4.000 ξόβεργα παγίδευσης πουλιών εντοπίστηκαν στην επαρχία Αμμοχώστου

Η συντριπτική πλειοψηφία των σημείων παγίδευσης πουλιών βρίσκεται στην ελεύθερη επικράτεια της επαρχίας Αμμοχώστου όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3,967 ξόβεργα, 15 δίχτυα και 9 ηχομιμητικές συσκευές… 

Όλα αυτά κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, το Ταμείο Θήρας και Διαχείρισης της Άγριας Ζωής, καθώς επίσης και τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας.

Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας έχουν καταγγείλει επίσης 13 παγιδευτές.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την παράνομη και μη-επιλεκτική παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών στην Κύπρο που διοργάνωσαν σήμερα Οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Committee Against Bird Slaughter (CABS), με την υποστήριξη του Pro Biodiversity Foundation (PBF), και στην οποία έγινε αναφορά στα αποτελέσματα της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και στις προοπτικές μίας πολιτικής μηδενικής ανοχής.

Ο Andrea Rutigliano, Υπεύθυνος Ερευνών Πεδίου της CABS, δήλωσε πως ”για πρώτη φορά, οι ομάδες μας είναι σε θέση να ελέγξουν τις τρεις κύριες εβδομάδες της αποδημητικής περιόδου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ελέγχουμε σχεδόν 400 σημεία παγίδευσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην ελεύθερη επικράτεια της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία θεωρείται ως η σημαντικότερη περιοχή παγίδευσης στην Κύπρο”.

Παρών στη διάσκεψη ήταν και ο Ευρωβουλευτής Andrea Zanoni, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές εισηγήσεις της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και του ‘Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παράνομη Θανάτωση Πουλιών’.

Ο κ. Zanoni επισκέπτεται την Κύπρο μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους των αρμόδιων δημόσιων αρχών και των περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, έτσι ώστε να συζητήσουν μαζί τους τα σημαντικότερα εθνικά και Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προβλήματα, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, η CABS και οι Φίλοι της Γης Κύπρου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της κοινής ‘Ανοιξιάτικης Περιοδείας Προστασίας Πουλιών 2012’, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Pro Biodiversity Foundation και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Αρνητικοί σε κορωνοϊό 24 άτομα, ιατρός και νοσηλευτές – Οι 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα