Έδωσαν 40 εκ. ευρώ σε υπερ-πληρωμές επιδομάτων και τώρα τα θέλουν πίσω

Στα 40 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι υπερ-πληρωμές επιδομάτων σε δικαιούχους, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας να ζητά τη διαγραφή μέρους των οφειλομένων που εισπράχθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής, τόνισε πως αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνούμε, καθίσταται αναγκαία η εξεύρεση τρόπων επίλυσης του σοβαρού προβλήματος, που παρουσιάζεται με τις υπερ-πληρωμές ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δοθεί σε δικαιούχους διαφόρων επιδομάτων”.

“Συγκεκριμένα”, είπε ο κ. Φακοντής, “στο Τμήμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι συνολικές οφειλές από υπερ-πληρωμές πλησιάζουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο Τμήμα Ευημερίας το συσσωρευμένο ποσόν των υπερ-πληρωμών φθάνει τα 33,5 εκατομμύρια ευρώ”.

Αναφερόμενος στους λόγους, για τους οποίους “φθάσαμε σε αυτά τα πολύ υψηλά ποσά υπερ-πληρωμών”, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας δήλωσε ότι “είναι πολλοί και αυτοί είναι είτε διότι υπάρχουν ευθύνες των ιδίων των δικαιούχων, είτε ευθύνες των ιδίων των Τμημάτων, λόγω αδυναμίας έγκαιρου ελέγχου, είτε λόγω μη σύνδεσης των μηχανογραφικών συστημάτων, με αποτέλεσμα να υπήρχε επικάλυψη, είτε λόγω υποστελέχωσης”.

“Έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία”, είπε ο κ. Φακοντής, “να υπάρξει διαγραφή εκεί και όπου είναι δυνατό των οφειλών, ούτως ώστε να μειωθεί το ποσόν και να αντιμετωπισθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα από μια μεγάλη μερίδα των δικαιούχων”.

“Στις περιπτώσεις, όπου πρέπει και οφείλουν να γίνει ανάκτηση των χρημάτων”, δήλωσε ο κ. Φακοντής, αυτό θα πρέπει να γίνει με διαβούλευση, συζήτηση με τους δικαιούχους και να υπάρξει συμφωνία, προκειμένου τα ποσά, τα οποία θα ανακτώνται, να είναι τέτοια, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στις ομάδες των δικαιούχων, ευάλωτες ομάδες, να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα τέτοιο, ώστε να μπορούν να διαβιούν χωρίς να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα”.

“Παρουσιάζονται περιπτώσεις”, είπε ο κ. Φακοντής, “όπου οι αποκοπές είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα ακόμα και βιωσιμότητας”.

Ροη Ειδησεων

Ντόρτμουντ – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Η Βασίλισσα της Ευρώπης ξανά στον θρόνο της

Είναι η «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το απέδειξε για ακόμη μία φορά! Τι κι…

2 Ιουνίου, 2024

Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής επαρχίας Αμμοχώστου παρουσιάζει την πρώτη της συναυλία στο Παραλίμνι

Την πρώτη της επίσημη παρουσίαση και συναυλία θα πραγματοποιήσει στις 8 το βράδυ της Κυριακής…

1 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη πλατεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σχεδιασμός της πλατείας Παραλιμνίου, έργο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής…

1 Ιουνίου, 2024

Άγγελος Κυριάκου για Αβραάμ Μουλαζίμη: “Η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα”

Με μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του αδελφού του ήρωα Σολωμού…

1 Ιουνίου, 2024

Λούκας Πολυκάρπου: “Οι ψηφοφόροι να είναι προσεκτικοί με τη μετάφραση δημοσκοπήσεων”

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να είναι αρκετά προσεκτικοί με τη μετάφραση δημοσκοπήσεων κάνει ο υποψήφιος…

1 Ιουνίου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Συνελήφθη 16χρονος για υποθέσεις κλοπών από αυτοκίνητα

Στην σύλληψη ακόμα ενός προσώπου ηλικίας 16 ετών προχώρησαν ψες μέλη του αστυνομικού σταθμού Αγίας…

1 Ιουνίου, 2024