Το φυσικό αέριο δημιουργεί 4000 νέες θέσεις εργασίας

a 62 Ειδήσεις
a 5542 Ειδήσεις

Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για τη χώρα, αφού πλέον θα διαθέτει ένα ισχυρότατο χαρτί που θα δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον της οικονομίας.

Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα το οποίο θα «λαδώσει» τη «μηχανή» της οικονομίας στα προσεχή χρόνια και θα την επαναφέρει σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης και συνακόλουθα θα διανοίξει νέες προοπτικές την αγορά απασχόλησης.

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές απασχόλησης και κατάρτισης την περίοδο 2015-2019, σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, από την κατασκευή υποδομών, το τερματικό επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου μέχρι και το δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και της λειτουργίας του.

Μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, υπό τον τίτλο «Προοπτικές Απασχόλησης στον Τομέα των Υδρογονανθράκων», καταγράφει τον προκαταρκτικό εντοπισμό των άμεσων αναγκών απασχόλησης, οι οποίες υπολογίζονται προκαταρκτικά σε 4.000 θέσεις.

Γεωλόγοι, γεωφυσικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πετρελαίου και υγρών γεώτρησης, τεχνικοί βοηθοί χημείας είναι οι βασικές ειδικότητες για θέσεις που θα προκύψουν για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Οι συντάκτες της μελέτης της Αρχής βλέπουν με φακό μακροπρόθεσμο και επισημαίνουν ότι, «σε μια πιο μακροχρόνια βάση και σε ένα ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές απασχόλησης λόγω του φυσικού αερίου, από τη δυνατότητα ανάπτυξης παρεμφερών δραστηριοτήτων (χημικών προϊόντων, λιπασμάτων), συμπληρωματικών (κατασκευή αγωγών, μηχανημάτων και οργάνων, συντήρηση), υποστηρικτικών (επισιτιστικά, μεταφορές), αλλά και ευρύτερες ανάγκες που προκύπτουν σε όλη την οικονομία από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, η Αρχή σημειώνει ότι «η βιομηχανία φυσικού αερίου, όπως και του πετρελαίου, είναι, σε μεγάλο βαθμό διεθνής βιομηχανία, και η απασχόληση σε αυτή θεωρείται αρκετά εξειδικευμένη και απαιτεί σχετική εμπειρία».

Σημειώνει επίσης ότι «οι μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης προκύπτουν από τη δημιουργία των υποδομών, που απαιτούνται για την επεξεργασία, την υγροποίηση, τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου, ενώ συγκριτικά πιο περιορισμένες είναι οι ανάγκες κατά τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ