οι ποσοστώσεις για τους νέους και τις γυναίκες και θα γίνει ο τελικός καταρτισμός.

Από τους νυν βουλευτές του ΔΗΣΥ όλοι ενδιαφέρονται για επανεκλογή. Ο μόνος υπουργός που μέχρι σήμερα παίζει για υποψηφιότητα, είναι ο Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στην εκλογική περιφέρεια της Αμμοχώστου. Θέση στο ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσει και ο πρώην ευρωβουλευτής Ανδρέας Πιτσιλλίδης. Από εκεί και πέρα μια σειρά από νεαρά στελέχη θα δοκιμαστούν τόσο στην ενδοκομματική διαδικασία και όποιοι επικρατούν στην πολιτειακή. Στη Λευκωσία η Ξένια Κωνσταντίνου, η Σάβια Ορφανίδου, ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο Δημήτρης Δημητρίου, ο Ονούφριος Κουλάς στην Αμμόχωστο, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη στη Λάρνακα, η Ιωάννα Συγκρασίτη στη Λεμεσό, στην Πάφο ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο συναγερμικό στρατόπεδο καταγράφεται διάθεση για αλλαγές προσώπων στην κοινοβουλευτική ομάδα που να προέλθει από την κομματική βάση ως διορθωτική κίνηση σε συμπεριφορές και νοοτροπίες που άφησαν εκτεθειμένο τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Πηγή: Φιλελεύθερος